Τις τελευταίες μέρες εξακολουθούν να έρχονται δεκάδες καταγγελίες συναδέλφων σε ΜΚΟ σε σχέση με τις επικίνδυνες συνθήκες στις οποίες αναγκάζονται να δουλεύουν.
Μετά τη ΜΚΟ ΝΟΣΤΟΣ, ενημερωθήκαμε πως ούτε ο ΔΟΜ έχει προχωρήσει στην εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων για την προστασία τους.
Συγκεκριμένα, συνάδελφοι στις δομές φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, καταγγέλλουν πως δεν έχουν ούτε στοιχειώδη προκειμένου να μπορέσουν να δουλέψουν. Οι μάσκες, τα αντισηπτικά και τα γάντια είναι ελάχιστα (όπου υπάρχουν), με αποτέλεσμα είτε να μη χρησιμοποιούν και να είναι εκτεθειμένοι, είτε να αναγκάζονται να αγοράζουν με δικά τους χρήματα.
Ενώ ο ΔΟΜ έχει προχωρήσει στην εργασία με προσωπικό ασφαλείας, λόγω της τεράστιας υποστελέχωσης των ξενώνων, γεγονός που το σωματείο έχει πολλές φορές αναδείξει, αυτή τη στιγμή υπάρχουν συνάδελφοι που εργάζονται ακόμα και μια εβδομάδα χωρίς ρεπό προκειμένου να «βγει το πρόγραμμα». Να σημειωθεί πως κάποιοι από αυτούς που δουλεύουν στους ξενώνες ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και για τους οποίους δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο προκειμένου να προστατευθούν.
Σε κανέναν από τους ξενώνες δεν έχει γίνει απολύμανση, μέτρο απαραίτητο εάν σκεφτεί κανείς πως εκεί ζουν και εργάζονται σχεδόν 40 άτομα, προσωπικό και φιλοξενούμενοι.
Εάν κάποιο από τα παιδιά παρουσιάσει συμπτώματα, έστω και μιας απλής γρίπης, δεν υπάρχουν χώροι ώστε να τεθεί σε καραντίνα, αφού σε κάθε δωμάτιο διαμένουν 3-4 παιδιά, οι χώροι είναι συγκεκριμένοι. Αυτομάτως τόσο τα υπόλοιπα παιδιά όσο και το προσωπικό κινδυνεύουν.
Εννοείται πως ούτε λόγος γίνεται για πρόσβαση των παιδιών στο Σύστημα Υγείας αλλά δεν προβλέπεται καν επίσκεψη γιατρού στον ξενώνα σε περίπτωση κρούσματος.
Η κατεύθυνση του ΔΟΜ «εάν συμβεί κάτι ακολουθούμε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ», είναι ανεφάρμοστη στους ξενώνες φιλοξενίας, αφού οι οδηγίες του ΕΟΔΥ αναφέρονται σε σπίτια όπου διαμένει συγκεκριμένος αριθμός ανθρώπων και όχι σε ξενώνες που φιλοξενούν 20- 30 ανήλικα παιδιά και απασχολούνται 15 τουλάχιστον εργαζόμενοι. Προφανώς όμως αυτό είναι κάτι που ο ΔΟΜ το γνωρίζει. Παρόλα αυτά επιλέγει να εκθέτει σε κίνδυνο τα παιδιά και τους εργαζόμενους από το να πάρει μέτρα για να είναι ασφαλείς.
Φυσικά και εδώ οι εργαζόμενοι προτρέπονται να λειτουργούν με «ατομική ευθύνη», αναρωτιόμαστε όμως ποια μπορεί να είναι η ατομική ευθύνη ενός εργαζόμενου ή ενός ανήλικου παιδιού που ζει και εργάζεται μέσα σε αυτές τις συνθήκες;
Για όλα τα παραπάνω, καλούμε τον ΔΟΜ αλλά και τα συναρμόδια Υπουργεία να πάρουν θέση, απαντώντας στο τι μέτρα σκοπεύουν να πάρουν ώστε να προστατευθεί η υγεία τόσο των συναδέλφων όσο και των ανηλίκων.
Απαιτούμε:
- Με ευθύνη της εργοδοσίας να υπάρχει προμήθεια προϊόντων για απολύμανση με πιστοποίηση. Απολυμαντικά διαλύματα για καθαρισμό χεριών και επιφανειών. Παροχή αυξημένων Μέσων Ατομικής Προστασίας σε όσους υποχρεώνονται να παρευρίσκονται στις δομές.
- Άμεση απολύμανση όλων των εργασιακών χώρων.
- Να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα προστασίας των εργαζομένων και των προσφύγων από τον κορονοϊό με βάση τις οδηγίες των επιστημόνων.
- Να εξασφαλιστούν έκτακτες άδειες ειδικού σκοπού με πλήρεις αποδοχές για όσους εργαζόμενους χρειαστεί να μείνουν σπίτι.