ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΓΙΑ SPRIDER

Εργαζόμενοι- Εργαζόμενες

Η επιχείρηση SPRIDER ανακοίνωσε το κλείσιμο των καταστημάτων της σε όλη τη χώρα, ενώ ήδη έχει καταφύγει στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα.

Το κλείσιμο των καταστημάτων της έρχεται μετά από μια περίοδο μεγάλης κερδοφορίας και συνεχούς επέκτασης των δραστηριοτήτων της.

Κερδοφορία και ανάπτυξη που στηρίχτηκε στην άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων από τις χώρες που έκανε τις εισαγωγές και στην εξίσου άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων εδώ στην Ελλάδα ( 4ωρα, μισθοί 350 ευρώ, απλήρωτοι δουλειά, εντατικοποίηση της δουλειάς κ.λ.π.)

Η SPRIDER και η τύχη των καταστημάτων της δεν είναι αποτέλεσμα κάποιας διοικητικής αστοχίας η’ της πολιτικής των τραπεζών.

Στο κλάδο του Εμπορίου είναι 10αδες οι επιχειρήσεις που έκλεισαν αφήνοντας άνεργους τους εργαζόμενους πολλούς από αυτούς χωρίς να τους καταβάλλουν τα δεδουλευμένα, τις αποζημιώσεις κλπ.

Είναι 10αδες οι επιχειρήσεις που χρεοκόπησαν ως επιχειρήσεις όπως η ΝΕΟΣΕΤ, τα S.M. ALIMENTA TOP, ΦΩΚΑΣ, BENETTON, όπου οι εργαζόμενοι ήταν απλήρωτοι από 2 έως 5 μήνες, κάποιες από αυτές τις επιχειρήσεις έκλεισαν, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή δέσμευση για την πληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζομένων.

Η προσωπική περιουσία των ιδιοκτητών τους αυξάνονταν την ίδια περίοδο με γεωμετρική πρόοδο. Την ίδια ώρα που έκλειναν οι ιδιοκτήτες τους επένδυαν κεφάλαια σε άλλους τομείς που τα κεφάλαια τους είχαν μεγαλύτερες πιο σίγουρες αποδόσεις.

Συναδέλφισσες- Συνάδελφοι

Από τις εξελίξεις στα SPRINDER οι εργαζόμενοι στο εμπόριο και συνολικά πρέπει να διδαχτούν να βγάλουν συμπεράσματα. Η ανάπτυξη που μας καλούν εργοδότες και αστικά κόμματα είναι η ανάπτυξη τύπου SPRINDER, τεράστια κερδοφορία στηριγμένη στην άγρια εκμετάλλευση.

Και μετά κρίση απλήρωτη δουλειά, απολύσεις, κλείσιμο μαγαζιών επιχειρήσεων αλλά με τους καπιταλιστές ιδιοκτήτες το ίδιο και ακόμα περισσότερο πλούσιους.

Αυτή είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη και ο καπιταλιστικός ανταγωνισμός, τα αποτελέσματά της ανταγωνιστικότητας και της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Πολλοί εργαζόμενοι μαζί και οι εργαζόμενοι των SPRIDER θυσίασαν οικειοθελώς τα δικαιώματα τους, μισθούς, επιδόματα, απλήρωτη δουλειά κλπ., με την αυταπάτη, την ψευδαίσθηση ότι έτσι θα βοηθούσαν την επιχείρηση και οι ίδιοι ίσως να μην έχαναν τη δουλειά τους.

Πουθενά όπου έγινε αυτό δε σώθηκαν οι επιχειρήσεις. Παντού έκλεισαν.

Μόνο οι επιχειρηματίες έχασαν λιγότερα από τα κέρδη τους. Οι εργαζόμενοι σε αυτές της επιχειρήσεις έχασαν περισσότερα ακόμα και από τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που από την αρχή είπαν όχι και απαίτησαν τα δικαιώματά τους.

Η Γραμματεία Εμπορίου-Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ είναι στο πλάι των εργαζομένων στα SPRINDER με τα κλαδικά της σωματεία στην Βέροια, την Νάουσα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Λαμία, Χαλκίδα, Αττική, Ηράκλειο Κρήτης, Χανιά, προκειμένου να διεκδικήσουν και να πάρουν όλα τα δεδουλευμένα τους, τις αποζημιώσεις τους, να πάρουν όλοι επίδομα ανεργίας, να εξασφαλίσουν ασφαλιστική κάλυψη.

 ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗ ΚΡΙΣΗ

ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ

                                                                      ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ – ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio