ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ & ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΞΑΝΘΗΣ: Απεργία 7 Μάη

ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ & ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ

Ν. ΞΑΝΘΗΣ

e-mail: [email protected]

Κυριακή γιορτή και σχόλη;

Όσοι νόμιζαν πως τα έχουν δει όλα και πως πιο κάτω δεν έχει, διαψεύστηκαν περίτρανα μιας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ανήμερα της εργατικής πρωτομαγιάς, «γιόρτασε» κλείνοντας τη δεύτερη αξιολόγηση και μαζί τα σπίτια μας. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε  με περίσσιο θράσος τα νέα μέτρα που φτάνουν έως το 2020 και μερικά από αυτά είναι:

  • Η μείωση του αφορολογήτου στα 5685 ευρώ, πράγμα το οποίο σημαίνει όχι μόνο πως θα πληρώνουν φόρο μέχρι και οι εργαζόμενοι των 400 ευρώ αλλά και πως οι υπόλοιποι εργαζόμενοι θα χάσουν ένα ακόμα μισθό!
  • Οριζόντια μείωση στις συντάξεις 9%, πράγμα το οποίο σημαίνει πως ακόμα μια σύνταξη το χρόνο χάνεται
  • Επέκταση του ανοίγματος των καταστημάτων 30 Κυριακές το χρόνο στις τουριστικές περιοχές, χωρίς να διευκρινίζεται ακόμα ποιες είναι οι τουριστικές περιοχές πράγμα το οποίο σημαίνει 7 μέρες δουλειά από το Μάη μέχρι τον Οκτώβρη.

Όλα τα παραπάνω δεν έρχονται τυχαία. Έρχονται να ικανοποιήσουν πάγια αιτήματα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, ισχύει σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. εδώ και χρόνια. Έτσι λοιπόν η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έρχεται να εκσυγχρονίσει, όπως χαρακτηριστικά δηλώνουν οι υπουργοί της, το καθεστώς της Κυριακής αργίας, με την στήριξη όλων των κομμάτων του κεφαλαίου ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ, ΠΟΤΑΜΙ, ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ. Την ίδια στιγμή ανακοινώνει και τα «περήφανα» αντίμετρα, τα οποία μεταφράζονται σε ακόμα περισσότερες φοροαπαλλαγές στους μεγάλους.

Οι εμποροϋπάλληλοι δεν είναι για σφαγή, δε θα τους χαρίσουμε καμία Κυριακή!

Σήμερα στον κλάδο του εμπορίου κυριαρχούν η απλήρωτη υπερωριακή εργασία, οι εργασιακές σχέσεις με κάθε είδους ευελιξία, οι συμβάσεις μιας ημέρας και δοκιμαστικές περιόδους χωρίς δικαιώματα σε πολυκαταστήματα και super market, τα κακοπληρωμένα μαύρα ωρομίσθια, τα άτακτα ωράρια εργασίας. Όλα τα παραπάνω συνθέτουν τον εργασιακό Μεσαίωνα στον κλάδο, μετατρέποντας τους εργαζόμενους σε δούλους των επιχειρηματικών ομίλων και των πολυεθνικών, χωρίς ωράρια και συλλογικές συμβάσεις.

Η κατάργηση της αργίας της Κυριακής έρχεται να υλοποιήσει τις διαχρονικές απαιτήσεις των μονοπωλίων για βαθιές ανατροπές στον εργάσιμο χρόνο, για μέγιστη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις εργασίας, με απελευθερωμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, και μισθούς των 200 και 300 ευρώ.

Η Κυριακή αργία αποτελεί μια ιστορική κατάκτηση της εργατικής τάξης και η κατάργηση της είναι μαχαιριά στην καρδιά των εργαζομένων στο εμπόριο, καθώς τορπιλίζει και αποδιοργανώνει την κοινωνική, οικογενειακή και προσωπική ζωή τους. Μπαίνουν επιπλέον εμπόδια στην μητρότητα, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο τις γυναίκες που αποτελούν την μεγάλη πλειοψηφία στο κλάδο.

Όχι στο ωράριο των πολυεθνικών. ΚΥΡΙΑΚΗ αργία όλων των εργατών!

Η κατάργηση της Κυριακής αργίας δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στο εμπόριο αλλά παράλληλα προετοιμάζει την κατάργησή της, σε όσους κλάδους συνδέονται με αυτόν και πολύ σύντομα θα ισχύει για τους εργαζόμενους σε όλους τους κλάδους. Ό,τι ξεκίνησε από το εμπόριο (ωρομίσθιο, μερική απασχόληση, συμβάσεις ορισμένου χρόνου) εξαπλώθηκε με την ταχύτητα του ανέμου σε κάθε κλάδο.

Σε κάθε εμπορομάγαζο, σε κάθε κατάστημα και τόπο δουλειάς είναι ανάγκη να δυναμώσει η ενημέρωση για τις εξελίξεις, να μπουν και άλλοι εργαζόμενοι στη μάχη για να μην εφαρμοστεί στην πράξη η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, να μην ανοίξει κανένα κατάστημα, καμία Κυριακή.

Καλούμε τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς εμπόρους, να δώσουμε την μάχη απέναντι στον κοινό αντίπαλο, τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές, γιατί δεν μπορεί αυτοί που κλέβουν τον πλούτο που παράγουμε, να καθορίζουν και την ζωή μας.

Μέτρα και αντίμετρα, δουλειά τις Κυριακές, δούλοι δε θα γίνουμε στις πολυεθνικές!

 Συναδέλφισσα, συνάδελφε

Σε καλούμε να οργανωθείς στην ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΝΟΜΟΥ ΞΑΝΘΗΣ και με αρχή την απεργία της 7/5 για το εμπόριο να δώσουμε ένα γερό μήνυμα, και να διεκδικήσουμε:

”    Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική  αργία για όλα τα καταστήματα.

“Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.

”     Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας.

”     Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων με αναπλήρωση των απωλειών που δεχτήκαμε τα τελευταία χρόνια.

”   Όχι στη νέα φοροληστεία, στα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα που διαλύουν το εργατικό-λαικό εισόδημα. Να σταματήσουν εδώ και τώρα οι πλειστηριασμοί, οι κατασχέσεις.

”        Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και των τριών μνημονίων, που μειώνουν συντάξεις και παροχές.

ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΑΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΜΑΗ  ΣΤΙΣ  12:00 ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ

Συνεχίζουμε πλάι στους υπόλοιπους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους τους αγρότες και τους φοιτητές σπουδαστές των αγώνα μας

ΚΟΡΥΦΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΑΣ

 ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΑΣ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΗΝ

ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 17 ΜΑΗ

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio