ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ & ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ & ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ: Καταγγελία για Εργατικό Κέντρο

Όλα αυτά τα χρόνια πολλοί εργατοπατέρες προσπάθησαν να είναι οι πιο καλοί υπηρέτες των αφεντικών, όμως η σημερινή πλειοψηφία της Διοίκησης, παράταξη της ΠΑΣΚΕ, θα γραφτεί με τα πιο μελανά γράμματα στην ιστορία του Εργατικού Κέντρου Καβάλας σαν η πρώτη πλειοψηφία που προσλαμβάνει με ιδιωτικό συμφωνητικό εταιρία security-μπράβους και χτυπά εκλεγμένους αντιπροσώπους εργατικών σωματείων.

Στην ετήσια τακτική συνέλευση, που προγραμματίστηκε για την Κυριακή 28/1/18, εξελίχθηκαν σκηνές που η Χούντα των συνταγματαρχών και η δικτατορία του Μεταξά θα τις ζήλευαν. Όταν οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι των σωματείων επιχείρησαν να μπουν στο Εργατικό Κέντρο, άνδρες της ιδιωτικής ασφάλειας με την λίστα των αντιπροσώπων στα χέρια, τους απαγόρευαν την είσοδο αν δεν τους έδιναν τα στοιχεία τους. Η άρνηση των εργατών αντιπροσώπων να δώσουν στοιχεία σε μπράβους που δεν έχουν καμιά σχέση με σωματεία και το εργατικό κίνημα οδήγησε σε σκηνές «απείρου κάλλους» με βρισιές, προπηλακισμούς και βιαιοπραγίες εναντίον των αντιπροσώπων.

Οι συγκεκριμένοι κύριοι δεν ήταν όμως καθόλου άγνωστοι στις τάξεις των σωματείων και των εργαζομένων. Πρόκειται για τους ίδιους, υπό τη μορφή εταιρείας SECURITY που είχε αξιοποιήσει η εργοδοσία των Λιπασμάτων Καβάλας (Λαυρεντιάδης) να χτυπήσει πριν από ενάμισι χρόνο τον αγώνα των εργαζομένων στα λιπάσματα. Το μόνο που δεν ξέρουμε ακόμα είναι από πού τους πληρώσανε, από τις συνδρομές των εργαζομένων ή απευθείας από «κονδύλι» της εργοδοσίας;

Μπροστά σ’ αυτές τις σκηνές πολλοί ήταν οι αντιπρόσωποι από πολλά σωματεία όπου αποχώρησαν αηδιασμένοι από τη στάση της πλειοψηφίας.

Οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι των σωματείων μας κατήγγειλαν το γεγονός και αποχώρησαν, αφήνοντας μια μερίδα αντιπροσώπων της ΠΑΣΚΕ, να πραγματοποιήσουν συνέλευση-παρωδία. Αποφασίζοντας να μεταθέσουν το θέμα του πειθαρχικού κανονισμού σε Καταστατική Γενική Συνέλευση.

Ο λόγος που κάνει την πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου να φτάνει στο τελευταίο σκαλοπάτι της σαπίλας είναι ότι οι μεγαλοεργοδότες της περιοχής τους έχουν τραβήξει «το αυτί» και ζητάνε άμεσα να ξεμπερδεύουν με το οργανωμένο εργατικό κίνημα, με λυμένα τα χέρια να βασιλεύει η εργοδοτική αυθαιρεσία. Ακριβώς και γι’ αυτό είχαν ως θέμα στη Γενική Συνέλευση να εξουσιοδοτηθεί το Διοικητικό Συμβούλιο να εκπονήσει σχέδιο αλλαγής του καταστατικού που θα τους δίνει το δικαίωμα να επιβάλλουν πειθαρχικές ποινές σε συνδικαλιστές και να διαγράφουν απ’ τη δύναμή του σωματεία που αρνούνται να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των εργοδοτών.

Η νοθεία και ο εκφυλισμός τους πηγάζουν από την επιλογή τους να στηρίξουν τους μεγαλοεργοδότες της περιοχής, την ανταγωνιστικότητα, την κερδοφορία και την ανάπτυξή τους

Καλούμε τους εργαζόμενους της περιοχής να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να γυρίσουν την πλάτη στις ξεπουλημένες ηγεσίες, να ξεριζώσουν από το εργατικό κίνημα αυτές τις δυνάμεις, που όλο το προηγούμενο διάστημα δεν έβγαλαν τσιμουδιά για τον περιορισμό στο δικαίωμα στην Απεργία, στο τσεκούρεμα των μισθών και των συντάξεων, στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, στην ισοπέδωση του ωραρίου εργασίας, στην διάλυση του Ασφαλιστικού συστήματος.

Να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια σε παλιά και νέα μέτρα της κυβέρνησης, που διαλύουν κάθε εργατικό δικαίωμα.

 Καλούμε σωματεία και τίμιους συνδικαλιστές να πάρουν θέση και να καταδικάσουν τους σχεδιασμούς και τις πρακτικές της διοίκησης.

Τους προειδοποιούμε μια και καλή. Αυτοί οι σχεδιασμοί του χτυπήματος του εργατικού κινήματος δεν θα περάσουν. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να το επιτρέψουν.

Καλούμε τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα για να αποτρέψουμε – όποτε κι αν εκφραστεί – κάθε νέα προσπάθεια των εργατοπατέρων να επιβάλλουν εμπόδια στην συνδικαλιστική δράση.

Υ.Γ όσον αφορά τις δηλώσεις του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Καβάλας «πως δεν υπήρχε ιδιωτική αστυνομία και τον έλεγχο των αντιπροσώπων τον έκανε η γραμματεία του Εργατικού Κέντρου» δημοσιεύουμε το ιδιωτικό συμφωνητικό που

 υπέγραψε με την εταιρία security.

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio