Δελτιο Τυπου για τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας του ΔΣ στον ΠΑΣΕΝΤ

Αθήνα, 16/11/2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πριν λίγους μήνες ο πρόεδρος της εργοδοτικής ένωσης των «Ελληνικών Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων», σε συνέντευξη του σημείωνε πως «η εργασιακή ειρήνη είναι απαραίτητη στον κλάδο καθώς πρόκειται για υπηρεσίες και στις υπηρεσίες δεν σηκώνουν ανταρσίες, φασαρίες και κακή συνεννόηση».. Και συμπλήρωνε, πως «στον δικό μας τομέα δεν έχει γίνει ποτέ απεργία γιατί υπάρχει συνεννόηση και όχι εκβιασμός».

Αυτές οι δηλώσεις είναι τόσο ξεκάθαρες ώστε κάθε άλλη λεζάντα εκτός από την πρόταση «χωρίς σχόλια», θα περίττευε. Όμως έχει μια αξία ο σχολιασμός διότι οι συνεννοήσεις, οι μη απεργίες/«φασαρίες-εκβιασμοί» και κυρίως η εργασιακή ειρήνη συνάπτεται με τον πρόεδρο του ΠΑΣΕΝΤ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εργαζομένων στη Ναυτιλία και τον Τουρισμό) και αναπληρωματικό πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Βασιλόπουλο.

Αποτυπώνεται ανάγλυφα η σχέση νύχι-κρέας που έχουν οι εργοδοτικές ενώσεις με την πλειοψηφία του ΠΑΣΕΝΤ. Οι άνθρωποι της εργοδοσίας δεν είναι μία τυπική έκφραση. Είναι αυτοί που σε κάθε κλάδο συνδιαλέγονται με την μεγαλοεργοδοσία ώστε να μπαίνει έμμεσα η γραμμή των επιχειρήσεων μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα, από την οδό των σωματείων και τους αντιπροσώπων που εκλέγονται στα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια όργανα των εργαζόμενων.

Το περιεχόμενο των συνεννοήσεων μεταξύ εργοδοτών και της πλειοψηφίας του ΔΣ του ΠΑΣΕΝΤ, φαίνεται μέσα σε κάθε μεγάλο χώρο δουλειάς αλλά και από την ποιότητα της συμμετοχής των εργαζόμενων στις αρχαιρεσίες δηλαδή πως ενημερώνονται, πως συμμετέχουν στις αρχαιρεσίες κοκ. Και ο νοών νοείτω! Τα κρούσματα που υπάρχουν σε μια σειρά αρχαιρεσίες σωματείων ή εργοδοτικών μηχανισμών ώστε οι εργαζόμενοι να συμμετέχουν σε αυτές κάτω από τις ασφυχτικές πιέσεις, τις νουθεσίες και τη φροντίδα της εργοδοσίας, είναι αρκετά.

Όμως τα παραπάνω φαίνεται πως δεν τους φτάνουν. Τις τελευταίες μέρες αναβαθμίστηκε η συνεννόηση εργοδοτών-Βασιλόπουλου με διαγραφές μελών, με αποκλεισμό εργαζόμενων και με αρχαιρεσίες σε όσο το δυνατόν σε πιο ελεγχόμενες καταστάσεις.

Καμία έκπληξη για το βάθος του εργοδοτικού-κυβερνητικού συνδικαλισμού και ειδικά αυτών των δυνάμεων που προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ! Μεταλλάσσεται με χαρακτηριστική ευκολία ανάμεσα στις κυβερνητικές εναλλαγές, πότε γίνεται φουλ κυβερνητικός μιλώντας για την ελπίδα της αριστεράς και πότε αμφισβητίας που τάχα προδόθηκε, αλλά ποτέ όμως δε θα προδώσει τα αφεντικά του. Οι δυνάμεις αυτές έπαιξαν το λαγό στην υπονόμευση της απεργιακής απάντησης στα όργανα της ΓΣΕΕ και σε άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, παρέδιδαν τάχα μαθήματα για την απεργία. Ποιοι; Αυτοί που στην ΟΙΥΕ κηρύττουν απεργίες διαρκείας για την Κυριακή αργία χωρίς απεργούς και απεργιακές συγκεντρώσεις και στον ΠΑΣΕΝΤ παίρνουν εύσημα από τους εργοδότες για τις μη απεργίες και τις «φασαρίες». Παράλληλα έχουν ανοιχτό δίαυλο και επικοινωνία, με την κυβέρνηση παρά τις δήθεν παράτες τους. Γι’ αυτό και επιλέχθηκαν πρώτοι στο κυβερνητικό παραμύθι της επεκτασιμότητας των συμβάσεων.

Σήμερα οι ίδιοι μπροστά στις αρχαιρεσίες του σωματείου, διαγράφουν μέλη αλλά και δεν εγγράφουν συναδέλφους που έχουν συγκρουστεί με την εργοδοσία, αγωνίζονται καθημερινά μέσα στους χώρους δουλειάς με ανοιχτό μέτωπο απέναντι στις εργοδοτικές αξιώσεις και την εργασιακή ειρήνη που έχουν συνυπογράψει όλοι μαζί, κυβέρνηση-εργοδοσία-ΠΑΣΕΝΤ!

Καλούμε τους συναδέλφους στον κλάδο, να αντιμετωπίσουν αγωνιστικά και με αξιοπρέπεια, με τους αγώνες και την ψήφο τους στις αρχαιρεσίες του σωματείου, τον κυβερνητικό-εργοδοτικό συνδικαλισμό και τη σαπίλα του και κυρίως την εργοδοσία.

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio