ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΧΙΟΥ|Ο ΛΥΚΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΜΠΟΥΜΠΟΥΛΑ ΧΑΙΡΕΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ! ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

Κυριακάτικη αργία και τα παιχνίδια κυβέρνησης-εργοδοτών την εποχή του κορονοϊού-Στόχος η επόμενη ημέρα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου (ΣΕΙΥΧ), συνεχίζει την ενημέρωση στους συναδέλφους του κλάδου των σούπερ μάρκετ με περιοδείες στους χώρους δουλειάς και όχι μόνο.

Έχουμε βρεθεί με δεκάδες εργαζόμενους, οι οποίοι μας μεταφέρουν την αγανάκτησή τους για τα νέα μέτρα της κυβέρνησης, αλλά και τα ελλιπή μέτρα υγιεινής που υπάρχουν στους χώρους δουλειάς, για τις ειδικές άδειες που τελικά δεν δίνονται γιατί οι εργαζόμενοι φοβούνται να ζητήσουν, για τις υπερωρίες και τη δουλειά χωρίς ρεπό, για την εντατικοποίηση.

Τα μέλη της Διοίκησης του ΣΕΙΥΧ, κάλεσαν τους συναδέλφους να μη συμβιβαστούν μ αυτή την κατάσταση. Να μην αφήσουν να μπουν τα δικαιώματά τους σε καραντίνα και να ενημερώσουν το Σωματείο για οποιοδήποτε εργασιακό θέμα προκύψει. Τους ξεκαθάρισαν ότι σαν έτοιμοι από καιρό μεγαλοεργοδοσία των σούπερ μάρκετ και κυβέρνηση προχωρούν το σχέδιο περαιτέρω ελαστικοποίησης των ωραρίων εργασίας και ξηλώματος της αργίας της Κυριακής. Αξιοποιούν την πανδημία, την δυστυχία και τον θάνατο για να βάλουν στη ζωή πάγια αιτήματα των μεγαλοεργοδοτών, όπως τα παραπάνω. Τα σόου που στήνουν σε τηλεοπτικά παράθυρα αλλά και μέσα στους εργασιακούς χώρους με δακρύβρεχτες ανακοινώσεις του τύπου «εμείς δεν θέλουμε αλλά η κυβέρνηση μας αναγκάζει» δεν πείθουν κανένα. Σε συνεννόηση μεγαλοεργοδότες και κυβέρνηση ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει. Τα μέτρα αυτά τα φέρνουν για να μείνουν και την επόμενη ημέρα. Τα φέρνουν γιατί βρήκαν ευκαιρία την πανδημία για να αυγατίσουν τα κέρδη τους!

Εξάλλου, οι ίδιοι οι μεγαλοεργοδότες είναι εκείνοι που εδώ και καιρό έχουν δείξει το δρόμο, ανοίγοντας τα καταστήματά τους κάποιες Κυριακές του έτους. Αν όντως τους ενδιέφερε τόσο πολύ για το προσωπικό τους, όπως λένε, θα είχαν φροντίσει εδώ και μέρες να κάνουν προσλήψεις για την κάλυψη όλων των κενών, θα είχαν φροντίσει να μετατρέψουν όλες τις συμβάσεις ημιαπασχόλησης σε πλήρους απασχόλησης, θα είχαν φροντίσει να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας τους εδώ και καιρό (πράγμα που ακόμα και σήμερα ΔΕΝ συμβαίνει), θα είχαν φροντίσει ώστε το προσωπικό τους να μην εξαντλείται ρίχνοντας έτσι το ανοσοποιητικό του και μένοντας εκτεθειμένο σε μεγαλύτερους κινδύνους…

Οι συνάδελφοι στα σούπερ μάρκετ και του νησιού μας είναι στα πρόθυρα κατάρρευσης, όπως οι ίδιοι μας καταγγέλλουν και όπως όλοι μας βλέπουμε! Πάγια θέση του Σωματείου μας είναι κανείς, καμία Κυριακή στην δουλειά! Για όσους υποχρεώσουν να πάνε για δουλειά, να ζητήσουν (όπως προβλέπει ο νόμος) 75% προσαύξηση για εκείνη την ημέρα αλλά και ρεπό μέσα στην εβδομάδα που ξεκινάει. Να μπορέσουν όλοι οι συνάδελφοι να πάρουν μια ανάσα!

Παράλληλα, προειδοποιούμε κανένας σουπερμαρκετάς να μην τολμήσει να μην δώσει το Δώρο Πάσχα μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη! Θα είναι μεγάλη πρόκληση.

Τέλος, καλούμε τους συναδέλφους να είναι σε επαγρύπνηση και σε επαφή με το Σωματείο μας. Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που σήμερα έφερε η κυβέρνηση και με την οποία ανοίγει τον δρόμο για την πολιτική επιστράτευση και την επίταξη απεργών, δείχνει ότι στόχος τους είναι η επόμενη ημέρα και πως όλα αυτά τα μέτρα τα παίρνουν για να μείνουν για πάντα. Παράλληλα, δείχνει και τον φόβο τους για τις αντιδράσεις των εργαζομένων στην μετά τον κορονοϊό εποχή, γι’ αυτό με τέτοια νομοθετήματα προσπαθούν να κλείσουν από τώρα τα στόματα!

Συναδέφλισσες, συνάδελφοι,

Μπορεί να παίρνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της ζωής της δική μας και του λαού μας ολόκληρου αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μένουμε χωρίς φωνή, αμέτοχοι, ανοργάνωτοι! Το επόμενο διάστημα θα δώσουμε σκληρές μάχες και δεν θα πρέπει να λείψει κανείς! Ανασυντάσσουμε τις δυνάμεις μας, συσπειρωνόμαστε στο Σωματείο μας, βάζουμε μπροστά τις δικές μας σύγχρονες ανάγκες.

Ερχόμαστε σε επαφή με το Σωματείο μας, τηλ: 6978250438

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio