ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ|15 ΑΠΡΙΛΗ: ΗΜΕΡΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΑ SUPER MARKET

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ & ΥΓΕΙΑΣ
ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΦΩΝΗ ΜΑΣ-ΥΨΩΝΟΥΜΕ ΓΡΟΘΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

Την Τετάρτη, 15 Απρίλη, οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ υψώνουμε τις γροθιές μας, απαιτούμε να παρθούν τώρα μέτρα προστασίας για την υγεία μας, διεκδικούμε τα δικαιώματά μας!

Όλες αυτές τις μέρες, εμείς, όπως οι συνάδελφοι μας σε άλλους κλάδους, στα νοσοκομεία, στην καθαριότητα, στα εργοστάσια, δουλεύουμε για να εξασφαλιστούν βασικές ανάγκες του λαού. Την ίδια στιγμή, οι μεγαλοεργοδότες του κλάδου βρήκαν ευκαιρία να μπουκώσαν με ακόμα περισσότερα κέρδη, βρήκαν αφορμή να επιτεθούν σε όσα από τα δικαιώματα μας είχαν απομείνει.

Όπως διαπιστώνει το Σωματείο μας, και στην πόλη μας από την πρώτη ημέρα μέχρι και σήμερα, τα μέτρα προστασίας μέσα στα περισσότερα super market εξακολουθούν να είναι για τα μάτια του κόσμου. Μάσκες, αντισηπτικά, πλεξιγκλάς στα ταμεία, ειδικά γυαλιά προστασίας κ.ά. στην συντριπτική πλειοψηφία είναι άγνωστες λέξεις. Οι δε αποστάσεις ασφαλείας, μόνο ως ανέκδοτο ακούγονται και στις περισσότερες των περιπτώσεων εναποθέτονται στην κρίση του κάθε πελάτη, καθώς δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόνοια από την πλευρά της εργοδοσίας, όπως στις ουρές έξω από τα “LIDL”.

Κυβέρνηση και εργοδοσία έχουν την ευθύνη για την προμήθεια όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας. Αντ’ αυτού βομβαρδίζουν εργαζόμενους και το λαό για την «ατομική ευθύνη».

Και σαν να μην φτάνουν όλα αυτά, η κυβέρνηση με ΠΝΠ ανοίγει ακόμα περισσότερο την όρεξη των μεγαλοεργοδοτών, οι οποίοι δεν διστάζουν να καταπατήσουν το ένα μετά το άλλο ακόμα και αυτονόητα δικαιώματα. Σε αλυσίδες της πόλης μας, εργοδότες αρνήθηκαν ή εξανάγκασαν εργαζόμενους να αρνηθούν άδειες ειδικού σκοπού ενώ τις δικαιούνταν, έτσι εργαζόμενοι με μωρά παιδιά συνεχίζουν να πηγαίνουν κανονικά για δουλειά, κρατώντας τα παιδιά οι γιαγιάδες, δηλαδή ευπαθείς ομάδες, όπως έκαναν έως τώρα, όπως ήταν και η προτροπή από εργοδότη!

Κυβέρνηση και μεγαλοεργοδότες βρήκαν ευκαιρία με την πανδημία του κορονοϊού να ξεμπερδεύουν με την αργία της Κυριακής και τον σταθερό εργάσιμο χρόνο, με άλλες κατακτήσεις των εργαζομένων.

ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΞΕΖΟΥΜΙΣΜΑ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Είναι πρόκληση για εμάς, να ακούμε ψεύτικα «ευχαριστώ», και να βλέπουμε δήθεν «συγκινητικές» διαφημιστικές καμπάνιες. από εκείνους που μας απειλούσαν μέσω αξιολογήσεων με απολύσεις, που μας έλεγαν να μην μιλάμε γιατί υπάρχουν χιλιάδες σαν εμάς για να μας αντικαταστήσουν. Μας ευχαριστούν που μπουκώσαν στα κέρδη από τη δική μας δουλειά!

Τα εκατομμύρια που διαφημίζεται ότι θα δώσουν οι εργοδότες στους συναδέλφους των super market, μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται. Σήμερα, στην περίοδο της πανδημίας, τα καταστήματά τους σπάνε ρεκόρ τζίρων (0.5 δις σε ούτε ένα μήνα!!!), βγαλμένα από τη δική μας δουλειά. Και αντί να μετατραπούν όλοι οι εργαζόμενοι, σε πλήρους απασχόλησης, αντί να γίνουν προσλήψεις, αντί να αυξηθούν οι εξευτελιστικοί μισθοί μας, των 300 και των 400€, αυτοί θέλουν να μας «ξεπετάξουν», με διατακτικές και δωροεπιταγές (π.χ. Σκλαβενίτης 200 ευρώ σε αγορές προϊόντων από την επιχείρηση) ή έχουν τέτοιες προϋποθέσεις που τελικά θα τα πάρουν ελάχιστοι (π.χ. Lidl 340 ευρώ οι 8ωροι που είναι ελάχιστοι) ή θα πάρουν ελάχιστα (π.χ. My Market 30 ευρώ, ΑΒ Βασιλόπουλος 100 ευρώ 4ωροι, 150 ευρώ 6ωροι, 200 ευρώ 8ωροι).  Και πάλι κερδισμένοι θα βγουν οι εργοδότες αφού αυτά θα γυρίσουν στα ταμεία τους.

ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΜΕΤΡΟΥΝ ΝΕΚΡΟΥΣ! Ο ΙΟΣ ΑΦΗΝΕΙ ΠΙΣΩ ΤΟΥ ΣΥΝΤΡΙΜΜΙΑ.

Ήδη σε Γαλλία, Βέλγιο, Ισπανία, Ιταλία, Αμερική συνάδελφοι μας εργαζόμενοι σε μεγάλα super market μετράνε νεκρούς, ενώ οι εργοδότες μετράνε εκατομμύρια. Για αυτό σε Γαλλία και Βέλγιο εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει σε πολύμορφες κινητοποιήσεις, ακόμα και σε απεργία διεκδικώντας την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων τους. Ενώ τα αντίστοιχα «μπόνους» που διαφημίζουν και στη Γαλλία και στο Βέλγιο ονομάστηκαν «bonus θανάτου».

ΤΩΡΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΦΩΝΗ

Παίρνουμε την σκυτάλη από τους συναδέλφους μας, υγειονομικούς! Ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ, στη Γαλλία, την Ιταλία, στο Βέλγιο και την Ισπανία, που σηκώνουν ανάστημα, για να μην θρηνήσουν και άλλους νεκρούς εργαζόμενους. Δεν θα δεχτούμε, με αφορμή την πανδημία να ξεπαστρέψουν και όσα από τα δικαιώματα μας είχαν μείνει.

Καλούμε τους συναδέλφους μας στα super market να έρθουν σε επαφή με το σωματείο τους. Να υψώσουν ανάστημα και γροθιά για να υπερασπιστούν τη ζωή τους, τη ζωή των οικογενειών τους. Να βάλουν μπροστά τα ζητήματα προστασίας, της υγείας τους, των δικαιωμάτων τους.

Να παλέψουμε μαζί για:

  • Να γίνεται το test σε όλους τους εργαζόμενους των Σούπερ Μάρκετ που παρουσιάζουν συμπτώματα ή είναι ύποπτα κρούσματα
  • Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά για κάθε πόστο, με πλήρες ωράριο και όχι με νέες απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις λίγων ημερών, με χρονικό ορίζοντα τα τέλη Απρίλη
  • Να μετατραπούν όλες τις συμβάσεις ημιαπασχόλησης σε θέσεις πλήρους απασχόλησης, με 8ωρο και 5μερο. Να γίνουν αορίστου όλες οι ορισμένου χρόνου συμβάσεις.
  • Να τηρούνται αυστηρά τα ωράρια εργασίας. Να εξασφαλίζεται αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υγεία όλων των εργαζομένων.
  • Να τοποθετηθούν σε όλα τα καταστήματα, τζάμια προστασίας στα ταμεία.
  • Να υπάρχει αντισηπτικό δίπλα στο κάθε ταμείο και σε κεντρικά σημεία όλων των super market.
  • Να γίνουν απολυμάνσεις σε όλους του χώρους των καταστημάτων και των αποθηκών, με ευθύνη της εργοδοσίας.
  • Να ισχύσουν τα μέτρα καραντίνας σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα σε όλους τους χώρους των super market, γραφεία, καταστήματα, αποθήκες.
  • Να δοθεί ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.

Δυναμώνουμε την φωνή μας για άμεσα μέτρα προστασίας και υγείας

ΥΨΩΝΟΥΜΕ ΓΡΟΘΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

ΚΑΝΕΙΣ ΜΟΝΟΣ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΟΥ

ΕΓΓΡΑΨΟΥ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΟΥ

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio