ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ| ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ
10ΩΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ , 200 ΕΥΡΩ ΜΙΣΘΟΣ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο “ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ”
ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΠΑΝΤΟΥ
ΠΕΜΠΤΗ 26 ΝΟΕΜΒΡΗ, 10 π.μ. ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Το νέο “lockdown” που επέβαλε η κυβέρνηση της ΝΔ είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής στην πράξη και στο χώρο της υγείας, της λογικής κόστους-οφέλους, της υγείας-εμπόρευμα, μιας πολιτικής που εφαρμόζουν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις! Είναι αποτέλεσμα της κατάρρευσης του δημόσιου συστήματος υγείας λόγω των εγκληματικών τους επιλογών, που θέλουν τα κέρδη πάνω από τον άνθρωπο! Αν και όλο αυτό το διάστημα ο λαός μας με την υπεύθυνη στάση του, αναλαμβάνοντας την “ατομική” του ευθύνη, της έδωσε τον απαραίτητο χρόνο για να πάρει τα μέτρα, που χρειάζονταν για την προστασία της δημόσιας υγείας, τελικά η κυβέρνηση δεν έκανε απολύτως τίποτα προς αυτήν την κατεύθυνση. Αντίθετα, διαμόρφωσε τις προϋποθέσεις για την πλατιά εξάπλωση του νέου κορονοϊού, κάνοντας λάστιχο τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ώστε να χωρέσει η κερδοφορία των μεγαλοεπιχειρηματιών του τουρισμού, των μεταφορών κ.ά. κατά την “επανεκκίνηση της οικονομίας”. Μάλιστα δε διστάζει τα τραγικά αποτελέσματα των επιλογών της, που όλοι βιώνουμε, να τα φορτώνει στον λαό επικαλούμενη την “ατομική ευθύνη”!
Σήμερα και ενώ από τις εγκληματικές επιλογές της κυβέρνησης και τις εντολές της μεγαλοεργοδοσίας η επιδημία “καλπάζει”, μας λένε χωρίς ντροπή ότι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας είναι κόστος, το οποίο δεν σκοπεύουν να πληρώσουν. Την ίδια ώρα φαίνεται πως περισσεύουν χρήματα για να πάνε σε φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις και δωράκια των μεγαλοεπιχειρηματιών. Φαίνεται πως περισσεύουν 1800 ευρώ την ημέρα ανά κρεβάτι σε ιδιωτικές κλινικές. Φαίνεται πως περισσεύουν χρήματα για επινοικίαση λεωφορείων από ιδιώτες, που το κόστος τους ξεπερνάει κατά πολύ την αγορά πολλών νέων για την ενίσχυση των ΜΜΜ. Φαίνεται πως περισσεύουν πάνω από 4 δις ευρώ τον χρόνο για δαπάνες στο ΝΑΤΟ, αυτό που δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο και ενισχύει, αν όχι προκαλεί, την τουρκική επιθετικότητα! Δεν περισσεύουν όμως για το δημόσιο σύστημα υγείας, για γιατρούς, για νοσηλευτικό προσωπικό, για κλίνες ΜΕΘ, για διαγνωστικά τεστ, για ΜΜΜ, για εκπαιδευτικούς, καθαρίστριες και περισσότερες αίθουσες στα σχολεία, για ελέγχους στους χώρους δουλειάς, για μέσα ατομικής προστασίας κ.λπ. Με δυο λόγια δεν περισσεύουν για τις ανάγκες του λαού μας, για την προστασία της ίδιας της ζωής του!
Την ίδια στιγμή που η πανδημία φουντώνει και που σε λίγο οι γιατροί θα καλούνται να επιλέξουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει, αφού οι μέχρι χθες επαρκείς ΜΕΘ φαίνεται πως σήμερα έχουν σχεδόν εξαντληθεί, κυβέρνηση και μεγαλοεργοδοσία εκμεταλλεύονται την κατάσταση για νέα επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Όλη αυτήν την περίοδο της πανδημίας με μια σειρά από ΠΝΠ η κυβέρνηση διευκολύνει τα μεγάλα αφεντικά με την απελευθέρωση των απολύσεων, τη μείωση των μισθών, την κατακρεούργηση όσων δικαιωμάτων έχουν μείνει ακόμα. Με το νέο “πτωχευτικό κώδικα” είναι έτοιμοι να πετάξουν από τα σπίτια τους χιλιάδες βιοπαλαιστές, να μην τους αφήσουν στην κυριολεξία να ανασάνουν! Τώρα το πάνε ένα βήμα παραπέρα! Με νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να καταργήσει την 8ωρη εργασία (100 χρόνια μετά την κατάκτησή της!) και να καθιερώσει το 10ωρο, χωρίς μάλιστα να πληρώνονται οι δύο επιπλέον ώρες με επιπτώσεις οικονομικές, κοινωνικές αλλά και με επιβάρυνση της υγείας όλων των εργαζόμενων!!! Αυτός είναι ο εκσυγχρονισμός που παινεύεται ότι θα φέρει στο εργατικό δίκαιο η κυβέρνηση της ΝΔ, μαζί με ένα σωρό νέα, άθλια για τους εργαζόμενους μέτρα όπως:
• Την αύξηση των ωρών των νόμιμων υπερωριών, που σμπαραλιάζει τον σταθερό εργάσιμο χρόνο και τη διευθέτηση του χρόνου δουλειάς μέσα στο εξάμηνο, που θα αυξήσει την απληρωσιά και θα ρίξει ακόμη πιο κάτω μισθούς και μεροκάματα
• Την καθολική κατάργηση της Κυριακής αργίας
• Την παραπομπή των εργαζομένων και των σωματείων που καταγγέλλουν εργοδοτικές αυθαιρεσίες από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας στον ΟΜΕΔ, όπου την πλειοψηφία την έχουν οι μεγαλοεργοδότες και όπου οι καταγγελίες θα μετατρέπονται σε “συμφιλίωση” με τα θέλω των επιχειρηματικών ομίλων
• Το “δικαίωμα” του εργοδότη να απομακρύνει εργαζόμενο που έχει απολύσει με προειδοποίηση, ώστε να απαλλαγεί από την παραμικρή αντίδραση συλλογική και ατομική
Βεβαίως, για να επιβληθούν όλες οι επιλογές των μεγάλων εργοδοτών και της κυβέρνησης χρειάζεται και η “απαραίτητη” για τον σκοπό αυτό καταστολή. Έτσι, για να χτυπήσουν την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, μετά τον απεργοκτόνο νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τα νέα εμπόδια στην συνδικαλιστική δράση με νόμο της ΝΔ, την ΠΝΠ της περιόδους της πρώτης καραντίνας για επιστράτευση απεργών και τον πρόσφατο νόμο για απαγόρευση συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων, τώρα ετοιμάζουν νέο “συνδικαλιστικό νόμο”, ο οποίος ενισχύει το φακέλωμα όσων διεκδικούν οργανωμένα, νομιμοποιεί τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς της εργοδοσίας, ποινικοποιεί την περιφρούρηση των απεργιών κ.ά.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
η τραγική κατάσταση που όλοι βιώνουμε σήμερα σε όλα τα επίπεδα, οι εκατόμβες των νεκρών από την πανδημία και το ξεχαρβάλωμα κάθε εργατικού-λαϊκού δικαιώματος είναι αποτέλεσμα της αναζήτησης ολοένα και μεγαλύτερου κέρδους από την πλευρά των μεγάλων αφεντικών και του κράτους τους! Δεν πάει όμως άλλο! Πληρώσαμε πολλά, δε θα πληρώσουμε ξανά! Όλοι, αυτοί γνωρίζουν καλά την μεγάλη δύναμη που έχουμε! Το είδαν και το είδαμε στην πράξη σε παγκόσμιο επίπεδο την περίοδο της καραντίνας, όπου όταν σταματήσαμε οι εργαζόμενοι να δουλεύουμε πάγωσε και η παγκόσμια οικονομία! Δεν κατάφερε κανένας μεγαλοβιομήχανος, κανένας μεγαλέμπορος, κανένας μεγαλοξενοδόχος, κανένας μεγαλοεπιχειρηματίας να δουλέψει μόνος του την επιχείρησή του, όσο “ικανός” και αν είναι! Έγινε πράξη αυτό που λέει το σύνθημά μας πως “χωρίς εμάς γρανάζι δε γυρνά”! Γι’ αυτό και παίρνουν τα μέτρα τους, γι’ αυτό και φέρνουν “νέο” συνδικαλιστικό νόμο, γιατί φοβούνται τη δύναμή μας, φοβούνται την οργανωμένη και ταξικά προσανατολισμένη πάλη μας!
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
τώρα είναι η ώρα να παλέψουμε για την υγεία και τα δικαιώματά μας, για τη ίδια μας την ζωή! Τώρα είναι ώρα να αγωνιστούμε βάζοντας προμετωπίδα του αγώνα μας την ικανοποίηση των δικών μας σύγχρονων αναγκών!
Σας καλούμε όλους να συμμετάσχετε μαζικά στον εορτασμό της επετείου της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου την Τρίτη 17 Νοέμβρη, στις 6 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας και στην ΑΠΕΡΓΙΑ την Πέμπτη 26 Νοέμβρη που έχει προκηρύξει η Γενική Συνέλευση των Αντιπροσώπων του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας αλλά και πολλά Σωματεία, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες πανελλαδικά, καθώς και στην απεργιακή συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα στις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας. Σε όλες τις συγκεντρώσεις λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας μας (μάσκες, αποστάσεις κ.λπ.)!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΟΥ
Web: http://sidypker.blogspot.gr
FB: kerkyraikossyndesmosidiotikonypallilon
e-mail: [email protected], Τηλ.: 6997233616, 6978404989

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio