Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Αλεξανδρούπολης – Φερών –Σουφλίου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ» ||Ανοιχτή επιστολή προς το Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου Έβρου

Ανοιχτή επιστολή προς το Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου Έβρου

Να προκηρύξει το Εργατικό Κέντρο ΑΠΕΡΓΙΑ στις 26 Νοέμβριου!

Συνάδελφοι,

Όπως θα γνωρίζετε, δεκάδες Εργατικά Κέντρα σε όλη τη χώρα, ανάμεσά τους και το μεγαλύτερο της χώρας, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, έχουν προκηρύξει πανεργατική απεργία για την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020. Μαζί τους έχουν συνταχθεί και δεκάδες Ομοσπονδίες και εκατοντάδες Σωματεία με ανάλογη απόφαση, αλλά και η ΑΔΕΔΥ.

Και τα Σωματεία μας, θα ανταποκριθούν στο αγωνιστικό κάλεσμα και θα συμμετέχουν με όσες δυνάμεις έχουν!

Πρόκειται για αναγκαία αντίδραση των εργαζομένων, για να διεκδικήσουν εδώ και τώρα μέτρα προστασίας για την υγεία, καθώς η κυβέρνηση αφήνει τους εργαζόμενους και το λαό κυριολεκτικά στο έλεος της κερδοφορίας της εργοδοσίας.

Δεκάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα, τα νοσοκομεία έχουν φτάσει στα όριά τους, οι χώροι δουλειάς είναι υγειονομικές βόμβες, ενώ η μεγαλοεργοδοσία, με την κάλυψη της κυβέρνησης, αποκρύπτει εκατοντάδες κρούσματα σε χώρους δουλειάς και οι εργαζόμενοι είναι εκτεθειμένοι στην πανδημία και την εντατικοποίηση.

Ωστόσο η κυβέρνηση, αντί να πάρει μέτρα για την προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων, προωθεί νομοσχέδια που τους έχει δώσει ραβασάκι ο ΣΕΒ και οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Νομοσχέδια που περιλαμβάνουν:

 • τη 10ωρη δουλειά, τη δουλειά από το πρωί ως το βράδυ με 200€ μισθό

 • τη μαύρη ανασφάλιστη και απλήρωτη δουλειά

 • την κατάργηση της Κυριακής αργίας

 • την παράδοση της κοινωνικής ασφάλισης στους επιχειρηματικούς ομίλους

 • τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις των λαϊκών κατοικιών

Τα μέτρα αυτά έρχονται για να ενισχύσουν τους επιχειρηματικούς ομίλους σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης. Είναι μέτρα που θα μείνουν και μετά την πανδημία ώστε να παραμείνουν οι εργαζόμενοι το μόνιμο «υποζύγιο» που θα τροφοδοτεί τα κέρδη του κεφαλαίου.

Γι’ αυτό το λόγο η κυβέρνηση παίρνει νέα μέτρα καταστολής και αυταρχισμού, ετοιμάζει νέο νομοσχέδιο που καταργεί ουσιαστικά συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες. Θέλει τα συνδικάτα στον πάγο και γι’ αυτό:

 • προωθεί την κατάργηση των Γενικών Συνελεύσεων

 • επιβάλλει την ηλεκτρονική ψήφο αντί της συμμετοχής των ίδιων των εργαζομένων με τη φυσική τους παρουσία

 • παραδίδει το Μητρώο μελών στην κυβέρνηση και τους εργοδότες

 • επιβάλλει νέα εμπόδια στην απόφαση και την οργάνωση της απεργίας

Την ώρα που παίρνονται μέτρα σε βάρος των εργαζομένων και η πανδημία θερίζει κόσμο, η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ συνυπογράφει πλήρως τα νομοσχέδια της Ν.Δ. και του ΣΕΒ. Ενώ στελέχη της έχουν φτάσει μέχρι και να τρομοκρατούν συνδικαλιστές για να μην παρθούν αποφάσεις για την απεργία στις 26 Νοέμβρη. Άξιος ο μισθός τους!

Συνάδελφοι,

Δεν έχουμε να περιμένουμε κάτι από κυβέρνηση, εργοδοσία αλλά και την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ. Είναι ανάγκη να πάρουν οι εργαζόμενοι την τύχη τους στα χέρια τους. Να μην περάσει η κατάργηση του 8ωρου, οι απλήρωτες υπερωρίες, η επίθεση στο απεργιακό δικαίωμα και η ποινικοποίηση της δράσης των σωματείων.

Έχουμε την ευθύνη να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να υπερασπιστούμε την υγεία του λαού και τα εργασιακά δικαιώματα.

Τώρα χρειάζεται αγώνας μαζικός, ενωτικός! Δεν θα μας γυρίσουν έναν αιώνα πίσω!

Για το λόγο αυτό καλούμε το Δ.Σ. του ΕΚΕ να προκήρυξει απεργία για τις 26 Νοεμβρίου.

Τα Δ.Σ. των Σωματείων

Σωματεία:

 • Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Αλεξανδρούπολης – Φερών –Σουφλίου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»

 • Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Αλεξανδρούπολης και Περιφέρειας

 • Τουριστικών Επαγγελμάτων Ν. Έβρου

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio