ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΚΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΜΕ ΣΧΕΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ|| Όταν η υγεία των εργαζόμενων δεν μετρά μπροστά στα κέρδη!!!

  Οι εργαζόμενοι στα super market είναι οι εργαζόμενοι που ένα χρόνο τώρα δουλεύουν ασταμάτητα κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, στην ουσία σε συνθήκες θανάτου, δε γνωρίζουν αν θα γυρίσουν υγιείς πίσω στα σπίτια τους. Τα κυβερνητικά λόγια περί ηρωισμού καίγονται καθημερινά στα ανεπαρκή μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς αλλά και στην αδυναμία του δημόσιου συστήματος υγείας να στηρίξει επαρκώς την υγεία του λαού.

Τα τελευταία 24ωρα έχουμε 3 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε super market της περιοχής μας, με την διεύθυνση να καθυστερεί τραγικά στο να παρθούν έγκαιρα μέτρα για την ασφάλεια της υγείας των συναδέλφων και των οικογενειών τους.

Το σωματείο μας σε παρέμβαση στο συγκεκριμένο super market απαίτησε από την εργοδοσία να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων. Απαίτησε να γίνουν άμεσα μοριακά τεστ και μάλιστα επαναλαμβανόμενα σε τακτά χρονικά διαστήματα , να γίνεται καθημερινά απολύμανση του χώρου και να τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους , αλλά και τους πελάτες . Τέλος ζήτησε οι εργαζόμενοι που βρέθηκαν θετικοί ΄, κατά την διάρκεια της καραντίνας αλλά και για όσο διάστημα χρειαστεί να λαμβάνουν κανονικά της αποδοχές τους και να μην τους χρεωθεί κανονική άδεια .

 Με τα κρούσματα να ανεβαίνουν καθημερινά είχαμε μια τραγική εξέλιξη αυτές τις μέρες με το θάνατο ενός συναδέλφου μας από κορωνοϊό σε κατάστημα super market του Πειραιά.

Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε από την αρχή ότι η απώλεια του συναδέλφου μας δε μπορεί να χαρακτηριστεί τυχαίο ή μεμονωμένο γεγονός. Ο συνάδελφος μας δεν έφυγε από τη ζωή λόγω ατομικής ανευθυνότητας μιας που συνεχίζει ακλόνητη η μεταφορά της ευθύνης στον καθένα από εμάς. Ο συνάδελφος έφυγε από κορωνοϊό την Κυριακή όταν τη Δευτέρα ήταν κανονικά στο πόστο του, όταν στο ίδιο κατάστημα αυτή τη στιγμή μετράμε επιπλέον 4 κρούσματα και τα οποία αυξάνονται.

 

Εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να σκύψουμε το κεφάλι, να μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα και να παρακολουθούμε τις εξελίξεις μετρώντας απώλειες και κρούσματα, ως στατιστική!

Δεν είναι ανεκτή  η θέση της εργοδοσίας που λέει ότι «κάνει τα πάντα σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα». Μας προκαλούν οργή και θυμό! Δεν είναι ανεκτό εργαζόμενοι που έχουν υποκείμενα νοσήματα και είναι στις ευπαθείς ομάδες, να βρίσκονται στους χώρους δουλειάς είτε γιατί τους ασκούνται πιέσεις από την εργοδοσία είτε γιατί δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με τα 534 ευρώ λόγω αναστολής της σύμβασης τους. 

Αυτά δεν τα λέμε τώρα! Ένα χρόνο τώρα με τις παρεμβάσεις μας τόσο  στην εργοδοσία όσο και στους αρμόδιους κρατικούς φορείς παραθέτουμε συγκεκριμένα στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί μέσα στους εργασιακούς χώρους του εμπορίου, ιδιαίτερα στα σούπερ μάρκετ.  Καταγγελίες που όλες μαζί επιβεβαιώνουν ότι τα περιβόητα «υγειονομικά πρωτόκολλα» στους χώρους δουλειάς, τα μέτρα υγείας και ασφάλειας για τον κορωνοϊό, είναι λάστιχο και ερμηνεύονται κατά το δοκούν και τόσο όσο χρειάζεται για να μη θιχτεί το κέρδος και η ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων.

Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι στις μεγάλες επιχειρήσεις, όπως αυτές των super market, το μόνο «πρωτόκολλο» που βρίσκεται σε ισχύ είναι η απρόσκοπτη λειτουργία τους ακόμα κι όταν διαπιστωθεί συγκέντρωση κρουσμάτων.

Για όλα τα παραπάνω η ενιαία απάντηση όλων των επιχειρηματικών ομίλων είναι ίδια! «Όλα είναι καλώς καμωμένα» και πως τηρούνται όλα τα μέτρα. Όσο κι αν οι επιχειρηματικοί όμιλοι διαφημίζουν τις διάφορες «πιστοποιήσεις ασφαλείας» που παίρνουν από κρατικούς και ιδιωτικούς ελεγκτικούς φορείς, η πραγματικότητα που βλέπουν με τα ίδια τους τα μάτια οι εργαζόμενοι ξετινάζει τις εργοδοτικές-κυβερνητικές ευθύνες.

Αυτές τις μέρες σε πολλές αποθήκες και σε καταστήματα είναι κοινό μυστικό η ύπαρξη κρουσμάτων με την εργοδοσία να το κρατάει επτασφράγιστο μυστικό και να καλύπτεται πίσω από τα προσωπικά δεδομένα και γενικά μέτρα τύπου νυχτερινών απολυμάνσεων και τεστ ανά τμήμα λες και οι χώροι διαχωρίζονται. 

Και μέσα στη πανδημία, τα όποια μέτρα πάρθηκαν για την προστασία της υγείας μας κατακτήθηκαν από την αντίδρασή μας. Σε όποιο κατάστημα υπήρχε έστω και ένα μέλος του σωματείου, η εργοδοσία αναγκαζόταν να τηρεί πιο ουσιαστικά τα μέτρα για την απόσταση μεταξύ των εργαζόμενων και των καταναλωτών, δίνονταν μάσκες και αντισηπτικά.

Το σωματείο μας, μαζί με άλλα σωματεία και φορείς, έχει απαιτήσει εδώ και ένα χρόνο πολύ συγκεκριμένα μέτρα, όπως αυτά εκφράζονται και από τους υγειονομικούς:

  • Άμεση ενίσχυση με εξοπλισμό και μόνιμο προσωπικό, όλων των βαθμίδων υγείας
  • Επίταξη του ιδιωτικού τομέα στην υγεία, στις μεταφορές 
  • Αύξηση των δρομολογίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς
  • Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ στους χώρους δουλειάς
  • Εξασφάλιση από την εργοδοσία και το κράτος όλων των μέτρων ατομικής προστασίας.
  • Εξασφάλιση του έγκαιρου και ασφαλούς εμβολιασμού του πληθυσμού, κόντρα στα παζάρια των εμπόρων της υγείας με την ΕΕ.
  • Εδώ και τώρα να κοπεί κάθε συζήτηση από την Κυβέρνηση να φέρει το κατάπτυστο αντεργατικό νομοσχέδιο.

 

Σήμερα είναι πιο καθαρό από ποτέ! ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ!

Κανένας να μην βρεθεί μόνος του απέναντι στην εργοδοσία για να ζητήσει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας του, αλλά και τα ρεπό του, τα δεδουλευμένα του, να πληρωθούν οι υπερωρίες του. 

Να ξέρουν οι εργοδότες μας πως πίσω από κάθε εργαζόμενο βρίσκονται εκατοντάδες άλλοι, πως η απαίτηση του ενός, είναι απαίτηση όλων. 

Αυτό σημαίνει σωματείο! Εργαζόμενοι οργανωμένοι, αποφασισμένοι να μην χαρίσουν ούτε λεπτό από τη δουλειά τους, να μην θυσιάσουν την υγεία τους και να θησαυρίσουν μια χούφτα μέτοχοι. Γιατί χωρίς εμάς δεν ανοίγει κανένα εμπορικό, δεν λειτουργεί κανένα σούπερ μάρκετ. 

Στην ζωή που μας έχουν ετοιμάσει, του 4ωρου, των αναστολών, των απλήρωτων υπερωριών, του φόβου, εμείς να απαντήσουμε:

 

                                        ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ!

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ!

 

              ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΚΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΜΕ ΣΧΕΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

http://idyp-karditsas.blogspot.com/

 [email protected]

ΤΗΛ 6989354391

 

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio