ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΡΟΔΟΥ: Για τα κρούσματα στο νησί

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΡΟΔΟΥ

ΕΔΡΑ ΡΟΔΟΣ-Στεφάνου Καζούλη 30.

     email. [email protected]

τηλ.2241181354

Ένα χρόνο τώρα οι εργαζόμενοι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την πανδημία και όλες τις συνέπειες που αυτή προκαλεί στην ζωή μας, στην καθημερινότητα μας, στο εισόδημα μας. Ένα χρόνο τώρα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια κατάσταση που συνεχώς χειροτερεύει, χωρίς να βλέπουμε ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής μας, ενώ ακόμα και σήμερα ακούμε ότι έχουμε εμείς ατομικά την ευθύνη για τη διασπορά του ιού!

Ένα χρόνο μετά έχουμε πλούσια εμπειρία, με παραδοχή ακόμα και από τους ειδικούς ότι η μεγαλύτερη διασπορά γίνεται σε μεγάλους χώρους δουλειάς και τα ΜΜΜ. Όμως σε κανένα χώρο δουλειάς δεν γίνονται τακτικές απολυμάνσεις από ειδικά συνεργεία. Δεν γίνονται ούτε συχνά επαναλαμβανόμενα τεστ σε χώρους του εμπορίου όπως τα σούπερ μάρκετ, από όπου καθημερινά περνάνε εκατοντάδες άνθρωποι.  Σε αρκετά καταστήματα  δεν υπάρχει ούτε επιτρεπόμενος αριθμός πελατών στην είσοδο με βάση τα τετραγωνικά μέτρα του εκάστοτε καταστήματος, ούτε υπεύθυνος για να κάνει τον έλεγχο της καταμέτρησης. Πέρα όμως από όλα αυτά οι εργαζόμενοι είναι αντιμέτωποι και με την εντατικοποίηση, αφού είναι αναγκασμένοι να κάνουν λίγο από όλα φόρτωμα, ταμείο, εξυπηρέτηση πελατών ακόμα και καθαριότητα και απολύμανση σε αρκετές περιπτώσεις.

Αυτή η πολιτική που ακολουθούν κυβέρνηση και εργοδοσία, έχει ως αποτέλεσμα δεκάδες κρούσματα στον κλάδο του εμπορίου σε όλη την χώρα όπως και στο νησί μας. Το τελευταίο διάστημα μάλιστα πληροφορηθήκαμε ότι σε μεγάλο σούπερ μάρκετ της περιοχής, αρκετοί συνάδελφοι εδώ και κάποιες βδομάδες έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό.

Θα περίμενε κανείς από τη στιγμή μάλιστα που μιλάμε για ένα από τα μεγαλύτερα καταστήματα του νησιού, να παρθούν άμεσα μέτρα περιορισμού της διάδοσης, όπως το να κλείσει το κατάστημα ώστε να απολυμανθεί ο χώρος και να ελεγχθούν όλοι οι συνάδελφοι. Όμως στην πραγματικότητα για άλλη μια φορά κριτήριο στα μέτρα που πάρθηκαν ήταν το να μη θιχτεί η κερδοφορία του ομίλου! Το μοναδικό μέτρο που πήρε η εργοδοσία είναι το να γίνεται τεστ μια φορά την βδομάδα στους εργαζόμενους και ενώ μάλιστα δύο συνεχόμενες βδομάδες με τα τεστ συνάδελφοι διαγνώσθηκαν θετικοί. Σαφώς αυτά τα φαινόμενα δεν συναντώνται ούτε μόνο στο συγκεκριμένο κατάστημα, ούτε μόνο στην συγκεκριμένη εταιρία, μιας και τέτοιου είδους πρακτικές αξιοποιούνται από την εργοδοσία του κλάδου στο σύνολο της.

Την ίδια στιγμή και ενώ σε άλλες περιοχές της Ελλάδας από αυτήν την πολιτική έχουμε θρηνήσει ακόμα και θύματα συναδέλφους μας, δεν διστάζουν να συνεχίζουν την θυσία προκειμένου να μην μειωθεί ούτε στο ελάχιστο ο στόχος του κέρδους τους. Να μην επηρεαστούν στο ανταγωνισμό και με άλλα σούπερ μάρκετ. Φανερώνουν με αυτόν τον τρόπο ότι οι εργαζόμενοι για αυτούς είναι απλώς αριθμοί και αναλώσιμοι.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΜΑΣ

Εδώ και τώρα χρειάζεται να απαντήσουμε σε αυτήν την κατάσταση που μας έχει βάλει κυβέρνηση και εργοδοσία. Να οργανώσουμε την πάλη μας έτσι ώστε να προστατεύσουμε την ζωή μας. Οργανωνόμαστε στο Σωματείο μας. Ενημερώνουμε για κάθε αυθαιρεσία της εργοδοσίας. Κανένας δεν είναι και δεν μπορεί να αισθάνεται μόνος σε αυτή τη θύελλα με την οποία είμαστε αντιμέτωποι.

 

Εδώ και τώρα συνάδελφοι να διεκδικήσουμε:

  • Επίταξη ΤΩΡΑ του ιδιωτικού τομέα υγείας, με ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ τις κλίνες ΜΕΘ, χωρίς αποζημίωση των κλινικαρχών
  • Προστατευτικά τζάμια στα ταμεία και στους χώρους του κρεοπωλείου και αλλαντικών.
  • Δωρεάν επαναλαμβανόμενα μοριακά τεστ κάθε εβδομάδα για όλους τους εργαζόμενους με ευθύνη της εργοδοσίας.
  • Απολυμάνσεις από εξειδικευμένο συνεργείο σε όλους τους χώρους των καταστημάτων.
  • Να μην επιφορτίζεται το προσωπικό και με τον έλεγχο της ροής του κοινού μέσα στα καταστήματα.

 

  • Να δίνονται οι προβλεπόμενες άδειες στους συναδέλφους που είναι κρούσματα ή ήρθαν σε επαφή με κρούσμα. Δεν θα χαρίσουμε την κανονική μας άδεια στην εργοδοσία.
  • Μαζικές προσλήψεις στο νοσοκομείο και τα κέντρα υγείας την περιοχής μας.
  • Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας στα καταστήματα με μαζικές προσλήψεις ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά.

 

 

 

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio