Ανακοινωση της Γραμματείας ΕΥ- Για την υπουργική απόφαση που ανοίγει τα καταστήματα τις Κυριακές 16 και 23 Μάη

Αθήνα, 14/05/2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πριν λίγο ανακοινώθηκε με υπουργική απόφαση το «προαιρετικό» άνοιγμα των καταστημάτων στο λιανεμπόριο στις 16 και 23 Μάη! Παράλληλα η ίδια υπουργική απόφαση προσαρμοσμένη στο «ενθουσιώδες» κλίμα των ημερών, από τη μία ξεφουσκώνει τα ήδη αδύναμα ως ανύπαρκτα μέτρα προστασίας για την πανδημία στους χώρους δουλειάς και από την άλλη προβλέπει το άνοιγμα των καταστημάτων με «προαιρετικό» διευρυμένο ωράριο από τις 7πμ ως τις 10:30μμ.

Το «προαιρετικό» είναι αρχή της μονιμότητας! Σε συνεννόηση με τις εργοδοτικές ενώσεις και τον ΣΕΛΠΕ, μεγάλες επιχειρήσεις στο λιανεμπόριο και τα εμπορικά κέντρα είχαν βγάλει ήδη προγράμματα βαρδιών για την Κυριακή.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει λειάνει το έδαφος για την απελευθέρωση της Κυριακής αργίας, πατώντας πάνω σε προηγούμενες διατάξεις και νόμους όλων των κυβερνήσεων. Με αφορμή την πανδημία προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και όρισε τα φυσικά καταστήματα των εμπορικών επιχειρήσεων ως «κέντρα διανομής» προσθέτοντας τα, στις εξαιρέσεις για την Κυριακή αργία αλλά για κάθε αργία, δίνοντας τους στην ουσία το δικαίωμα να ανοίγουν 365 μέρες το χρόνο.

Ήδη σε αρκετές πόλεις αλλά και σε γεωγραφικά διαμερίσματα της Αθήνας και του Πειραιά, οι εμπορικές επιχειρήσεις έχουν κατοχυρωμένο δικαίωμα για να ανοίγουν τα καταστήματα τους από τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, που κατά τα άλλα υποτίθεται πως βγαίνει αυτές τις μέρες στα κεραμίδια. Είναι ο νόμος που επιτρέπει το άνοιγμα των καταστημάτων για 32 Κυριακές από τον Μάη ως τον Οκτώβρη. Παράλληλα συνυπάρχει το δικαίωμα που έχουν οι επιχειρήσεις για το άνοιγμα των καταστημάτων τους, στις σταθερές και ενδιάμεσες εκπτωτικές περιόδους.

Η υπουργική απόφαση δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Το αντεργατικό νομοσχέδιο που παρουσίασε προχθές η κυβέρνηση δίνει το ρυθμό για τις ανατροπές του αιώνα. Ολοκληρώνει και ενισχύει προηγούμενες διατάξεις που αφορούν το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, εντάσσοντας όλο και περισσότερους κλάδους που θα τους δίνεται η δυνατότητα να ανοίγουν τις επιχειρήσεις τους και παράλληλα αντιδραστικοποιεί ακόμα περισσότερο τους όρους εργασίας.

Καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις στο εμπόριο, να ετοιμαστούν για μεγάλες μάχες! Με ανακοινώσεις και παρεμβάσεις στους χώρους δουλειάς, να ενημερώσουν τους συναδέλφους για το τι ετοιμάζεται για αυτούς χωρίς αυτούς.

Καλούμε τους εργαζομένους να σπάσουν το φόβο, να βγουν μπροστά, αγωνιστικά, για τη ζωή τους, τα δικαιώματα τους, για τον ελεύθερο χρόνο τους, για την ξεκούραση τους, για τις οικογένειες τους!

Ήδη κάποια Εργατικά Κέντρα έχουν πάρει απόφαση για απεργία για τις 16 Μάη, ώστε να καλύψουν τους συναδέλφους που αντιστέκονται, που κινητοποιούνται ενάντια στην απελευθέρωση της Κυριακής αργίας.

Οι επιχειρηματικοί όμιλοι να αισθανθούν τη φωνή των εργαζομένων εντός και εκτός των καταστημάτων τους!

Δε θα επιτρέψουμε να περάσει ο σχεδιασμός για την απελευθέρωση της Κυριακής αργίας.
Δε θα επιτρέψουμε να περάσουν οι ανατροπές του αιώνα!
Να μην περάσει το νομοσχέδιο-έκτρωμα που απελευθερώνει το ωράριο, καταργεί το 8ωρο, ξεμοναχιάζει τους εργαζόμενους με τους όρους των ατομικών συμβάσεων!

Τίποτα δεν τελείωσε, τίποτα δεν είναι οριστικό! Υπάρχει ελπίδα!
Με τους αγώνες μας και την οργάνωση μας, μπορούμε και έχουμε τη δύναμη να τους σταματήσουμε!

Ανακοινωση της Γραμματείας ΕΥ- Για την υπουργική απόφαση που ανοίγει τα καταστήματα τις Κυριακές

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio