Ανακοίνωση του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΧΙΟΥ για την ΕΞΑΓΟΡΑ SUPER MARKET «ΧΑΡΑ» ΚΑΙ «SYNKA» ΣΤΗ ΧΙΟ

ΕΞΑΓΟΡΑ SUPER MARKET «ΧΑΡΑ» ΚΑΙ «SYNKA» ΣΤΗ ΧΙΟ

ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΝ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ

Όλα δείχνουν ότι προχωράει η εξαγορά των «ΧΑΡΑ» και των «SYNKA». Καλούμε τους εργαζόμενους να μη δεχτούν καμία να υπογράψουν νέα σύμβαση κάτω από πίεση. Έχουν κάθε δικαίωμα να διαβάσουν με ηρεμία τη σύμβαση και να ζητήσουν οποιαδήποτε βοήθεια. Το ΔΣ του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου δεν θα ανεχτούμε κανενός είδους πίεση από την εργοδοσία προς τους εργαζόμενους για να υπογράψουν αμέσως. Όλοι οι εργαζόμενοι να έρθουν σε επαφή με το Σωματείο μας στα τηλέφωνα: 6976570580, 6944721017, 6978250438.

Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου το προηγούμενο διάστημα είχε πάρει μια σειρά από πρωτοβουλίες ενημέρωσης και οργάνωσης των συναδέλφων, για να προετοιμαστούμε μπροστά σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο προκύψει. Τους εργαζόμενους δεν πρέπει να τους απασχολεί ποιος θα είναι ο αγοραστής επιχειρηματίας, μιας και για μας όλα τα αφεντικά για να εξασφαλίσουν τη όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κερδοφορία τους κάνουν τα πάντα σε βάρος των δικαιωμάτων μας. Έχετε εμπειρία άλλωστε πριν περίπου δέκα χρόνια με τις αλλαγές στις συμβάσεις σας και τις απολύσεις.

Τα τελευταία χρόνια στον κλάδο έχουν γίνει πολλές αγοραπωλησίες και η προοπτική γενικά είναι η συγκεντροποίηση του λιανικού εμπορίου σε όλο και λιγότερα χέρια, ενώ ακόμα είναι έντονο το μικρό λιανεμπόριο. Υπάρχει μεγάλη εμπειρία και στο νησί μας με τις αλλαγές ιδιοκτησίας σε «Βερόπουλο», «Key Food», «Λεβίδη», «Βιδάλη», αλλά και πανελλαδικά. Τέτοιες εξαγορές δεν γίνονται παραδεισένια για τους εργαζόμενους. Ο ιδιοκτήτης θέλει να πουλήσει ακριβά και ο αγοραστής φθηνά. Και αυτό γίνεται στις πλάτες των εργαζομένων μιας και τα υπόλοιπα εγκαταστάσεις, κτίρια κλπ έχουν συγκεκριμένη τιμή. Αυτή που μεταβάλλεται είναι η «τιμή» των εργαζομένων. Όλες οι επιχειρήσεις θέλουν να αγοράσουν «λευκή» την εταιρία από εργασιακά δικαιώματα.

Αποτελούν στάχτη στα μάτια και εφησυχασμός η δήλωση του «ΧΑΡΑ» ότι θα διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Η εμπειρία μας τα προηγούμενα χρόνια και αυτή που μας έρχεται από όλη την Ελλάδα δείχνει ότι οι θέσεις εργασίας μας και τα δικαιώματα μας κρατιούνται μόνο με τη συσπείρωσή μας στο Σωματείο, με την οργανωμένη αντίδρασή μας, με τον αγώνα μας. Υπάρχουν οι δυνάμεις και οι δυνατότητες για να σταθούμε εμπόδιο σε περίπτωση αλλαγών. Αυτές κυρίως είσαστε εσείς οι εργαζόμενοι! Με το Σωματείο δίπλα σας και μπροστάρη, με την αλληλεγγύη που θα επιδιώξουμε να εκφραστεί από όλους τους εργαζόμενους.

Μην ξεχνάμε ότι στο ΧΑΡΑ υπάρχουν ακόμα εργαζόμενοι με τις παλιές συμβάσεις εργασίας. Αυτό είναι αποτέλεσμα σκληρού αγώνα που δόθηκε πριν από δέκα χρόνια και κρατήθηκαν μέχρι σήμερα. Ήταν τότε που ουσιαστικά έπεσαν οι μάσκες για το πόσο οικογενειακή επιχείρηση είναι το «ΧΑΡΑ». Αυτή όμως στήθηκε στις πλάτες των εργαζομένων και μόνο. Γιατί όσο και να δουλέψει κάποιος, δεν μπορεί να φτάσει να έχει τζίρο σχεδόν 15εκ€ (στοιχεία του 2019) χωρίς να εκμεταλλευτεί άλλους εργαζόμενους.

Το Σωματείο μας θα μπει μπροστά σε οποιαδήποτε εξέλιξη βλάψει δικαιώματα των εργαζομένων «ΧΑΡΑ» και «SYNKA»έτσι ώστε:

· Να μην χαθεί καμία θέση εργασίας

· Καμία βλαπτική μεταβολή στις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων

· Διασφάλιση της προϋπηρεσίας και αυξήσεις στους μισθούς

Χρειάζεται να είμαστε σε επαγρύπνηση, να ενημερώνουμε το Σωματείο. Να μην υπογράψει κανένας εργαζόμενος σε λευκό χαρτί. Να μην υπογράψει κανένας εργαζόμενος χωρίς να έχει έρθει σε επαφή με το Σωματείο.

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio