Συνδικάτο Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Περιοχής Εορδαίας| Προτάσεις για διάβασμα και προβολές

Τις δύσκολες αυτές στιγμές, με την πανδημία του κορονοϊού να κρατάει αρκετούς συναδέλφους στα σπίτια, το Συνδικάτο Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Περιοχής Εορδαίας (ΣΕΥΠΕ) προτείνει το συνδυασμό της παραμονής στο σπίτι με την προβολή και διάβασμα ποιοτικών ταινιών και βιβλίων. Ο ποιοτικός ελεύθερος χρόνος είναι μια μορφή πάλης σε αντίθεση με τις κυρίαρχες αντιλήψεις πραγμάτων.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΡΟΒΟΛΗ:

«Οι γιοι της Κούβας» του Αντριου Λανγκ. Ντοκιμαντέρ – 2009 – Κούβα – 89΄. Το ντοκιμαντέρ διηγείται την ιστορία της διάσημης σχολής μποξ της Κούβας, που εκπαιδεύει παιδιά από τα 9 τους χρόνια και τα μετατρέπει στους καλύτερους μποξέρ του κόσμου.

«Το τέλος της φτώχειας;» Ντοκιμαντέρ – ΗΠΑ – 2008 – 106′. Σενάριο/σκηνοθεσία: Philip Pediaz. Με αφήγηση από τον διάσημο ηθοποιό Μάρτιν Σιν, παρακολουθούμε μια συγκλονιστική μαρτυρία, που προσπαθεί να φωτίσει του λόγους που, παρά τον παγκόσμιο πλούτο, υπάρχει ακόμη φτώχεια στο λεγόμενο Τρίτο Κόσμο.

«Σκέψου παγκόσμια, δράσε τοπικά» Ντοκιμαντέρ – Γαλλία – 2009 – 113′. Η Κολίν Σερό επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα «Τι μπορώ να κάνω για να σώσω τον πλανήτη;». Η ταινία εξετάζει ένα πολύ καίριο θέμα της εποχής μας: Τα οργανικά τρόφιμα, στον αντίποδα των βιομηχανικά κατασκευασμένων τροφίμων ευρείας κατανάλωσης.

«Ζεφίρ» Δραματική – Τουρκία – 2010 – 93΄. Σκηνοθεσία/σενάριο: Μπέλμα Μπας. Μια ιστορία που επαναφέρει τους δεσμούς μας με τις απλές χαρές της φύσης, τις ανησυχίες της αγροτικής ζωής, τις ουσιαστικές ανθρώπινες σχέσεις, την οικογένεια και τις παιδικές μας αναμνήσεις.

«Μια στιγμή ελευθερίας» Δραματική – Ιράν/ Αυστρία – 2008 – 110′. Σκηνοθεσία/ Σενάριο: ARASHT. RIAHI. Αφηγείται με ευαισθησία, χιούμορ, συγκίνηση και δράμα, τις απίστευτες περιπέτειες ανθρώπων που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΙΑΒΑΣΜΑ:

Ο εμβριθής και πολυγραφότατος μελετητής του ρεμπέτικου και του λαϊκού μας τραγουδιού Νέαρχος Γεωργιάδης καταθέτει μια ακόμη σημαντική μουσικολογική μελέτη του, με τίτλο «Το φαινόμενο Τσιτσάνης». Μελέτη για τον κορυφαίο των κορυφαίων του λαϊκού τραγουδιού, τον οποίο «κυοφόρησε» η μακραίωνη λαϊκή μουσική μας παράδοση και «γέννησε» ως «μαμή» η σύγχρονη πολιτικοκοινωνική Ιστορία μας. Το μεγαλοφυές τάλαντο του Τσιτσάνη συνταίριαξε το παρελθόν με το παρόν, την παράδοση με το καινούριο, την πραγματικότητα με τη φαντασία.

Ο «Ντοστογιέφσκι» και «πατέρας» της σύγχρονης ελληνικής ρεαλιστικής πεζογραφίας, ο μέγας ταπεινός Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, μας κληροδότησε το αριστουργηματικό κοινωνικό μυθιστόρημα «Η Φόνισσα». Ένα «μνημείο» της ελληνικής φτωχολογιάς, τραγικό σύμβολο του πιο καταπιεσμένου «σώματος» του λαού, της γυναίκας. Μόνο ο πάμφτωχος, μεροκαματιάρης «γραφιάς» Παπαδιαμάντης μπορούσε να νιώσει τα βάσανα της «άμοιρης» κοινωνικά γυναίκας. Να διεισδύσει στον πικραμένο, αδικαίωτο, διαταραγμένο επόμενα, ψυχισμό της. Να συλλάβει την απελπισία της, απελπισία που μετατρέπει τη δύστυχη Φραγκογιαννού σε φόνισσα θηλυκών παιδιών για να τα σώσει από τη μαρτυρική ζωή που τα περιμένει.

Ο εφιάλτης των σύγχρονων γονιών, ο «φονιάς» αμέτρητων νέων, τα ναρκωτικά, είναι το θέμα του μυθιστορήματος του Βασίλη Λιόγκαρη «Ένα συνηθισμένο περιστατικό». Κεντρικοί ήρωές του ένας μεροκαματιάρης πατέρας, εγκαταλειμμένος από τη γυναίκα του, που μεγαλώνει μόνος δυο κορίτσια και βλέπει την πρωτότοκή του χτυπημένη από τη μάστιγα. Με άφατο πόνο, αλλά και με σθένος, θα δώσει τη μάχη για να σώσει το παιδί του, βάζοντάς το και το ίδιο σε «πόλεμο» με τους εμπόρους, με το μόνο «όπλο» διάσωσης των νέων και της ζωής. Το ιδανικό μιας άλλης ζωής και κοινωνίας.

«Σπορ και Κοινωνικές Αντιστάσεις – Μεσοπόλεμος, Κατοχή, Δικτατορία, Μεταπολίτευση», του δημοσιογράφου Νάσου Μπράτσου. Στα περιεχόμενα του βιβλίου περιλαμβάνονται πολλές συνεντεύξεις πρωταγωνιστών μέσα και έξω από τις γραμμές των γηπέδων, σπάνια ντοκουμέντα και χρονικό «άπλωμα» από την περίοδο του Μεσοπολέμου, την Κατοχή και τη δικτατορία έως τις μέρες μας. Με το «αυγό του φιδιού» να επιχειρεί συνεχώς σε όλες τις ιστορικές περιόδους να πετύχει την «επώασή» του στις κερκίδες των γηπέδων και μεγάλες διοργανώσεις να είναι μπροστά μας (π.χ. το Euro του 2020), το βιβλίο είναι ένα πολύτιμο εργαλείο διάσωσης της ιστορικής μνήμης και ανάδειξης θετικών παραδειγμάτων στο χώρο του Αθλητισμού σαν πυξίδες για το σήμερα και κυρίως για το αύριο.

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio