Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής|Την Τετάρτη 15 Απρίλη στέλνουμε μήνυμα διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας σε όλα τα super market!

Περισσότερο από ενάμιση μήνα είμαστε στην πρώτη γραμμή, δουλεύοντας με αυτοθυσία για να μην λείψει τίποτα από κανένα λαϊκό σπίτι. Εργαζόμαστε μέχρι εξαντλήσεως χωρίς ρεπό, υπερωρίες, τις Κυριακές είτε με ανοιχτά, είτε με κλειστά καταστήματα, μέσα σε χώρους κατά δεκάδες που και αυτά ακόμα τα στοιχειώδη μέσα ατομικής προστασίας δίνονται με το σταγονόμετρο (γάντια, μάσκες, αλκοολούχα διαλύματα). Όπου και όσα μέτρα προστασίας πάρθηκαν ήταν με καθυστέρηση και αυτά κάτω από την συλλογική πίεση που ασκήθηκε από δεκάδες σωματεία εμποροϋπαλλήλων σε όλη τη χώρα.

Οι πιέσεις και οι εκβιασμοί για να μην κάνουμε χρήση ειδικών αδειών (γονέων, ευπαθών ομάδων) βρίσκονται σε ημερήσια διάταξη, ενώ ακόμα και τώρα που χρειάζονται περισσότερες ώρες εργασίας οι εργοδότες δείχνοντας την αναλγησία τους αρνούνται σθεναρά να μετατρέψουν τις συμβάσεις μας σε πλήρους απασχόλησης, καταφεύγοντας μάλιστα σε προσλήψεις με συμβάσεις λίγων ημερών για να καλύψουν τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό με όσο το δυνατόν χαμηλότερο γι αυτούς  κόστος.

Σε πολλά Super Market όμως έχουμε  επικίνδυνες και σοβαρές καταστάσεις, όπως την απόκρυψη κρουσμάτων,  που ο τρόπος αντιμετώπισης τους σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζει την υγεία, όχι μόνο των εργαζομένων, άλλα συνολικά τη δημόσια υγεία. Δεν θα ήταν υπερβολικό να πούμε ότι τα super market είναι υγειονομικές βόμβες.

Είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει,  να  αποφασίζει  δηλαδή  η εργοδοσία,  ποια μέτρα είναι απαραίτητα και ποια όχι, να γνωματεύει ποιος είναι σε ευπαθή ομάδα και ποιος όχι, να αυξομειώνει κατά το συμφέρον του τις μέρες καραντίνας ή των ειδικών αδειών, θέτοντας τις ζωές μας σε κίνδυνο.

Ήδη σε Γαλλία, Βέλγιο, Ισπανία, Ιταλία, Αμερική, συνάδελφοί  μας  εργαζόμενοι σε μεγάλα super market,  μετράνε νεκρούς, ενώ οι εργοδότες μετράνε εκατομμύρια. Για αυτό σε Γαλλία και Βέλγιο εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει σε πολύμορφες κινητοποιήσεις, ακόμα και σε απεργία διεκδικώντας την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων τους.

Οι εργαζόμενοι στα super market βρεθήκαμε στις πρώτες γραμμές αυτής της πανδημίας. Το αναγνωρίζουν όλοι, φαίνεται και από τις καμπάνιες και από τα δημόσια «ευχαριστώ» των επιχειρήσεων, των καναλιών, των κυβερνήσεων. Δεν φτάνει όμως να μας λένε ήρωες όταν πίσω από τη βιτρίνα, τα μεγάλα λόγια και τις κολακείες κρύβεται εκμετάλλευση, υποκρισία, ψέματα, όταν δεν σέβονται ούτε την ζωή μας.

Δεν φτάνει να μας δίνουν έκτακτα μπόνους-δωροεπιταγές και αυτά σε πολλές περιπτώσεις τσεκουρεμένα, τα οποία μάλιστα υπερπροβάλλουν με στόχο να δείξουν κοινωνικό πρόσωπο, εξασφαλίζοντας έμμεσα απλήρωτη διαφήμιση. Στη Γαλλία και στο Βέλγιο αυτά τα μπόνους ονομάστηκαν «bonus θανάτου». Δεν υποτιμάμε την αξία που έχει στις μέρες μας οποιασδήποτε προσθήκη που ενισχύει το μισθό μας αλλά κανένα μπόνους δεν μπορεί να βρεθεί πάνω από την προστασία της ζωής, να ισοφαρίσει ή να προσπεράσει την απουσία μέσων προστασίας, την έκθεση στον ιό.

Σε αυτές τις συνθήκες δεν πρέπει να μείνουμε μόνοι, πρέπει να σταθούμε όρθιοι, να βρούμε το στήριγμά μας στο σωματείο μας, να διεκδικήσουμε άμεσα μέτρα προστασίας και υγείας!

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής, καλεί τους συναδέλφους στα super market να έρθουν σε επαφή με τα σωματείο μας.  Να το δυναμώσουν, να συμβάλουν στην αντίσταση, στη διεκδίκηση. Να υψώσουν ανάστημα και γροθιά για να υπερασπιστούν τη ζωή τους, τη ζωή των οικογενειών τους. Να βάλουν μπροστά τα ζητήματα προστασίας, της υγείας τους, των δικαιωμάτων τους.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Να γίνετε το test σε όλους τους εργαζόμενους των Σούπερ Μάρκετ που παρουσιάζουν συμπτώματα ή είναι ύποπτα κρούσματα
  • Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά για κάθε πόστο, με πλήρες ωράριο και όχι με νέες απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις λίγων ημερών, με χρονικό ορίζοντα τα τέλη Απρίλη
  • Να μετατραπούν όλες τις συμβάσεις ημιαπασχόλησης σε θέσεις πλήρους απασχόλησης, με 8ωρο και 5μερο.  Να γίνουν αορίστου όλες οι ορισμένου χρόνου συμβάσεις.
  • Να τηρούνται αυστηρά τα ωράρια εργασίας. Να εξασφαλίζεται ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υγεία όλων των εργαζομένων.
  • Να τοποθετηθούν σε όλα τα καταστήματα, τζάμια προστασίας στα ταμεία.
  • Να υπάρχει αντισηπτικό δίπλα στο κάθε ταμείο και σε κεντρικά σημεία όλων των super market. Να καθαρίζονται διαρκώς καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας τα καταστήματα, οι αποθήκες.
  • Να υπάρχει προστατευτικό τζάμι στα ταμεία για την καλύτερη ασφάλεια των υπαλλήλων.
  • Να ισχύσουν τα μέτρα καραντίνας σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα σε όλους τους χώρους των super market, γραφεία, καταστήματα, αποθήκες.
  • Να δοθεί ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας. 

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 15 ΑΠΡΙΛΗ ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΜΗΝΥΜΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ SUPER MARKET!

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio