ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΧΙΟΥ||Υπεύθυνη η κυβέρνηση της ΝΔ για τη διασπορά των κρουσμάτων στη ΒΙΑΛ

Η τραγική κατάσταση στη ΒΙΑΛ δείχνει ότι η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για την διασπορά του κορονοϊού. Εργαζόμενοι και πρόσφυγες είναι στο έλεος του ιού, με μηδενικές σχεδόν προφυλάξεις.

Έχει περάσει μια βδομάδα σχεδόν από τότε που διαγνώστηκε ο covid-19 σε έγκυες πρόσφυγες και η μόνη ενέργεια που έγινε από το υπουργείο, πέρα από τη μεταφορά κάποιων κρουσμάτων, ήταν το lockdown που κι αυτό δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Όλοι οι εργαζόμενοι συνέχισαν και συνεχίζουν να πηγαίνουν κανονικά στη δουλειά τους.

Είναι τέτοια η ολιγωρία, που οι εργαζόμενοι του ΚΥΤ, έμαθαν από τα τοπικά site για την ύπαρξη κρουσμάτων, ενώ εκείνοι που είχαν έρθει σε επαφή με τα κρούσματα συνέχισαν να εργάζονται. Το ΚΥΤ λειτουργεί πλέον χωρίς γιατρό, ενώ είναι αμφίβολο για το ποιος κάνει την ιχνηλάτηση. Γενική απολύμανση του χώρου της ΒΙΑΛ πραγματοποιήθηκε μετά από πέντε μέρες.

Ακόμα και οι πρόσφυγες που έχουν τον ιό, στεγάζονται σε κοντέινερ, με ότι αυτό συνεπάγεται για την πορεία της υγείας τους, ενώ τα μέτρα υγιεινής είναι ανύπαρκτα.

Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου είχε έγκαιρα καταγγείλει με παλαιότερη ανακοίνωσή του τις ευθύνες της κυβέρνησης ΝΔ για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται την πανδημία στο κέντρο κράτησης της ΒΙΑΛ. Όταν στοιβάζεις χιλιάδες ανθρώπους σε άθλιες συνθήκες σε κατάσταση πανδημίας, είναι θέμα χρόνου το πότε θα σκάσει αυτή η υγειονομική βόμβα που έχουν φτιάξει. Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου εκτίθεται δηλώνοντας: «…σημειώνεται όμως ότι η δομή είναι ανοικτού τύπου, χωρίς πλήρη περίφραξη και κατά συνέπεια δημιουργούνται ζητήματα…». Θα έλεγε κανείς ότι επίτηδες έχει αφήσει στο έλεός τους πρόσφυγες και εργαζόμενους, ακριβώς για να εξυπηρετήσει το σχέδιο τους για κλειστή δομή.

Η ατομική ευθύνη που κλείνει σε όλες τις πτώσεις η κυβέρνηση για άλλη μια φορά φαίνεται ότι χρησιμοποιείται για να καλύψει τις τραγικές της ευθύνες. Οι εργαζόμενοι βάζοντας σε κίνδυνο την υγείας τους, των οικογενειών τους, αλλά και με όποιον έρθουν σε επαφή, δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό. Είναι ολοφάνερο ότι από μόνο του αυτό δεν φτάνει. Χρειάζεται να μπουν μπροστά να διεκδικήσουν τα αυτονόητα για να προστατέψουν τους ίδιους και τους γύρω τους.

Τώρα να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και των προσφύγων με δωρεάν τεστ εδώ και τώρα σε πρόσφυγες – μετανάστες και όλους τους εργαζόμενους. Άμεση περίθαλψη σε όσους έχουν ανάγκη και στελέχωση του Νοσοκομείου και όλων των δομών υγείας του νησιού με βάση τα αιτήματα των υγειονομικών. Άμεσο κλείσιμο του ΚΥΤ και απεγκλωβισμός των κυνηγημένων προς τις χώρες προορισμού τους, κόντρα στις συμφωνίες ΕΕ – Τουρκίας – ελληνικών κυβερνήσεων.

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio