Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας: Για τα mediamarkt

ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΩΝ MEDIAMARKT

Καταγγέλλουμε την εργοδοσία της πολυεθνικής MediaMarkt για τις δεκάδες απολύσεις και την προσπάθεια αλλαγής των συμβάσεων των εργαζομένων. Συγκεκριμένα, προχωρά σε μεγάλες «περικοπές του εργατικού κόστους», που σημαίνει απολύσεις και μετατροπή των 8ωρων-5ημερων συναδέλφων σε 6ημερους!

Αξιοποιώντας τους νόμους που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καθώς και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, θέλει να ξεμπερδέψει με όποιον εργαζόμενο έχει σύμβαση, έστω και ελάχιστα πάνω από τον κατώτατο μισθό! Τα MediaMarkt, τον ΚΩΤΣΟΒΟΛΟ, τα Public, το Πλαίσιο, συνολικά τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, αυτούς εξυπηρετεί η Κυβέρνηση με την απελευθέρωση των απολύσεων και την διατήρηση της κατάργησης των Κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας.

Είναι χαρακτηριστικό πως η εργοδοσία απολύει γιατί «Με τα ίδια χρήματα που παίρνει ένας παλιός μπορώ να προσλάβω δυο νέους». Για την εργοδοσία οι εργαζόμενοι είμαστε «κόστος», την στιγμή που από την δική μας δουλειά στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο, τα MediaMarkt κερδίζουν εκατομμύρια.

Οι απολύσεις και οι μετατροπές των συμβάσεων δεν αφορούν ένα κατάστημα άλλα το σύνολο των εργαζόμενων στη συγκεκριμένη εταιρεία σε Αττική, Πάτρα και αλλού που έχουν απομείνει με 8ωρες, 5ημερες συμβάσεις. Αυτό αποδεικνύει ότι δεν αφορά στις προτιμήσεις και τα κέφια ενός διευθυντή, αλλά μια γενική κατεύθυνση της εργοδοσίας που πρόθυμα υλοποιούν τα στελέχη της.

Επιπλέον, έχει ανέβει η εντατικοποίηση της δουλειάς και οι εργαζόμενοι έχουν πλέον ωράρια-λάστιχο, τα «σπαστά» ωράρια έχουν αυξηθεί, οι καλοκαιρινές άδειες αλλάζουν, ο εκβιασμός για τους στόχους υπό το φόβο της απόλυσης αυξάνεται.

Επιβεβαιώνεται επίσης πως η σκέψη πως «το καλό κατάστημα, το καλό τμήμα, ο καλός εργαζόμενος θα γλιτώσει» είναι μια αυταπάτη. Οι περισσότεροι απολυμένοι έχουν πολλά χρόνια προϋπηρεσία, έμπειροι και ικανοί στην εργασία τους. Αργά ή γρήγορα όμως όλοι οι εργαζόμενοι γίνονται «αντιπαραγωγικοί», «ακριβοί», «δεν πιάνουν τους στόχους». Αυτό αποδεικνύει πως κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να ταυτίζει τα δικά του συμφέροντα με τα κέρδη και τους στόχους της εργοδοσίας. Αντίθετα, πρέπει να στηριχτούμε στις δικές μας δυνάμεις, γιατί οι εργαζόμενοι παράγουν όλο το πλούτο!

Χωρίς εμάς, κανένα κατάστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει, κανένα εμπόρευμα δεν μπορεί να πουληθεί.

Μόνο εμείς μπορούμε να βάλουμε φρένο στην επίθεση της εργοδοσίας!

Καλούμε όλους τους συναδέλφους που εργάζονται στα MediaMarkt, ανεξάρτητα από την εργασιακή σχέση, πωλητές, ταμίες ή αποθηκάριοι να έρθουν σε επαφή με το κλαδικό Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Να διεκδικήσουμε από κοινού:
 Καμία απόλυση
 Καμία αλλαγή του 8ωρου-5ημερου
 Όχι στην εντατικοποίηση της εργασίας μας
 Καμία εργασία την Κυριακή- Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio