ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ||30 Δεκεμβρίου: Μέρα Δράσης

Παρεμβάσεις σε market της πόλης πραγματοποίησαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών υπαλλήλων Μαγνησίας μαζί με συνδικαλιστές άλλων ταξικών σωματείων της περιοχής, με αφορμή την κατάσταση που επικρατεί στα market, και την ανάγκη οργάνωσης του αγώνα μας μέσα από το σωματείο μας.
Μετά τις περιοδείες και τις παρεμβάσεις στους χώρους δουλείας πραγματοποιήθηκε συμβολική κινητοποίηση στο κέντρο της πόλης.

Η ανακοίνωση του συλλόγου:

Δε ρισκάρουμε την υγεία και τα δικαιώματά μας για τα κέρδη της εργοδοσίας!
Δυναμώνουμε το σωματείο μας – Δυναμώνουμε την φωνή μας!

Είναι τώρα η ώρα να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας! Δυναμώνουμε το συλλογικό μας αγώνα, το σωματείο μας. Διεκδικούμε μέτρα προστασίας για την υγεία και την ασφάλεια μας, υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα μας.

Συνάδελφοι στα σούπερ μάρκετ, η εντατικοποίηση βρίσκεται στο κόκκινο από πέρσι τέτοια εποχή που ξεκίναγε για εμάς ένας ακόμη Γολγοθάς χριστουγεννιάτικων εορτών, ακολούθησε το πρώτο και δεύτερο κύμα της πανδημίας και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα με εντεινόμενους ρυθμούς και με σοβαρούς κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια μας.
Από την δική μας εξοντωτική δουλειά οι τζίροι της εργοδοσίας έχουν εκτοξευτεί, σύμφωνα με τα δικά τους στοιχεία, αλλά για εμάς τα μέτρα προστασίας για την υγεία και την ασφάλεια μας αποτελούν κόστος, οι μισθοί μας είναι καθηλωμένοι, η ημιαπασχόληση και η ευέλικτη εργασία εξακολουθούν να αποτελούν τις κύριες μορφές απασχόλησης.

Από “ήρωες” του προηγούμενου διαστήματος τώρα μας χρεώνεται και η εγκληματική ευθύνη κυβέρνησης και εργοδοσίας για την τραγική εξέλιξη της πανδημίας, πετώντας μας το μπαλάκι της ατομικής ευθύνης. Ότι δηλαδή, δεν τηρήσαμε τα μέτρα και είχαμε τόσα κρούσματα μέσα στους χώρους δουλειάς.
Η δουλειά από πόστο σε πόστο, ο επιπλέον όγκος εργασίας των τηλεφωνικών και ηλεκτρονικών παραγγελιών, της χριστουγεννιάτικης περιόδου σε συνδυασμό με την πίεση και την τρομοκρατία των επιπλήξεων και των αξιολογήσεων από τη μεριά της εργοδοσίας μας έχει φτάσει στα όρια της σωματικής και ψυχικής αντοχής. Η λέξη “πόστο” και “ρεπό” έχουμε ξεχάσει τι σημαίνουν.

Όλοι τρέχουμε παντού να βγει η δουλειά, ρίχνουμε και μια “απολύμανση” στα καλάθια και τα καρότσια όταν “χαλαρώσει” η κίνηση, ενώ πολλές φορές βρισκόμαστε περικυκλωμένοι από δεκάδες πελάτες μέσα σε λίγα τετραγωνικά μέτρα προσπαθώντας να ξεφορτώσουμε ή να γεμίσουμε καρότσια και ράφια, που εκτός από τον κίνδυνο της διασποράς υπάρχει και άμεσος κίνδυνος ατυχήματος.

Και ενώ αυτή είναι η κατάσταση, η εργοδοσία παίρνει τα εύσημα από τα κυβερνητικά στελέχη για την τήρηση των μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς αγνοώντας επιδεικτικά τις εκατοντάδες καταγγελίες των σωματείων για κρούσματα, για την εφαρμογή υγειονομικών πρωτοκόλλων λάστιχο, για μη τήρηση ακόμα και των πιο στοιχειωδών υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Εύσημα τα οποία εκφράζονται και με ψηφίσματα νομοσχεδίων που ανοίγουν ακόμα περισσότερο την πόρτα για την δουλεία τις Κυριακές, μετατρέποντας τα καταστήματα σε κέντρα διανομής τροφίμων και εμπορευμάτων.
Και τώρα “μέρες που είναι” μια σειρά επιχειρήσεις προσπαθούν να μας πείσουν ότι είμαστε μια οικογένεια, ανακοινώνοντας δωροεπιταγές ή χρηματικά μπόνους, ξεγελώντας μας με λίγα ψίχουλα από τον δικό μας κόπο.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να βγουν μπροστά! Σε κάθε κατάστημα και αποθήκη να δημιουργηθούν επιτροπές υγιεινής και ασφάλειας από τους ίδιους τους συναδέλφους, και σε επαφή με το σωματείο, να είναι οι “τοποτηρητές” για το τι συμβαίνει, για το τι τηρείται ή όχι μέσα στον χώρο εργασίας του. Είδαμε πλέον ξεκάθαρα όλο αυτό το διάστημα πως κανένα κυβερνητικό μέτρο, για τα μάτια του κόσμου, κανένα πρωτόκολλο μέτρων υγιεινής που κόβεται και ράβεται όπως κρίνουν οι εργοδότες, καμία υποστελεχωμένη επιθεώρηση εργασίας, δεν μπορούν να εγγυηθούν αυτό που για μας είναι το πιο ιερό. Το να πηγαίνουμε στην δουλεία μας και να ξέρουμε πως θα γυρίσουμε στα σπίτια μας υγιής.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους να καταγγείλουν στο σωματείο μας οποιαδήποτε εργοδοτική αυθαιρεσία και μαζί να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ :

• Μαζικά, επαναλαμβανόμενα και δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους.
• Κατάλληλος φυσικός εξαερισμός μέσα στους εργασιακούς χώρους.
• Τακτικές απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους των καταστημάτων, των γραφείων και των αποθηκών από εξειδικευμένα συνεργεία.
• Αυστηρή τήρηση του αριθμού πελατών ανά τ.μ.
• Να δοθεί άδεια σε όλους τους συναδέλφους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες με πλήρη μισθολογική και ασφαλιστική κάλυψη.
• Μετατροπή όλων των συμβάσεων μερικής σε πλήρους απασχόλησης.
• Γιατρός εργασίας σε κάθε κατάστημα.
• Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με εξοπλισμό, ΜΕΘ και πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας και πρόνοιας.

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio