Για τη συγκρότηση του προεδρείου στο ΔΣ της ΟΙΥΕ

Στο 38ο συνέδριο της ΟΙΥΕ που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο στην Αθήνα αποτυπώθηκε η αύξηση των δυνάμεων της ΔΑΣ τόσο σε απόλυτο αριθμό ψήφων όσο και σε έδρες στο ΔΣ και αντιπροσώπους προς τη ΓΣΕΕ.

Μπροστά στον κίνδυνο να «χαθεί» η πρώτη θέση στην ΟΙΥΕ και παρά την νομιμοποίηση του εργοδοτικού μορφώματος του κλαδικού των τροφίμων, οι δυνάμεις της ΕΑΚ-ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΑΚΕ μαζί με την εργοδοσία, κατέβασαν κοινό ψηφοδέλτιο απέναντι στη ΔΑΣ. Υπενθυμίζουμε πως η ΔΑΣ-ΟΙΥΕ κατέλαβε τις 10 από τις 21 έδρες στο ΔΣ της ΟΙΥΕ.

Χθες, 14 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε η συγκρότηση του προεδρείου στο ΔΣ της Ομοσπονδίας. Η θέση μας ήταν να γίνει αναλογικός-αντιπροσωπευτικός καταμερισμός των θέσεων στο ΔΣ με βάση και το συσχετισμό που αποτυπώθηκε στο συνέδριο. Η πρόταση του ενιαίου ψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ-ΔΑΚΕ ήταν να υπάρξει “λειτουργικό προεδρείο”, αποκλείοντας τις δυνάμεις της ΔΑΣ, δηλαδή της 2ης παράταξης από το προεδρείο της Ομοσπονδίας.

Θεωρούμε ότι κάθε εργαζόμενος που γνωρίζει από βασικούς κανόνες δημοκρατικής λειτουργίας των συνδικάτων αλλά και μαθηματικά, κατανοεί τη θέση μας για αναλογικό-αντιπροσωπευτικό προεδρείο με βάση το αποτέλεσμα που καταγράφηκε από τις αρχαιρεσίες του συνεδρίου.

Και όμως κάτω από την απαράδεκτη αναφορά του λεγόμενου “λειτουργικού” προεδρείου, το ενιαίο ψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ-ΔΑΚΕ κατέλαβε όλες τις θέσεις του προεδρείου της ΟΙΥΕ, υποτιμώντας το συνεδριακό σώμα και αλλοιώνοντας για μια ακόμα φορά το συσχετισμό και τη βούληση των σωματείων-μελών της ΟΙΥΕ και των αντιπροσώπων τους.

Δε γνωρίζουμε ακριβώς τι σημαίνει “λειτουργικό” προεδρείο καθώς αυτή η αναφορά δεν αναφέρεται ούτε ως καταστατικός όρος αλλά ούτε και οι συνάδελφοι από το ενιαίο ψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ-ΔΑΚΕ, φρόντισαν να απαντήσουν στο ερώτημα μας, στη χθεσινή συνεδρίαση. “Λειτουργικό” για ποιον; Για την κυβέρνηση; Για την εργοδοσία; Προφανώς για τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, τα προεδρεία είναι “λειτουργικά” μόνο όταν αποκλείεται η ΔΑΣ καθώς τόσο στην τωρινή διοίκηση κατέλαβαν μόνοι τους όλες τις θέσεις όσο και στην προηγούμενη συνεργάστηκαν με τις ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ μοιράζοντας απο κοινού τις θέσεις του προεδρείου και παρόλο που η ΠΑΣΚΕ είχε μόνο 3 έδρες, ανέλαβε τη θέση του προέδρου της ΟΙΥΕ.

Καταλαβαίνουμε πως η εργοδοσία στα super market, συνολικά στο εμπόριο αλλά και η κυβέρνηση δεν επιθυμούν τη συμμετοχή των δυνάμεων της ΔΑΣ στο προεδρείο της ΟΙΥΕ. Σίγουρα το περιεχόμενο του “λειτουργικού” προεδρείου που δεν τολμά να το προσδιορίσει το κοινό ψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ-ΔΑΚΕ, απαιτεί όρους υποταγής και συμμόρφωσης στα συμφέροντα των εμπορικών ομίλων. Άλλωστε τα “λειτουργικά” τους προεδρεία τα ζήσαμε όλο αυτό το τρίχρονο με τις αναβολές των συνεδρίων, με τις διασπαστικές ενέργειες, με την ένταξη των εργοδοτικών μορφωμάτων στις γραμμές του εργατικού κινήματος, με την ενιαία κάθοδο τους σε ψηφοδέλτια! Οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι της ΔΑΣ στο ΔΣ της ΟΙΥΕ, δε θα παραιτηθούν από τη θέση να εκφραστεί στο προεδρείο η πραγματική βούληση των εργαζομένων.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ θα συνεχίσουν να βρίσκονται στους χώρους δουλειάς, πρωτοστατώντας στο απεργιακό μέτωπο για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων με αυξήσεις στους μισθούς, με δυνάμωμα των εργατικών δικαιωμάτων, κόντρα στα αντεργατικά μέτρα που επιδεινώνουν τη ζωή της εργατικής-λαικής οικογένειας. Καλούμε συνολικά στις συνδικαλιστικές οργανώσεις που βρίσκονται στις γραμμές της ΟΙΥΕ, να απαντήσουν δυναμικά, ταξικά στο νόμο-έκτρωμα του Χατζηδάκη που θα προσπαθήσουν να επιβάλουν κυβέρνηση και εργοδοσία από την αρχή του έτους. Αυτός ο αγώνας απαιτεί συσπείρωση, οργάνωση, χωρά κάθε εργαζόμενο που οργίζεται με τη σημερινή κατάσταση, που αναζητά τις λύσεις και τη διέξοδο στο δρόμο του διεκδικητικού αγώνα.

 

 

 

 

 

 

 

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio