Ανακοίνωση ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΜΠΟΡΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ – ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ-ΦΕΡΩΝ-ΣΟΥΦΛΙΟΥ “Η ΕΝΟΤΗΤΑ”

Τι απόχρωση έχουν τελικά οι ‘λευκές νύχτες’ για τους εμποροϋπαλλήλους ;

Ευκαιρία τόνωσης της αγοράς, εκπτώσεις, διασκέδαση, βελτίωση της ψυχολογίας του καταναλωτή…….. Αυτά μας παρουσιάζουν οι διοργανωτές, ο εμπορικός σύλλογος, η Δημοτική αρχή, η Περιφέρεια που ενέκρινε την επέκταση του ωραρίου, αξιοποιώντας τους αντεργατικούς νόμους όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και των κομμάτων τους.

Για τους εργαζομένους όμως θα μείνει ακόμη μια φορά η δουλειά από το πρωί έως αργά το βράδυ, χωρίς διασκέδαση, “sales” και”events”. Με εξαντλητικό συνεχόμενο ωράριο που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά τις 10 ή και τις 12ώρες, με πρόχειρο φαγητό το μεσημέρι. Καμιά αύξηση του μισθού, καμία νέα θέση εργασίας.

Όσοι βιαστούν να μας κατηγορήσουν ότι δε θέλουμε ‘λευκές νύχτες’ και γιορτές και ότι έτσι εναντιωνόμαστε στην εμπορική και στην τουριστική κίνηση της πόλης ,τους προτείνουμε να ακολουθήσουν το πρόγραμμα ενός εμποροϋπαλλήλου ή γενικότερα ενός ιδιωτικού υπαλλήλου ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που η τουριστική περίοδος έχει μεγάλες απαιτήσεις και το ωράριό έχει γίνει λάστιχο, οι υπερωρίες είναι δεδομένες και πολλές φορές απλήρωτες, η ξεκούραση και οι διακοπές είναι άπιαστο όνειρο.

Δεν αντιμετωπίζουμε ως γιορτή το γεγονός πως ένα στους δυο εργαζόμενους φέτος δε θα κάνει διακοπές, ποσοστό που αυξάνεται στον κλάδο του εμπορίου. Τη μια μας ζητάνε να ¨βάλουμε πλάτη για να κινηθεί η αγορά¨ ,την άλλη για ¨βοηθηθεί ο τουρισμός¨ και να ¨ορθοποδήσει η οικονομία¨ και η ιστορία δεν έχει τέλος. Αντί να αυξάνεται ο ελεύθερος χρόνος μας , να περνάμε περισσότερο χρόνο με τα παιδιά μας, δεχόμαστε απαγόρευση αδειών τους καλοκαιρινούς μήνες, εξαντλητικά ωράρια και μισθούς κατά πολύ κάτω από τις βασικές ανάγκες. Ε, δε το λες αυτό και γιορτή!

Εξάλλου, από τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους νέους δεν λείπει ο χρόνος για κάνουν τα ψώνια τους. Τα χρήματα λείπουν. Γιατί οι μισθοί είναι πείνας, η ακρίβεια και η ανεργία τσακίζουν κάθε λαϊκή οικογένεια.

Για τους βιοπαλαιστές εμπόρους και τους μικρό μαγαζάτορες της εστίασης ,που ίσως κάποιοι δουν να αυξάνεται ο τζίρος τους αυτές τις ημέρες αλλά όλο το υπόλοιπο διάστημα είναι πολύ μειωμένος και τους κυνηγούν οι επιστρεπτέες, οι λογαριασμοί του ρεύματος, η φορολογία, ας σκεφτούν ποιος τελικά ωφελήθηκε από την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου, την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας. Οι μόνοι που είναι κερδισμένοι είναι οι μεγάλες αλυσίδες-πολυκαταστήματα.

Ως εδώ! Δε συμβιβαζόμαστε με τη δουλειά χωρίς δικαιώματα, τη μίζερη ζωή!

Με στήριγμα το σωματείο μας διεκδικούμε :

 Σταθερή εργασία για όλους, μείωση του εργάσιμου χρόνου και αυξήσεις στους μισθούς μας. Καθορισμένο ωράριο με βάση Συλλογική Σύμβαση.

 Επαναφορά και νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.

 Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης, των απλήρωτων υπερωριών, των νόμων για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και την υπονόμευση των ΣΣΕ.

 Αυστηρός καθορισμός πόστων και αρμοδιοτήτων ανά ειδικότητα.

 Μηνιαίο πρόγραμμα εργασίας με κυλιόμενα ρεπό και σταθερές εβδομαδιαίες βάρδιες.

 Απαγόρευση των σπαστών ωραρίων.

Όχι στις «Λευκές Νύχτες» που μαυρίζουν τις ζωές μας

 

 

 

 

 

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio