ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΓΡΙΝΙΟΥ «Η ΕΝΩΣΗ»: Απεργία και απεργιακή συγκέντρωση στις 16 Ιούλη

 

Δεν θα γίνουμε δούλοι για τις πολυεθνικές

Νομική κατοχύρωση της Κυριακής Αργίας ΤΩΡΑ!

Να μην ανοίξει κανένα κατάστημα, καμία Κυριακή! 

Συναδέλφισσα , συνάδελφε,

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με την ουσιαστική κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, υλοποιεί κι ολοκληρώνει ένα πάγιο αίτημα των μεγαλεμπόρων και των πολυεθνικών, που ξεκίνησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ανοίγει το δρόμο για την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων, για τη λειτουργία τους 24 ώρες το 24ωρο. Η κατάργηση της θέτει υπό αμφισβήτηση την 5ήμερη εργασία.

Ο νόμος που ψηφίστηκε για το 4ο Μνημόνιο τελειώνει την Κυριακάτικη Αργία, δίνει τη δυνατότητα λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, όλες τις Κυριακές, στο Δήμο Αθήνας, σε περιοχές του Πειραιά, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και στις περιοχές γύρω από το αεροδρόμιο της Αθήνας, για την περίοδο (Μάιος – Οκτώβριος).

Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας σε συνδυασμό με όλο το πλέγμα των αντεργατικών νόμων (κατάργηση Συλλογικών Συμβάσεων, εκ περιτροπής εργασία, ενεργός και ανενεργός χρόνος εργασίας, σπαστό ωράριο, ωρομίσθιο, μερική απασχόληση) μας οδηγεί στην απόλυτη εξαθλίωση, με άμεσες επιπτώσεις στην υγεία, στην οικογενειακή ζωή, στην προσωπική ζωή, στο δικαίωμα στον ελεύθερο χρόνο για μας και τα παιδιά μας, για την ξεκούρασή μας.

Η κατάργηση της Κυριακής αργίας τορπιλίζει και αποδιοργανώνει την κοινωνική, οικογενειακή, προσωπική μας ζωή, βάζοντας εμπόδια ακόμα και στην μητρότητα, γιατί οι γυναίκες είναι η συντριπτική πλειοψηφία στον κλάδο.

Έτσι, επιτυγχάνεται ο στόχος κυβέρνησης-κεφαλαίου και ΕΕ για περαιτέρω επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων με απελευθερωμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, μισθούς των 200 – 300 ευρώ και παράλληλα την καταστροφή και το κλείσιμο των μικρών εμπορικών καταστημάτων

Επιβεβαιώνεται ότι μόνοι ωφελημένοι από την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας είναι τα μονοπώλια, που ανοίγουν και λειτουργούν, πατώντας πάνω στην αρχή του λεγόμενου ελεύθερου ανταγωνισμού, που η ΕΕ υπερασπίζεται.

Δεν θα σταματήσουν εκεί, η κατάργηση της Κυριακής αργίας δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στο εμπόριο αλλά παράλληλα προετοιμάζει την κατάργηση της, σε όσους κλάδους συνδέονται με αυτό και πολύ σύντομα θα ισχύσει για τους εργαζόμενους σε όλους τους κλάδους.

Έχουμε συμμάχους τους μικρούς αυταπασχολούμενους. Να δώσουμε μαζί αυτή τη μάχη απέναντι στον κοινό αντίπαλο, τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές, γιατί δεν μπορεί αυτοί που κλέβουν τον πλούτο που παράγουμε, να καθορίζουν και την ζωή μας. Χτυπιούνται και αυτοί από τα μέτρα, και αυτό της κατάργησης της Κυριακής Αργίας, αλλά και ασφαλιστικό, φορολογικό κ.α.

Απεργούμε στις 16 Ιούλη γιατί δεν συμβιβαζόμαστε με τα ωράρια των πολυεθνικών. Με τη δουλειά χωρίς αρχή μέση και τέλος. Ο χαρακτηρισμός περιοχών ως τουριστικές και ο δήθεν «εθνικός» στόχος της ανάπτυξης είναι το τυράκι στη φάκα για να αποσπάσουν τη συναίνεση μας στο τσάκισμα των δικαιωμάτων μας.

Απεργούμε στις 16 Ιούλη γιατί η Κυριακή αργία αποτελεί κατάκτηση της εργατικής τάξης και η κατάργηση της είναι μαχαιριά στην καρδιά των εργαζομένων στο εμπόριο, και όχι μόνο. Ότι ξεκίνησε από το εμπόριο (ωρομίσθιο, μερική απασχόληση, συμβάσεις ορισμένου χρόνου) εξαπλώθηκε με την ταχύτητα του ανέμου σε κάθε κλάδο.

Απεργούμε στις 16 Ιούλη γιατί οι εμποροϋπάλληλοι δεν είμαστε για σφαγή. Διεκδικούμε τις σύγχρονες ανάγκες μας. Θα παλέψουμε για να σταματήσουν οι συνθήκες γαλέρας μέσα στους χώρους δουλειάς. Θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα μας στην απεργία κόντρα σε όσους θέλουν να βάλουν εμπόδια.

 Απεργούμε στις 16 Ιούλη και διεκδικούμε:

  • Νομοθετική  κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.
  •  Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
  • Κατάργηση των αντεργατικών – αντιλαϊκών νόμων των μνημονίων που τσακίζουν τις εργασιακές σχέσεις, μειώνουν τους μισθούς με τη διάλυση των ΣΣΕ για τους εμποροϋπάλληλους και οδηγούν τους αυτοαπασχολούμενους σε χρέη και λουκέτα.
  • Όχι στη νέα φοροληστεία, στα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα που διαλύουν το εργατικό  – λαϊκό εισόδημα. Να σταματήσουν εδώ και τώρα οι πλειστηριασμοί, οι κατασχέσεις. 
  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων των μνημονίων, που μειώνουν συντάξεις και παροχές.

Όλοι την Κυριακή 16 Ιούλη στη συγκέντρωση 

 στις 10 το πρωί, στον πεζόδρομο της Χ.Τρικούπη (Δημαρχείο) για την υπεράσπιση της απεργίας .

 

To Διοικητικό Συμβούλιο

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio