ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ – ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν.ΛΑΡΙΣΑΣ: ΚΑΛΕΣΜΑ για ΑΠΕΡΓΙΑ

 

Καλούμε τους συναδέλφους εμποροϋπάλληλους να απεργήσουν την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου γιατί:

 • εμείς οι εργαζόμενοι που δουλεύουμε στο εμπόριο δεν έχουμε άλλη επιλογή. Δουλεύουμε σε συνθήκες ζούγκλας σα σύγχρονοι σκλάβοι , με 10ωρα και 12ωρα δουλειάς, με σμπαράλιασμα του 8ωρου και ωράρια λάστιχο, με δουλειά τις Κυριακές, ανύπαρκτά ρεπό κ υπερεργασία στις περιόδους των εκπτώσεων, τη Black Friday , τις λευκές νύχτες, το εορταστικό ωράριο κ.α.
 • εμείς οι εργαζόμενοι στο εμπόριο δουλεύουμε στη πλειοψηφία μας με μισθούς πείνας.  Η παλιά κλαδική Σύμβαση που κατοχύρωνε μισθό στα 920 ευρώ μεικτά έπαψε να βρίσκεται σε ισχύ και αντικαταστάθηκε σε μεγάλο βαθμό με ατομικές συμβάσεις με μισθό 586 ευρώ μεικτά, δηλαδή τον νέο κατώτερο μισθό.

Μέσα σε μια πενταετία (2011 – 2016) εμείς οι μισθωτοί χάσαμε  σχεδόν το 1/4 των αποδοχών μας (24,2%), χώρια την υπόλοιπη επίθεση στο εισόδημά μας με την κλιμάκωση της αντιλαϊκής φοροληστείας και άλλα αντεργατικά μέτρα. Σήμερα το 30% των μισθωτών εργάζεται  με μερική απασχόληση και μέσο μισθό 393 ευρώ μεικτά, ενώ το 55% των εργαζομένων συνολικά στον ιδιωτικό τομέα  λαμβάνει  μισθό κάτω των 800 ευρώ. Αυτό έχει οδηγήσει πλέον σχεδόν ένα στα δύο νοικοκυριά (48%) να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας ενώ το 20,9% των νοικοκυριών αδυνατεί να καλύψει τις βασικές του ανάγκες.

 • γιατί την ίδια στιγμή που συμβαίνουν τα παραπάνω, συμβαίνει το οξύμωρο, στο όνομα της ανάπτυξης οι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι πολυεθνικές  πολλαπλασιάζουν τα κέρδη τους. Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι.  Ενδεικτικά κάποια στοιχεία  από τους ισολογισμούς των εταιρειών:

-Zara 2 εκατ ευρώ   κέρδη 2015

– Η&Μ 5,5 εκ ευρώ  κέρδη 2015

-Σκλαβενίτη: 33,8 εκατ. ευρώ κέρδη 2016

-Σαράντης:  27,40 εκατ. ευρώ κέρδη 2016

-Praktiker Hellas: 4,2 εκατ. αυξήθηκαν τα κέρδη 2016

-ΑΛΦΑ – ΒΗΤΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. 166,85 εκατ. ευρώ κέρδη 2016

-Μασούτης 2016  35 εκατ. ευρώ κέρδη 2016

-ΜΕΤΡΟ Α.Ε.& Β.Ε 19 εκατ. ευρώ κέρδη 2016

-DIXONS S-EE AEBE (ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ)  6,7 εκατ. ευρώ κέρδη 2016

-Πλαίσιο 4,4 εκατ. ευρώ κέρδη 2016

-RETAIL WORLD Α.Ε. (PUBLIC) 3 εκατ. ευρώ κέρδη 2016

-Jumbo: 131,01 εκατ. ευρώ κέρδη οικ. έτους 16/17

– Folli – Follie: 134,9 εκατ. ευρώ κέρδη στο 9μηνο 2017

– Fourlis (IKEA, Intersport)   6,1 εκατ. ευρώ κέρδη στο 9μηνο 2017

 • γιατί δεν πιστεύουμε πλέον τα ψέματα τους . Διανύουμε μια περίοδο που  είναι καθαρό όσο ποτέ άλλοτε τι είναι ”δίκαιη ανάπτυξη”,  ”επιστροφή στην κανονικότητα” και άλλα βαρύγδουπα που ακούμε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ —ΑΝΕΛ και τα υπόλοιπα κόμματα που υπηρετούν με συνέπεια το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα.

Οι νεκροί και οι πληγέντες στη Δυτική Αττική, το ξεσπίτωμα των λαϊκών οικογενειών μέσω των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, η φοροαφαίμαξή μας, οι διώξεις και συλλήψεις  εργαζομένων που διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους και το δικαίωμα τους στη δουλειά, με πρόσφατο παράδειγμα των συναδέλφων μας στον Καρυπίδη που κατ’ εντολή της εργοδοσίας market in οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα είναι απόδειξη.  Η κυβέρνηση με ΜΑΤ και  καταστολή αντιμετωπίζει τους εργατικούς —λαϊκούς αγώνες. Όλα κομμένα και ραμμένα για να υπηρετείται η κερδοφορία και η ανάπτυξη των επιχειρηματικών ομίλων και των πολυεθνικών.

 • γιατί οι δικές μας ανάγκες σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καλυφθούν  με τα ”κοινωνικά μερίσματα” κ τις λοταρίες που μοιράζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ —ΑΝΕΛ για να καμουφλάρει το νέο γύρο αντιλαϊκής επίθεσης μπροστά στην ψήφιση των προαπαιτούμενων για την 3η αξιολόγηση και του προϋπολογισμού του 2018. Νέα μέτρα που τσακίζουν και τα τελευταία προνοιακά επιδόματα, που μέσω του κρατικού προϋπολογισμού φοροληστεύουν  την εργατική τάξη, τσακίζουν τις παροχές σε Υγεία, Εκπαίδευση.
 • γιατί στο κλάδο του εμπορίου στη περίοδο της κρίσης 2008-2017 χάθηκαν 122.100 θέσεις εργασίας ενώ όσες προσλήψεις έγιναν , στη πλειοψηφία τους αφορούσαν θέσεις   μερικής (47,86%) και εκ περιτροπής (13,81%) εργασίας.   Η μερική απασχόληση είναι σήμερα στην Ελλάδα διπλάσια σε μέγεθος απ’ ό,τι ήταν πριν από την κρίση
 • γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ —ΑΝΕΛ έβαλε στο στόχαστρο το δικαίωμα μας στην απεργία, θέλει να επιβάλει σιγή νεκροταφείου μέσα στους εργασιακούς χώρους, να μας στερήσει κάθε δικαίωμα συλλογικής δράσης και οργάνωσης αγώνων. Έφτασαν μάλιστα στο σημείο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να καταθέσουν στην Βουλή τη τροπολογία για το δικαίωμα της απεργίας , σαν λαγοί.
 • Στις 14 Δεκέμβρη απεργούμε και οργανώνουμε χωρίς καμία καθυστέρηση την απεργία μας σε κάθε κατάστημα, σπάμε το φόβο, κάνουμε το βήμα. Μετατρέπουμε την οργή και την αγανάκτηση που νιώθουμε, σε αγώνα για την υπεράσπιση των δικών μας δικαιωμάτων.
 • Στις 14 Δεκέμβρη απεργούμε γιατί αναμφίβολα γνωρίζουμε ότι μονάχα οι αγώνες φέρνουν αποτελέσματα γι αυτό είμαστε απέναντι σε όσους χρόνια τώρα, προσπαθούν να περάσουν τη λογική του εφησυχασμού της μοιρολατρίας, της ηττοπάθειας, του  «τι να κάνουμε,  δε γίνεται τίποτα».

ΕΧΟΥΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ  – ΜΠΟΡΟΥΜΕ να διεκδικήσουμε  υπογραφή κλαδικής σύμβασης εργασίας  με αυξήσεις στους   μισθούς μας, σταθερή δουλειά για όλους, με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα χωρίς διαχωρισμούς σε παλιούς και νέους εργαζόμενους, νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας, κατάργηση της μερικής απασχόλησης, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και βελτίωση των συνθηκών δουλειάς.

 

Καλούμε τους συναδέλφους του κλάδου να  έρθουν σε επαφή με το κλαδικό τους σωματείο, το Σύλλογο Υπαλλήλων Εμποροϋπαλλήλων Ν.Λάρισας,  με τα επιχειρησιακά τους σωματεία, συγκροτούμε απεργιακές επιτροπές σε κάθε εργασιακό χώρο. Περνάμε στην ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ.

 

Απέναντι σε νέες και  παλιές αντεργατικές ανατροπές και τα κάλπικα αφηγήματα περί ”δίκαιης ανάπτυξης ”, απέναντι στη μοιρολατρία και το συμβιβασμό που καλλιεργεί ο κυβερνητικός —εργοδοτικός συνδικαλισμός η επιτυχία της απεργίας στις 14 Δεκέμβρη, είναι στα δικά μας χέρια είναι μια κρίσιμη αναμέτρηση.

Σε αυτή την υπόθεση δεν περισσεύει κάνεις!

Διεκδικούμε:

 • Υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και επαναφορά με νόμο στα 751 ευρώ για όσους αμείβονται με το βασικό μισθό, ως ελάχιστη βάση για αυξήσεις στον κατώτερο μισθό.
 • Επαναφορά των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων. Άμεση κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που τσακίζουν τις ΣΣΕ. Καθολική ισχύ και υποχρεωτικότητα των ΣΣΕ. Εφαρμογή της μετενέργειας μέχρι την υπογραφή νέας ΣΣΕ, χωρίς κανέναν χρονικό περιορισμό.
 • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας.
 • Όχι στις αντεργατικές αλλαγές που αλυσοδένουν τη λειτουργία των συνδικάτων, που εμποδίζουν την προκήρυξη απεργιών και την ανάπτυξη αγώνων των εργαζομένων.
 • Αφορολόγητο ατομικό όριο 20.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών.
 • Απαγόρευση πλειστηριασμών για την εργατική – λαϊκή οικογένεια. Κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη!

Όλοι στην απεργία!   Όλοι στον αγώνα!  Όλοι στην συγκέντρωση του ΕΚΛ

Πέμπτη 14 Δεκέμβρη, στις 10.30 π.μ, στην Κ. Πλατεία της Λάρισας

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio