Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Άρτας: Απεργιακή συγκέντρωση την Κυριακή 15 Ιούλη

Η κατάργηση της Κυριακής αργίας μας αφορά όλους! Αφορά πρώτα και κύρια τους εμποροϋπάλληλους, κυρίως γυναίκες και νεολαία, που πρωί και βράδυ βρίσκονται στο πόδι σε όλα τα πόστα, με μισθούς των 300-400 ευρώ, με απλήρωτη εργασία, χωρίς ρεπό, με τις μηχανές της εντατικοποίησης στο φουλ. Αφορά χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους που οι αρνητικές επιπτώσεις της απελευθέρωσης της Κυριακής αργίας, επιδρούν αντίστοιχα στη ζωή τους.

Αφορά συνολικά τους εργαζόμενους καθώς το χτύπημα του πενθήμερου και της σταθερής εργασίας, δεν έχει τελειωμό. Η Κυριακή αργία για χιλιάδες εργαζόμενους αποτελεί μέρα ξεκούρασης, είναι αφιερωμένη στην οικογένεια, στα παιδιά. Το ξήλωμα της όλα αυτά τα χρόνια και από κλάδο σε κλάδο, δε θα σταματήσει στο λιανικό εμπόριο. Η πρόσφατη εμπειρία έδειξε άλλωστε πως τα αντεργατικά μέτρα που πήραν όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις ως σήμερα, δεν έκαναν διακρίσεις. Ακούμπησαν όλους τους κλάδους, άλλους νωρίτερα άλλους αργότερα, στους μισθούς, στο ασφαλιστικό, στις εργασιακές σχέσεις.

ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ

ΔΕΝ ΤΗ ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΕΣ ΜΑΣ

Οργανωμένα, με αποφασιστικότητα δίνουμε την απεργιακή  μάχη  για νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας, ζήτημα κρίκος σε μία αλυσίδα συνδυασμένων αιτημάτων για τον εργάσιμο χρόνο και τον εργασιακό μας βίο.

Καλούμε τους συναδέλφους στο εμπόριο να δυναμώσουν και να οργανώσουν τις εστίες αγώνα σε κάθε χώρο μαζί με το κλαδικό τους σωματείο, δυναμώνουμε τη συμμαχία εμποροϋπαλλήλων και αυτοαπασχολούμενων, τον κοινό αγώνα με πολλούς κλάδους εργαζομένων, που η πλήρης απελευθέρωση της Κυριακής αργίας θα τους επηρεάσει άμεσα.

Δεν ξεγελιόμαστε από αποφάσεις κάποιων επιχειρηματικών ομίλων που δεν ανοίγουν τα καταστήματα τους τις Κυριακές προς το παρόν, για λόγους ανταγωνισμού και όχι για να υπερασπιστούν τα εργατικά συμφέροντα, από την εργοδοσία που μας θέλει αφοπλισμένους και μακριά από την οργανωμένη πάλη με τα σωματεία μας.

 Η κατάργηση της Κυριακής αργίας, δηλαδή η εργάσιμη εβδομάδα των 7 ημερών και 68 ωρών είναι εντολή του κεφαλαίου και εξυπηρετεί ένα στρατηγικής σημασίας ζήτημα για το κεφάλαιο, την πλήρη απελευθέρωση λειτουργίας εμπορίου και υπηρεσιών,  ώστε το κεφάλαιο να έχει λυμένα τα χέρια του για τη χρήση της εργατικής δύναμης ανά πάσα ώρα και στιγμή μέσα στο 24ωρο.

Καμία εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, στην πλειοψηφία της ΟΙΥΕ (ΜΕΤΑ-ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ)

 

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ: 

  • Την αθλιότητα και τον τυχοδιωκτισμό του εργοδοτικού-κυβερνητικού συνδικαλισμού στην ΟΙΥΕ (ΣΥΡΙΖΑ/ΛΑΕ-ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) που κήρυξαν απεργία διαρκείας για τις Κυριακές που είναι ανοιχτά τα καταστήματα, ενώ απουσιάζουν από τους χώρους δουλειάς, δεν έχουν οργανώσει καμία απεργία, δεν έχουν πραγματοποιήσει ούτε μια απεργιακή συγκέντρωση, δεν έχουν βγάλει ούτε μία ανακοίνωση. Κυβέρνηση και μεγαλοεργοδοσία ξηλώνουν με νόμους το δικαίωμα στην απεργία και ταυτόχρονα με τα τσιράκια τους μέσα στο εργατικό κίνημα αποδυναμώνουν και εκφυλίζουν το όπλο της απεργίας.
  • Τον πρόεδρο της ΟΙΥΕ Δ.Καραγεωργόπουλο, υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων της ΓΣΕΕ, ο οποίος σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα εμφανίζεται ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος εταιρείας με την επωνυμία “ΠΗΓΑΣΟΣ ΦΟΡΤΟΥΝΑ ΓΚΕΙΜΙΝΓΚ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ” που σύμφωνα με τους σκοπούς της: Διαθέτει και διαχειρίζεται μετοχές και μερίδια εταιρειών τυχερών παιγνίων, παρέχει διοικητικές υπηρεσίεςσε καζίνο, ξενοδοχεία και επισιτιστικές επιχειρήσεις, διαχειρίζεται και αξιοποιεί ακίνητα, παρέχει με το αζημίωτο εκπαίδευση σε εργαζόμενους και συμβουλές σε εταιρείες. Το ότι ο υπεύθυνος του γραφείου Τύπου της ΓΣΕΕ είναι και ο ίδιος εργοδότης αποτελεί ένα αίσχος για το εργατικό κίνημα. Ανοίγουν έναν πολύ επικίνδυνο δρόμο! Μαζί με τις ενώσεις προσώπων, την τρομοκρατία, την απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης, τώρα και οι πρόεδροι των ΑΕ θα συμμετέχουν και θα εκλέγονται στα συνδικάτα; Να αποπεμφθεί τώρα τόσο από τη ΓΣΕΕ όσο και από όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που συμμετέχει.

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Απαιτούμε η Κυριακή να είναι υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.
  • Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
  • Κατάργηση των αντεργατικών-αντιλαϊκών νόμων των μνημονίων που τσακίζουν τις εργασιακές σχέσεις, μειώνουν τους μισθούς με τη διάλυση των ΣΣΕ για τους εμποροϋπάλληλους.
  • Κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ!
  • Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
  • Καθορισμός καθηκόντων και πόστων για κάθε εργαζόμενο, τήρηση των ρεπό και των διαλλειμάτων, κατάργηση των σπαστών ωραρίων των εργαζομένων σε καταστήματα που έχουν συνεχές ωράριο λειτουργίας.
  • Δημιουργία δωρεάν προγραμμάτων και υποδομών για αθλητισμό, πολιτισμό, ψυχαγωγία για τους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους. Επέκταση του κοινωνικού τουρισμού, των παιδικών κατασκηνώσεων.
  • Μέτρα στήριξης της εργαζόμενης μητέρας. Επίδομα τοκετού 1000 ευρώ, επέκταση της άδειας κυήσεως σε δύο μήνες πριν τον τοκετό και 6 μήνες μετά. Έναν χρόνο με αποδοχές στη μητέρα ή τον πατέρα. Άδειες για ασθένειες ή άλλες ανάγκες. Μεγαλύτερες άδειες για μονογονεϊκές οικογένειες.

Κάτω τα χέρια σας από τις Κυριακές

δούλοι δε θα γίνουμε στις πολυεθνικές!                            

                                                                                                                                             Η Διοίκηση

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio