Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Ν. Καβάλας||Πρωτομαγιά 2020. Ο ορατός εχθρός είναι ο καπιταλισμός. Δε θα πληρώσει ξανά ο λαός

Με αυτό το σύνθημα τιμούμε τη φετινή Εργατική Πρωτομαγιάτους χιλιάδες νεκρούς εργάτες που έπεσαν στην ανειρήνευτη πάλη με τους εκμεταλλευτές μας. Μένουμε δυνατοί και συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στην ΕΕ και το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα.

 Η 1η ΜΑΗ αποτελεί σύμβολο του αγώνα ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας. Τους νεκρούς του Σικάγου, της πρώτης αιματοβαμμένης Πρωτομαγιάς στην Ελλάδα το 1924, το Μάη του ’36, τους 200 κομμουνιστές της Καισαριανής, τους καπνεργάτες της Καβάλας που δόθηκαν στην μάχη το 1933. Αποδίδουμε φόρο τιμής στα χιλιάδες θύματα της εργατικής τάξης, στη χώρα μας, αλλά και σε όλο τον κόσμο, που βρέθηκαν εκτεθειμένα στην πανδημία του κορονοϊού για τα κέρδη των λίγων.

Το Σωματείο μας στέκεται δίπλα σε όλους τους εργαζόμενους που δίνουν την μάχη στην πρώτη γραμμή μέσα σε συνθήκες πανδημίας (γιατροί, νοσηλευτές, εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ, φαρμακοποιούς, όλο το προσωπικό του νοσοκομείου, διανομείς, οδηγοί κλπ). Μια άνιση μάχη με τρομερές ελλείψεις σε μέσα προστασίας.

Με την πολιτική που εφαρμόζουν τόσα χρόνια οι εκάστοτε κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ) και η ΕΕ προσπαθούν να κάνουν το αγαθό της Υγείας εμπόρευμα. Μπροστά λοιπόν στην πανδημία βάζουν τα κέρδη των λίγων επιχειρηματικών ομίλων μπροστά από την υγεία του λαού, με τους εργαζόμενους να θρηνούν χιλιάδες νεκρούς και στις ΗΠΑ να θάβονται σε μαζικούς τάφους.

Η πανδημία για ακόμα μια φορά επιβεβαίωσε ότι πραγματικά ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ ΓΡΑΝΑΖΙ ΔΕΝ ΓΥΡΝΑ.

Οι μάσκες έπεσαν!

Αποδείχτηκε πως μπορούμε να ζήσουμε χωρίς εφοπλιστές, βιομηχάνους και τραπεζίτες. Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς τα παράσιτα αυτά που βγάζουν κέρδος μέσα σε αυτές τις συνθήκες, μέσω της επιστήμης και της τεχνολογίας και τελικά επιλέγουν ποιος θα ζήσει και ποιος όχι.

Η δεκαετής καπιταλιστική κρίση, αλλά και η σημερινή, που επιτάχυνε η εξάπλωση του ιού, έδειξε ότι οι μόνοι που είναι χρήσιμοι και αναγκαίοι είναι οι εργαζόμενοι και το επιστημονικό δυναμικό, που δίχως αυτούς δεν λειτουργεί τίποτε. Αυτοί που στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον πάνε για δουλειά χωρίς μέτρα προστασίας της υγείας τους

Οι κλινικάρχες στην Ελλάδα διαπραγματεύονταν πόσα θα πάρουν από τους φορολογούμενους για να παραχωρήσουν τις ΜΕΘ, δεν τηρούσαν κανένα μέτρο προστασίας των εργαζομένων και των ασθενών. Στις ΗΠΑ, χώρα πρότυπο των αντιασφαλιστικών ανατροπών, κάθε ασθενής έπρεπε να πληρώσει 40.000 ευρώ για να έχει δικαίωμα στη θεραπεία. Οι καπιταλιστές στην Υγεία πατούσαν πάνω στην αγωνία του λαού και πουλούσαν τα τεστ από 150 μέχρι 300 ευρώ. Οι φαρμακοβιομηχανίες διαγκωνίζονται ποιος θα πουλήσει περισσότερα φάρμακα, ποιος θα αποκτήσει πρώτος την πατέντα για το εμβόλιο.

Τα σούπερ μάρκετ και οι βιομηχανίες τροφίμων αυξάνουν τα κέρδη τους όσο ποτέ μέχρι σήμερα. Οι ”χορηγίες” και οι ”φιλανθρωπίες” τους θέλουν να κρύψουν το προφανές: Τα ψίχουλα που δίνουν είναι τίποτα μπροστά σε αυτά που παίρνουν από την εργατική τάξη και το λαό. Ζητούν από την κυβέρνησή τους να πληρώνει και να ασφαλίζει τους εργαζόμενους από χρήματα που προέρχονται από τη φορολογία του λαού. Βρήκαν ευκαιρία να τσαλαπατήσουν ό,τι απέμεινε όρθιο από τα εργατικά δικαιώματα με αφορμή την επιδημία και κυριολεκτικά ξεζουμιζουν τους εργαζόμενους.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, με την στήριξη της ΕΕ, του κεφαλαίου και  των υπολοίπων αστικών κομμάτων αποφάσισε με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου να καταργηθει όποιο εργατικό δικαίωμα καταφέραμε να απομείνει με τους σκληρούς μας αγώνες μέσα στην προηγούμενη κρίση.

Φυσικά έχουν την στήριξη της ΓΣΕΕ και άλλων εργατοπατέρων,  όπως και το Εργατικό κέντρο Καβάλας, γνωστό εδώ και χρόνια για την εργοδοτική του δράση. Τάσσονται λοιπόν ξεκάθαρα υπέρ των συμφερόντων του ΣΕΒ και τσακίζουν τα δικά μας δικαιώματα, την δική μας ζωή!

Η 1η Μάη μας θυμίζει την τεράστια αλήθεια, ότι ο πιο θανατηφόρος ιός είναι ο καπιταλισμός.

Επιδίωξη τους είναι τα ”έκτακτα” αντεργατικά μέτρα που πάρθηκαν με αφορμή την πανδημία να παραμείνουν. 

Ήδη κυβέρνηση και μεγαλοεργοδότες ετοιμάζουν γενίκευση της εκ περιτροπής απασχόλησης, απογείωση της ευελιξίας και της κινητικότητας των εργαζομένων. Μαζί με τις παχυλές χρηματοδοτήσεις στο μεγάλο κεφάλαιο, για τους εργαζόμενους ετοιμάζεται το καθεστώς της μισής δουλειάς – του μισού μισθού ενώ η ανεργία θα εκτιναχτεί πάλι.

Προετοιμαζόμαστε από τώρα και για την επόμενη μέρα

Οργανώσουν και ενίσχυσε το Σωματείο σου! Μην μένεις μόνος στην μάχη! Εργαζόμενος χωρίς το Σωματείο του είναι φτερό στον άνεμο! Εδώ και τώρα βγαίνουμε μπροστά και οργανωνόμαστε σε κάθε χώρο δουλειάς! Δεν θα τους αφήσουμε να μας στερήσουν όσα μας ανήκουν!

Πληρώσαμε ήδη πολλά! Δεν θα πληρώσουμε ξανά! Τιμάμε τη φετινή Εργατική Πρωτομαγιά και τους νεκρούς της τάξης μας! Παραμένουμε όρθιοι και δυνατοί γιατί ο αγώνας τώρα ξεκινά!

ΑΓΩΝΑΣ – ΡΗΞΗ – ΑΝΑΤΡΟΠΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΜΕ ΑΝΥΠΑΚΟΗ ΚΑΙ ΠΑΛΗ ΤΑΞΙΚΗ.

Ο δικός μας αγώνας για την επόμενη ημέρα αφορά την υγεία, τη ζωή, την καθημερινή μας επιβίωση. Μοναδικό μας κίνητρο η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Διεκδικούμε:

 • Να παρθούν πίσω και να καταργηθούν όλες οι ΠΝΠ και οι αντεργατικές διατάξεις.
 • Απαιτούμε διαγραφή των χρεών όλων των εργατικών οικογενειών.
 • Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο σε κάθε νοικοκυριό.
 • Να μην υπάρχουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, νερού.
 • Να ανασταλούν όλες οι πληρωμές προς Δημόσιο, τράπεζες. Να καταργηθούν οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας και οι κατασχέσεις.
 • Να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα βασικά είδη κατανάλωσης.
 • Άμεση κρατική χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με πλήρη δικαιώματα. Κάλυψη όλων των αναγκών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και υποδομές που απαιτούνται για την πλήρη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης και έρευνας.
 • Να παρθούν άμεσα όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.
 • Σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Κατάργηση όλων των αρνητικών μεταβολών στις συμβάσεις των εργαζομένων.
 • Να ανακληθούν όλες οι απολύσεις και να διασφαλιστούν οι πολιτικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες και όλα τα δικαιώματα στο μισθό, στο χρόνο εργασίας, στην άδεια.

Το Σωματείο μας μαζί με τα υπόλοιπα ταξικά σωματεία του Ν. Καβάλας : Σωματείο Οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων Καβάλας, Σωματείο εργατοϋπαλλήλων επισιτισμού- τουρισμού ΠΕ Καβάλας- Θάσου , Σωματείο συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Καβάλας 《 Η Ενσωμάτωση》 θα πραγματοποιήσει συμβολικές εκδηλώσεις στη Καβάλα και τη Θάσο την Παρασκευή 1 Μαίου.

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio