Για τα δεκάδες κρούσματα κορονοιού στα super market

Αθήνα, 20/11/2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Για τα δεκάδες κρούσματα στα super market

Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες από κρατικό φορέα στη Βρετανία που δείχνει πως την τελευταία εβδομάδα και σε συνθήκες έξαρσης της πανδημίας οι χώροι των super market αποτελούν το πιο συνηθισμένο μέρος που βρέθηκαν άνθρωποι θετικοί στον κορονοιό, αποδεικνύει ότι οι καταγγελίες και οι διεκδικήσεις των εμποροϋπαλλήλων και των σωματείων του εμπορίου γύρω από τα μέτρα προστασίας της υγείας στους συγκεκριμένους τόπους δουλειάς, είναι σωστές και δίκαιες.

Ο αποπροσανατολισμός της κυβέρνησης γύρω από την ατομική ευθύνη, οι αναφορές σε αιτίες της έξαρσης στην ευθύνη των νέων, των πάρτι και των πλατειών, έχει κοντά ποδάρια. Σε πραγματικές συνθήκες έξαρσης της πανδημίας καταγράφονται οι πραγματικοί χώροι υπερμετάδοσης του ιού.

Αν δεν παρθούν τώρα άμεσα μέτρα, ουσιαστικά και προληπτικά, τα super market μπορούν να αποτελέσουν υγειονομική βόμβα στην καρδιά κάθε γειτονιάς.

Η κυβέρνηση, το υπουργείο Εργασίας και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί κωφεύουν. Τα υπομνήματα και οι καταγγελίες με συγκριμένα στοιχεία (με αριθμούς, τοποθεσίες και επιχειρήσεις) για την ανεπάρκεια μέτρων προστασίας της υγείας εργαζομένων και καταναλωτών, η ανησυχία των εργαζομένων για την υγεία τους, η έλλειψη μαζικών τεστ στους χώρους υπερμετάδοσης αλλά και η άθλια τακτική μεγάλων super market να μη δίνουν στους εργαζόμενους τα αποτελέσματα των τεστ που πραγματοποιούνται σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, συνθέτουν μία άγρια κατάσταση η οποία έχει ως βάση ότι τα πρωτόκολλα υγείας είναι πρώτα και κύρια πρωτόκολλα της εργοδοσίας. Είναι πρωτόκολλα διασποράς του ιού.

Οι μετακινήσεις εργαζομένων σε αυτή τη φάση από κατάστημα σε κατάστημα, προκειμένου να εξασφαλίζεται το άνοιγμα καταστήματος που εντοπίζονται θετικά κρούσματα, είναι επικίνδυνη καθώς αν δεν υπάρχουν συνεχή και επαναλαμβανόμενα τεστ, η ανάμιξη του προσωπικού συμβάλει στη διασπορά του ιού.

Η καθαριότητα πρέπει να είναι συνεχής καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας. Οι απολυμάνσεις στα καταστήματα, στις αποθήκες και στα γραφεία που εντοπίζονται θετικά κρούσματα πρέπει να γίνονται με τις προδιαγραφές των πρωτοκόλλων υγείας.

Απαιτούμε ΤΩΡΑ, έστω και την ύστατη στιγμή:

  • Μαζικά επαναλαμβανόμενα test δωρεάν σε όλους τους εργαζόμενους των super market. Rapid test έξω από μεγάλα super market.
  • Άμεση ενημέρωση των συναδέλφων σε περίπτωση κρούσματος. Τα αποτελέσματα των τεστ covid-19 που πραγματοποιούνται από διάφορα διαγνωστικά εργαστήρια να παραδίδονται άμεσα, επίσημα και γραπτά στους ίδιους τους εργαζόμενους.
  • Τακτικές απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους των καταστημάτων, των γραφείων και των αποθηκών με βάση τα πρωτόκολλα υγείας. Να σταματήσει το αίσχος των ψευτοκαθαρισμών.
  • Να δοθεί τώρα άδεια σε όλους τους συναδέλφους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες με πλήρη μισθολογική και ασφαλιστική κάλυψη.
  • Άμεση μετακίνηση των εργαζομένων που το επιθυμούν σε κατάστημα πλησίον της κατοικίας τους για την αποφυγή χρήσης των ΜΜΜ.
  • Να τηρείται αυστηρά ο αριθμός πελατών ανά τμ
  • Γιατρός εργασίας σε κάθε κατάστημα.
  • Πολλαπλασιασμός των δρομολογίων στα ΜΜΜ, για να μειωθεί και η πληρότητα ανά δρομολόγιο.
  • Σταθερή δουλειά για όλους με δικαιώματα. Καμία απώλεια εισοδήματος. Καμία απόλυση.
  • Μετατροπή όλων των συμβάσεων μερικής σε πλήρους απασχόλησης.

Στις 26 Νοέμβρη απεργούμε!

Δυναμώνουμε τον αγώνα μας για την υπεράσπιση της υγείας μας και των δικαιωμάτων μας.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ!

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio