Ανακοινωση της Γραμματείας ΕΥ- Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη. Νέο αποκαλυπτικό κείμενο από δικηγορικά γραφεία που διακινείται σε συμβασιούχους εργαζόμενους και σε καθαρίστριες

Αθήνα, 26/05/2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη

Προς τους εργαζόμενους στην καθαριότητα (σχολεία, νοσοκομεία, Δημόσιο κοκ)
Προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα

Σαν τα κοράκια έχουν πέσει όλοι πάνω από τους εργαζόμενους στην καθαριότητα. Τους εργαζόμενους δηλαδή που εργάζονται με καθεστώς διαρκούς ομηρίας, με συμβάσεις που κάθε χρόνο αλλάζουν είτε στη διάρκεια εργασίας είτε στους όρους δουλειάς είτε στο ωράριο είτε στους μισθούς. Το μόνο που δεν έχει αλλάξει μέχρι σήμερα, είναι η διαρκής ομηρία τους!

Όλα αυτά τα χρόνια έχουν παρουσιαστεί ως νίκες από τον εργοδοτικό συνδικαλισμό, η αύξηση της σύμβασης από το 1 έτος στα 2, οι συμβάσεις έργου αντί των εργολάβων, στη συνέχεια βρεθήκαμε ξανά πίσω με τις μονοετείς συμβάσεις αντί των συμβάσεων έργων και τώρα οι ολιγόμηνες παρατάσεις τους. Δεν υποτιμάμε καμία μεταβολή που έγινε προς το συμφέρον των εργαζομένων. Άλλωστε σε όλους τους αγώνες και τις διεκδικήσεις έχουμε συμβάλει, βρισκόμαστε μπροστά. Όμως ποτέ δε χαϊδέψαμε αυτιά και δεν κοροϊδέψαμε.

Το τελευταίο διάστημα η παρέμβαση του εργοδοτικού-κυβερνητικού συνδικαλισμού έχει ξεπεράσει κάθε όριο στην αθλιότητα και έχει αναβαθμιστεί στην κοροϊδία. Με ανέξοδες υποσχέσεις παραπέμπουν στο αόριστο μέλλον διεκδικήσεις, τάζουν μονιμότητες με δικαστικές και νομικές ενέργειες, μιλούν ακαταλαβίστικα γύρω από νόμους και διατάξεις κάνοντας χυλό το κεφάλι των συναδέλφων ώστε να τους μπερδεύουν και να κατανοούν τους αγώνες τους ως ένα σύνθετο νομικό ζήτημα. Τους ζητούν να αναθέσουν εν λευκώ τις διεκδικήσεις τους σε δικηγόρους και σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες.

Από τη μία υπάρχουν οι γνωστές δυνάμεις της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ που σκορπούν ελπίδες διακινώντας ερωτηματολόγια, ζητώντας πέρα από το πατροπαράδοτο 10ευρω και τα προσωπικά στοιχεία των καθαριστριών για αξιοποίηση σε ηλεκτρονικά μητρώα και δικηγόρους, όπως κατήγγειλε τις προηγούμενες μέρες το σωματείο καθαριστων-ριών Πειραιά και Νήσων. Συνδικαλιστικά στελέχη λειτουργούν και εμφανίζονται ως Μεσσίες που δείχνουν ότι γνωρίζουν πρόσωπα και νόμους, συνομιλούν με υπουργούς πίσω από κλειστές πόρτες, μιλώντας στο όνομα των αγώνων και των σωματείων.

Από την άλλην και κόντρα στους παραπάνω σχεδιασμούς παρουσιάζονται πολιτικές-συνδικαλιστικές δυνάμεις στο Δημόσιο τομέα που σε αρκετές πόλεις είναι της ίδιας παράταξης με τις αντίστοιχες δυνάμεις του Ιδιωτικού τομέα (μπροστά στα κουκιά τους, δε λογαριάζουν τίποτα), που διακινούν αντίστοιχα ραβασάκια σε συμβασιούχους εργαζόμενους, με απευθείας επαφές σε δικηγορικά γραφεία. Τάζουν κι εκεί ελπίδες για μονιμότητα, με πιο υψηλό το τίμημα για τους εργαζόμενους. Ένα τέτοιο κείμενο, έφτασε ύστερα από καταγγελίες εργαζομένων στον Κερκυραϊκό σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Κείμενα που μοιάζουν σαν 2 σταγόνες νερό

Το οξύμωρο αλλά και προκλητικό είναι πως οι μεν κατηγορούν τους δε για την εμπλοκή δικηγόρων και για ψεύτικες υποσχέσεις, ενώ κινούνται στην ίδια ρότα με την ίδια ακριβώς επιχειρηματολογία.

Σε σωματεία της δύναμης της ΟΙΥΕ υπάρχουν φωνές που κατηγορούν όσους συναδέλφους προβληματίζονται για την παραπάνω κατάσταση, όσους ζητούν παραπάνω ενημέρωση, όσους διαφωνούν. Σε αρκετά σωματεία λένε στους συναδέλφους να μη μιλήσουν προς τα έξω, δημιουργώντας περιβάλλον συνομωσίας. Δημιουργούν ηλεκτρονικές βάσεις (όχι μόνο για τις καθαρίστριες αλλά και για άλλα ζητήματα) δήθεν για το μάζεμα δικαιολογητικών, που όμως στην ουσία αποτελούν τη βάση για εγγραφή σε σωματεία, για τη δημιουργία νέων συνδικαλιστικών οργανώσεων. Έτσι οι συναδέλφισσες μπροστά στην ανάγκη και στο αίτημα τους για «μόνιμη και σταθερή εργασία» καλούνται σε συσκέψεις ενημέρωσης και βρίσκονται ξαφνικά μπροστά σε κάλπες. Με αυτόν τον τρόπο εκλέγονται αυτές οι δυνάμεις ως τη ΓΣΕΕ και αποκτούν ιδιότητες! Οι ονομαστικές καταγγελίες για αυτούς τους χειρισμούς είναι ήδη αρκετές.

Ρωτάμε τις συναδέλφισσες και τις καλούμε να προβληματιστούν. Εφόσον λοιπόν όλα είναι καθαρά και ξάστερα αλλά και τόσο απλά με βάση τους νόμους και τις διατάξεις, γιατί αυτή η μυστικοπάθεια; Γιατί ένα τόσο καθαρό αίτημα όπως η «μόνιμη και σταθερή εργασία» να χρειάζεται δικηγορικά γραφεία, δικηγόρους, εταιρείες εφαρμογών πληροφορικής, 10ευρα, 100ευρα κοκ;

Το ζήτημα της μονιμοποίησης όλων των συμβασιούχων, από την καθαριότητα, τους τραπεζοκόμους, τους φύλακες ως και την πυροπροστασία, είναι θέμα πολιτικό! Είναι αίτημα προς διεκδίκηση προς όλες τις κυβερνήσεις (τωρινή και προηγούμενες) που κρύβονται πίσω από τους νόμους και το Σύνταγμα που οι ίδιες ψηφίζουν και στηρίζουν.

Οι δυνάμεις αυτές σε Ιδιωτικό και Δημόσιο τομέα, συνειδητά κοροϊδεύουν! Μιλούν για τις συνταγματικές αναθεωρήσεις, τα Ευρωπαϊκά δικαστήρια, παρανομίες κυβερνήσεων, για να αποσπάσουν τα στοιχεία και τις ψήφους των εργαζομένων. Κάνουν παζάρι και πλειοδοσίες πάνω στους καημούς τους.

Παρουσιάζουμε 2 από τα κείμενα που διακινούνται αυτές τις μέρες!

Καλούμε τους συναδέλφους στην καθαριότητα σε κάθε χώρο δουλείας, σε κάθε πόλη, να προβληματιστούν, να μην παραμυθιαστούν από όμορφα λόγια. Είναι ψεύτικα!

Να ακολουθήσουν το παράδειγμα των εργαζομένων στην πυροπροστασία, που αυτές τις δυνάμεις τις απομόνωσαν και τις έδιωξαν από τους αγώνες τους! Να μην απογοητευτούν αλλά να δυναμώσουν τους αγώνες τους, να τους μαζικοποιήσουν, να συνενωθούν όλοι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα από κάθε χώρο και κλάδο, σε ένα ενιαίο διεκδικητικό ποτάμι. Σε αυτόν τον αγώνα συμβάλουμε καθημερινά και θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Να έρθουν σε επαφή με το ΠΑΜΕ (210-3833786/210-3301842), με το σωματείο καθαριστών-ριών Πειραιά και Νήσων (690 6563549-email: [email protected]), με τον Κερκυραϊκό Σύνδεσμο ιδιωτικών Υπαλλήλων (τηλ. 6978404989, [email protected])

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio