Aνακοίνωση Γραμματείας Εμπορίου-Υπηρεσιών: Σχεδιάζουν τσεκούρι στο ανθυγιεινό επίδομα χιλιάδων σχολικών καθαριστριών

Σχεδιάζουν τσεκούρι στο ανθυγιεινό επίδομα χιλιάδων σχολικών καθαριστριών

Με ένα κείμενο διυπουργικής επιτροπής που υπογράφεται από το υπουργείο Οικονομικών προτείνονται σενάρια για την αναμόρφωση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Στο συγκεκριμένο κείμενο αναλύονται οι νέες προϋποθέσεις και τα κριτήρια που θα πρέπει να παίρνονται υπόψη για την κατηγοριοποίηση στα ποσά ή την απένταξη ειδικοτήτων και χώρων που θα δικαιούνται ή όχι το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Η συγκεκριμένη γνωμοδότηση αφορά χιλιάδες μόνιμους δημόσιους υπάλληλους καθώς και εργαζόμενους με σχέση ιδιωτικού δικαίου που εργάζονται σε φορείς και υπηρεσίες του ευρύτερου Δημοσίου τομέα.

Με βάση τα κριτήρια υπαγωγής η επιτροπή προχωρά σε πρόταση 2 σεναρίων για την κατηγοριοποίηση στα ποσά του επιδόματος και στην απένταξη. Και στα 2 σενάρια οι εργαζόμενοι στη σχολική καθαριότητα υποβιβάζονται σε βαθμίδες και προτείνεται η λήψη επιδόματος στα 70 ευρώ από 150 ευρώ μεικτά που παίρνουν σήμερα.

Να αποσυρθεί η αθλιότητα!

Η συντριπτική πλειοψηφία των χιλιάδων σχολικών καθαριστριών εργάζεται για χρόνια σε καθεστώς ομηρίας και συνεχόμενων παρατάσεων των συμβάσεων τους. Λόγω αυτής της ομηρίας πολλές εργαζόμενες βρέθηκαν ξαφνικά χωρίς δουλειά, άλλες με λιγότερες ώρες, σταθερά με χαμηλό μισθό. Είναι οι εργαζόμενες που αποτελούν τη σταθερά σε κάθε σχολείο, που στις συνθήκες της διετούς πλέον πανδημίας που ζούμε αναδείχτηκε ο καθοριστικός και αναντικατάστατος ρόλος τους, στην προστασία της υγείας των παιδιών και των εκπαιδευτικών μέσα στα σχολεία.

Σε πλήθος περιοχών και σχολείων παλεύουν καθημερινά χωρίς τα κατάλληλα μέτρα ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) που συνήθως τα πληρώνουν από την τσέπη τους, ενώ παράλληλα αποκλείστηκαν και από τη χορήγηση των δωρεάν self τεστ ανεξαρτήτως αν εργάζονται καθημερινά καθαρίζοντας χώρους υπερμετάδοσης του ιού, με μεγάλη συρροή κρουσμάτων.

Σε αυτές τις συνθήκες αντί οι εργαζόμενοι να μονιμοποιηθούν, αντί να αυξηθεί το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, αντί να καλυφθούν τα αιτήματα για την καταβολή των ΜΑΠ, η κυβέρνηση τους ετοιμάζει νέα αρνητική έκπληξη!

Καλούμε τις συναδέλφισσες στη σχολική καθαριότητα σε επαγρύπνηση και αγωνιστική ετοιμότητα!

Να μας βρουν μπροστά τους! Να μην περάσουν οι προτάσεις του υπουργείου!

Να μην επιτρέψουμε το νέο πλήγμα στους μισθούς, την εργασία χωρίς μέτρα προστασίας.

Καλούμε τα σωματεία καθαριστριών και ιδιωτικών υπαλλήλων σε όλη τη χώρα να προχωρήσουν σε Γενικές Συνελεύσεις, σε συσκέψεις, σε πλατιές συνεδριάσεις των ΔΣ.  Μαζί με τα σωματεία των ΟΤΑ, τους συλλόγους εκπαιδευτικών και γονέων να απαντήσουμε συνολικά στο νέο σχέδιο αποχαρακτηρισμού ειδικοτήτων από τα ΒΑΕ, στον κυβερνητικό σχεδιασμό.

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio