Ανακοίνωση του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων με σχέση Ιδιωτικού Δικαίου ν. Καρδίτσας

Πάρτε πίσω της απολύσεις!!!

Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων με σχέση Ιδιωτικού Δικαίου ν. Καρδίτσας καταγγέλλει το όργιο της εργοδοτικής ασυδοσίας και τρομοκρατίας που ζουν οι εργαζόμενοι στον χώρο των Σούπερ Μάρκετ.

Τις τελευταίες ημέρες είχαμε μια απόλυση στην Ελληνική Φρουτεμπορική Συνεργασία που στεγάζεται μέσα στο κατάστημα Σούπερ Μάρκετ ΓΑΛΑΞΙΑΣ. Στο κατάστημα του ΓΑΛΑΞΙΑ που επινοικιάζει κατ’ επιλογή χώρους σε επιχειρηματίες, όπως της μαναβικής, για να εξασφαλίζει την κερδοφορία του καταστήματος. Μάλιστα η Ελληνική Φρουτεμπορική Συνεργασία έχει δηλώσει ότι θα απολύσει και τις υπόλοιπες εργαζόμενες επειδή θα αποχωρήσει από το σούπερ μάρκετ.

Σε περίπτωση που το εγχείρημα δεν πετύχει ο επιχειρηματίας αποχωρεί και μένουν στο δρόμο οι εργαζόμενοι. Φυσικά η εργοδοσία της αλυσίδας απαλλάσσεται από την ευθύνη της καταβολής μισθών, ασφαλιστικών εισφορών και άλλων υποχρεώσεων και βγάζει τη δουλειά χωρίς χασούρα. Μια σχέση βολική που εξασφαλίζει τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων με μοναδικούς χαμένους τελικά να είναι οι εργαζόμενοι.

Σε άλλη περίπτωση όπως στα MARKET IN, είχαμε 5 εργαζόμενους που έμειναν χωρίς δουλειά επειδή έληξε η δίμηνη σύμβαση τους. Οι νόμοι της εργασιακής ζούγκλας, που χτυπούν το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, εφαρμόζονται για να ελευθερώσουν τα χέρια των μεγαλοεργοδοτών όταν τα «νούμερα» δεν τους βγαίνουν.

Έχουν στα χέρια τους όλο το θεσμοθετημένο νομικό οπλοστάσιο των ευέλικτων σχέσεων εργασίας που τους πρόσφεραν απλόχερα όλες οι κυβερνήσεις. Έτσι η λήξη σύμβασης και το πέταμα του εργαζόμενου στην ανεργία δεν θεωρείται απόλυση! Τα 3ωρα και τα 4ωρα κυριαρχούν στα s/m και μαζί οι πετσοκομμένοι μισθοί ενώ την ίδια στιγμή τα κέρδη των επιχειρηματιών του κλάδου 3πλασιάζονται και 4πλασιάζονται! Οι εργαζόμενοι γίνονται οι αμνοί που θα θυσιαστούν στο βωμό του κέρδους και του ανταγωνισμού των επιχειρηματικών ομιλών.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο σωματείο μας και μαζί να παλέψουμε να ανακληθούν τώρα οι απολύσεις και να αποτρέψουμε να γίνουν άλλες στο μέλλον και για μισθούς στο ύψος των αναγκών. Η μόνη λύση βρίσκεται στη συσπείρωση στο σωματείο, στη συλλογική δράση για να βγούμε στην αντεπίθεση.

Απαιτούμε , με ευθύνη του Σούπερ Μάρκετ ΓΑΛΑΞΙΑΣ που μισθώνει τον χώρο να ανακληθεί άμεσα η απόλυση και οι εργαζόμενες να συνεχίσουν να δουλεύουν στο μανάβικο ανεξάρτητα με το ποιος θα είναι ο εργοδότης.

Μας κλέβουν τον ιδρώτα, μας κλέβουν τη ζωή

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου το ήδη μειωμένο εισόδημά μας τσακίζεται από την πανάκριβη ενέργεια, από τις συνεχόμενες ανατιμήσεις σε βασικά είδη κατανάλωσης και οι εργαζόμενοι δεν μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες των οικογενειών μας.

Οι εργαζόμενοι στα super market βλέπουν την εκτίναξη των τιμών στα εμπορεύματα που τοποθετούν οι ίδιοι στα ράφια και τα οποία αδυνατούν πλέον να τα αγοράσουν και την ίδια ώρα οι μεγάλες αλυσίδες των s/m με καμάρι παρουσιάζουν τις αυξήσεις των τζίρων τους. Πόση ειρωνεία….αν σκεφτούμε ότι αυτά τα κέρδη δεν θα υπήρχαν αν οι εργαζόμενοι δεν δούλευαν σαν σύγχρονοι σκλάβοι!

Δεν θα ανεχτούμε οι εργαζόμενοι να θυσιαζόμαστε για τα κέρδη των μονοπωλίων.

Μπορούμε να τους ανατρέψουμε.

Από τη μια τα κέρδη τους και από την άλλη οι ζωές μας!

Τώρα είναι η ώρα να βγούμε μπροστά! Η οργή και η αγανάκτηση που δικαιολογημένα νιώθουμε για όσα ζούμε να γίνει αγώνας διεκδίκησης όλων όσων σήμερα έχουμε ανάγκη για να ζούμε και να εργαζόμαστε με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας, την πρόοδο της τεχνολογίας και της επιστήμης και όχι σαν σύγχρονοι δούλοι. ‘Όλων όσων μας στερούν κυβερνήσεις και εργοδοσία με κριτήριο τις αντοχές της οικονομίας τους και το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων.

Μπορούμε με όπλο το σωματείο μας, τους αγώνες μας, την αλληλεγγύη μας, να κάνουμε εμείς δύσκολο τον χειμώνα σε κυβέρνηση και εργοδοσία. Να απορρίψουμε πρώην και νυν επίδοξους σωτήρες που μας πιπιλίζουν το μυαλό για λύσεις με εμάς στην απ’ έξω, που μας ζητάνε να συμβιβαστούμε με ψίχουλα και με κυνισμό μας λένε ότι όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει.

Στην πανελλαδική απεργία στις 9 Νοέμβρη οι εμποροϋπάλληλοι να στείλουμε το δικό μας μήνυμα σε κυβέρνηση και εργοδοσία ότι δεν πάει άλλο! Να συζητήσουμε και να βάλουμε σχέδιο και στόχο σε κάθε εργασιακό χώρο, πως ακόμα περισσότεροι θα κάνουμε το βήμα να οργανωθούμε στο σωματείο μας, να κινητοποιηθούμε, να συγκροτήσουμε απεργιακές επιτροπές, να απεργήσουμε!

Σπάμε τον φόβο και βάζουμε τις ανάγκες μας μπροστά

Αυτό τον χειμώνα

ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ –ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΟΣ – ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΑΓΩΜΕΝΟΣ – ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΣ

 

 

 

 

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio