Ανακοίνωση ΔΑΣ για το 37ο συνέδριο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας

Συναδέλφισσες,   Συνάδελφοι,

Στις 5- 6 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί το 37ο συνέδριο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας.     Η Ομοσπονδία είναι πανελλαδικό συνδικαλιστικό όργανο, που έχει μέλη σωματεία κλαδικά και επιχειρησιακά του κλάδου του εμπορίου και των υπηρεσιών.

Είναι μια από τις μεγαλύτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις που παίζει σημαντικό ρόλο συνολικά στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Μέσα στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών υπάλληλων υπάρχουν διαφορετικές και αντικρουόμενες θέσεις για το προσανατολισμό  του κινήματος, για τη πάλη που πρέπει οι εργαζόμενοι να  διεξάγουν, για το περιεχόμενο της  δράσης των σωματείων.

Στη διοίκηση της ομοσπονδίας πλειοψηφούν οι  δυνάμεις  της αυτόνομης παρέμβασης. Παίρνουν τη πλειοψηφiα  μέσω  Σωματείων  που έστησαν και λειτουργούν από κοινού με  την  εργοδοσία.

Το επιχειρησιακό σωματείο του Σκλαβενίτη, του AB-Βασιλόπουλου, το κλαδικό των τροφίμων είναι σωματεία που διευκολύνουν την εργοδοσία να κάνει ανενόχλητα τη δουλειά της. Αυτά τα σωματεία δεν έχουν αντιδράσει σε κανένα αντεργατικό μέτρο  της κυβέρνησης.

Δεν έχουν σταθεί στο πλευρό των Εργαζόμενων, δεν έχουν οργανώσει ούτε μια απεργιακή μάχη. Είναι σωματεία που υπάρχουν για να κάνουν αρχαιρεσίες στις οποίες ψηφίζουν χιλιάδες κατ εντολή της εργοδοσίας και εκλέγουν αντιπροσώπους για τα συνέδρια των δευτεροβάθμιων οργανώσεων.

Με αυτό τον τρόπο διαμορφώνουν συσχετισμούς τέτοιους ώστε η εργοδοσία του κλάδου συνολικά να έχει στο χέρι ολόκληρες συνδικαλιστικές οργανώσεις, να παρεμβαίνει στο κίνημα των εργαζομένων.

Η πλειοψηφία της ΟΥΙΕ καλούσε όλα αυτά τα χρόνια σε αγώνα ενάντια στα μνημόνια, κρύβοντας ότι τα μνημόνια  δεν είναι τίποτα άλλο από έκφραση της   πολιτικής υπέρ του κεφαλαίου που προωθεί η εκάστοτε κυβέρνηση σε συνεργασία με την ΕΕ, ΔΝΤ.

Αντιπάλευε μονόπλευρα τον νεοφιλελευθερισμό ενώ καλλιέργησε τη προσδοκία ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ θα λύσει τα προβλήματα των εργαζομένων, θα επαναφέρει την Κυριακάτικη αργία.  Κινήθηκε μέσα στη λογική της διαχείρισης, της συνεναισης και της συνεργασίας με τους μεγαλοεργοδοτες του κλάδου.

Έπαιξε ρόλο στη καλλιέργεια της ηττοπάθειας και της μοιρολατρίας, της θεωρίας της αναποτελεσματικότητας των αγώνων, στον εκφυλισμό της μάχης της απεργίας.

Συναδελφισσες, Συνάδελφοι

Στον κλάδο και σε επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται σωματεία  και δυνάμεις που με συνέπεια παλεύουν για τα εργατικά λαϊκά συμφέροντα, κάνουν μεγάλη προσπάθεια για την οργάνωση συναδέλφων και όλου του κλάδου.

Είναι υπόθεση όλων των εργαζομένων να αλλάξουμε τη κατάσταση μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα του κλάδου μας. Να ενισχυθούν αποφασιστικά τώρα και στη συνέχεια τα σωματεία, να αποκτήσουν τέτοιο προσανατολισμό ώστε να υπερασπίζονται πραγματικά τα συμφέροντα των εργαζομένων, να αντιπαλεύουν την επίθεση της εργοδοσίας, την εκμετάλλευση μέσα στους εργασιακούς χώρους.

 

Τέτοια σωματεία χρειαζόμαστε, πραγματικά επιτελεία οργάνωσης του αγώνα, δυνατά, μαζικά που θα έχουν επιτροπές μέσα στα καταστήματα. Θα αποτελούν δύναμη που δεν θα συμβιβάζεται και  θα πετάξει έξω από το συνδικαλιστικό κίνημα τις θέσεις και τους ανθρώπους της κυβέρνησης και της εργοδοσίας.

Συναδελφισσες, Συνάδελφοι

Είναι στο χέρι όλων μας  και του καθένα ξεχωριστά να αναζωογονηθεί το συνδικαλιστικό κίνημα στο κλάδο σε ταξική κατεύθυνση. Τα πλάνα της κυβέρνησης και των εργοδοτών είναι ο περιορισμός της συνδικαλιστικής δράσης, η απαγόρευση της απεργίας. Σε αρκετά καταστήματα η εργοδοτική τρομοκρατία επιβάλλει σιγή νεκροταφείου, η απεργία ισοδυναμεί με απόλυση.

Δεν μπορούμε να βλέπουμε τα δικαιώματα μας να αφαιρούνται ένα- ένα όπως τώρα με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Ήδη ζούμε χειρότερα, οι μισθοί μειώνονται, οι συνθήκες δουλειάς είναι άθλιες.

Μην επιτρέψουμε να πάμε ακλαφτοι, να δεχτούμε αδιαμαρτύρητα νέες θυσίες για να έχουν κέρδη και να είναι ανταγωνιστικές οι επιχειρήσεις, να θησαυρίζουν με τον ιδρώτα της δουλειάς μας.

Να παλέψουμε για τις πραγματικές μας ανάγκες.

Γίνε τώρα μέλος στο σωματείο σου!    Συμμετείχε ενεργά στη δράση και τη λειτουργία του.   Συνέβαλε για την αλλαγή του αρνητικού συσχετισμού.

  • Θέλουμε σωματεία ταξικά, στα χέρια των εργαζόμενων και όχι της εργοδοσίας.
  • Θέλουμε σωματεία που θα αγωνίζονται και όχι να συμβιβάζονται.
  • Στο συνέδριο της ΟΙΥΕ στηρίζουμε τις ταξικές δυνάμεις, στηρίζουμε το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ.

 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio