Ανακοίνωση της Γραμματείας Eμπορίου-Υπηρεσιών: Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας και απεργιακό κάλεσμα για τις 26 Νοέμβρη

Αθήνα, 11/11/2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

26 ΝΟΕΜΒΡΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ!

Για την προστασία της υγείας, για μέτρα ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, για τις ανατροπές στη ζωή και στα δικαιώματα μας, για το ωράριο και την νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας!

Επιχειρούν να φέρουν τις «ανατροπές του αιώνα»

Η κυβέρνηση είτε με πανδημία είτε χωρίς είναι σταθερά προσηλωμένη στο ξήλωμα της Κυριακής αργίας. Συνεχίζει στην ίδια γραμμή που χάραξε η προηγούμενη κυβέρνηση που θεωρούσε «εκσυγχρονισμό» το άνοιγμα των Κυριακών. Με νόμους, διατάξεις, εγκυκλίους και με αποφάσεις Περιφερειών αντί να ψάχνουμε ποιες Κυριακές το χρόνο είναι τα καταστήματα ανοιχτά, μετράμε πλέον ποιες Κυριακές τα καταστήματα παραμένουν κλειστά.

Η επιδίωξη της πλήρους απελευθέρωσης της Κυριακής αργίας συνεχίζεται αμείωτα και στην πανδημία. Χωρίς να υπάρχει κανένας απολύτως λόγος που να κρίνει επιτακτική την ανάγκη να παραμείνουν τα καταστήματα ανοιχτά για λόγους δημόσιας υγείας (συνωστισμός, επάρκεια), η κυβέρνηση προχωράει στο άνοιγμα των super market την Κυριακή 15/11.

Είναι προάγγελος στις συνολικές αντιδραστικές αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση στις εργασιακές σχέσεις που σχετίζονται με τη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου και το ωράριο. Στο αντεργατικό νομοσχέδιο που έχει προαναγγείλει, περιλαμβάνονται ισχυρές ανατροπές στη ζωή των εργαζομένων με τη θεσμοθέτηση της 10ωρης απασχόλησης, τις απλήρωτες υπερωρίες αλλά και την επέκταση της Κυριακάτικης εργασίας σε περισσότερους κλάδους.

Οι εργαζόμενοι στα super market που κατά κύριο λόγο επηρεάζονται από το άνοιγμα των καταστημάτων αυτές τις μέρες, εργάζονται με ρυθμούς μεγίστης εντατικοποίησης και εξάντλησης, με 12ωρα, με απλήρωτη εργασία, με σπαστά ωράρια που τους διαλύουν. Τα συγκινητικά λόγια γύρω από τον ηρωισμό τους, στέρεψαν.

Η εργοδοσία δεν περίμενε την απόφαση της κυβέρνησης για το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή. Την έχει ήδη επιβάλει σιωπηρά. Έχει αποσυνδεθεί η λειτουργία των καταστημάτων με το ωράριο εργασίας και με κατεβασμένα τα ρολά οι εργαζόμενοι καλούνται να δουλέψουν εντατικά στις αποθήκες των καταστημάτων, στην τροφοδότηση των ραφιών και στην προμήθεια, μέσα σε συνθήκες που υπάρχουν δεκάδες κρούσματα κορονοιού μέσα στα super market. Τα ωράρια πλέον είναι ακανόνιστα και η επέκταση τους τελειώνει σε πολλές περιπτώσεις αργά το βράδυ, τα ρεπό έχουν εξαφανιστεί, διαλύοντας κάθε ίχνος ξεκούρασης, οικογενειακής και προσωπικής ζωής.

Όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι απευθύνονται στα κλαδικά σωματεία σε όλη τη χώρα για να ρωτήσουν αν «έχουν δικαίωμα να αρνηθούν» τις κλήσεις τους για εργασία την Κυριακή.

Για όλα τα παραπάνω οι δυνάμεις του εργοδοτικού-κυβερνητικού συνδικαλισμού στα super market σιωπούν επί μήνες. Για αυτούς δεν υπάρχουν κρούσματα στα καταστήματα, δεν υπάρχει λόγος για μέτρα προστασίας και δωρεάν test στους εργαζόμενους, δεν υπάρχουν οι μονομερείς παραβιάσεις ωραρίου και ανεπίσημη κυριακάτικη εργασία, δεν υπάρχουν μέτρα που χτυπούν εργασιακά δικαιώματα και τη συνδικαλιστική δράση. Αποτελούν τα γραφεία τύπου των επιχειρήσεων τους.

Η κυβέρνηση είναι συνολικά εχθρική προς τα εργατικά δικαιώματα, είναι ο εκφραστής των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Ενώ έχει αφήσει επί 8 μήνες τα πάντα στην τύχη και το δημόσιο σύστημα υγείας βαριανασαίνει, αξιοποιεί την πανδημία για να φέρει νέα μέτρα που έρχονται για να μείνουν.

Στον κλάδο του εμπορίου η κατάσταση είναι για τους εργαζόμενους είναι απελπιστική. Χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι βρίσκονται στον αέρα, ημιεργαζόμενοι με αναστολές συμβάσεων, με απληρωσιά, με προγράμματα «προστασίας» που μειώνουν τους μισθούς και με τη μέγγενη της απόλυσης να βρίσκεται σταθερά από πάνω τους.

Υπάρχει ελπίδα!

Στις 26 Νοέμβρη, ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ για τη ζωή μας, για το δικαίωμα στην εργασία, για τους μισθούς μας, για την ανάγκη θωράκισης του συστήματος υγείας, την  προστασία στους χώρους δουλειάς, για να μη μείνει εργαζόμενος χωρίς εισόδημα, για ανθρώπινο ωράριο, για την νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας!

Αυτή είναι η απάντηση απέναντι στο συνολικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, στα μέτρα που επιχειρεί να φέρει. Αν δεν απαντήσουμε αγωνιστικά, αν δε σηκώσουμε κεφάλι το ξεπέρασμα της πανδημίας, θα μας βρει σε δυσχερέστερη θέση.

Καλούμε τα σωματεία στον κλάδο σε εγρήγορση. Να βρεθούν μέσα στους χώρους δουλειάς, να φτάσει το απεργιακό κάλεσμα παντού! Να απαντήσουν άμεσα και αγωνιστικά σε κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία.

Καλούμε τους εργαζόμενους στα super market και στο εμπόριο συνολικά, να απευθυνθούν στα σωματεία τους για καθετί που τους απασχολεί, για κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, να κάνουν πέρα τους ανθρώπους της εργοδοσίας στις γραμμές μας. Με όρθιο το κεφάλι να κοιτάξουμε κατάματα την πραγματικότητα που θέλουν να μας επιβάλουν και να την ανατρέψουμε!

Τα καλυμμένα στόματα, εξακολουθούν να έχουν φωνή!

Διεκδικούμε:

  • Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Τώρα χρηματοδότηση των νοσοκομείων και των δομών Υγείας. Άμεση δημιουργία νέων κλινών ΜΕΘ. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας.
  • Σταθερή δουλειά για όλους με δικαιώματα. Καμία απώλεια εισοδήματος. Καμία απόλυση.
  • Τακτικές απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους των καταστημάτων, των γραφείων και των αποθηκών. Αυστηρά μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
  • Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ για τον κορονοϊό δωρεάν σε όλους τους συναδέλφους.
  • Άμεση ενημέρωση των συναδέλφων σε περίπτωση κρούσματος. Τα αποτελέσματα των τεστ Covid-19 που πραγματοποιούνται από διάφορα διαγνωστικά εργαστήρια να παραδίδονται άμεσα, επίσημα και γραπτά στους ίδιους τους εργαζόμενους.
  • Να δοθεί τώρα άδεια ειδικού σκοπού σε όλους τους συναδέλφους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες με πλήρη μισθολογική και ασφαλιστική κάλυψη.
  • Πολλαπλασιασμός των δρομολογίων στα ΜΜΜ, για να μειωθεί και η πληρότητα ανά δρομολόγιο
  • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική  αργία για όλα τα καταστήματα.
  • Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
  • Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας.

Δυναμώνουμε τον αγώνα μας

για την υπεράσπιση της υγείας μας και των δικαιωμάτων μας

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ!

Ανακοινωση της Γραμματείας ΕΥ-Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας και απεργιακό κάλεσμα

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio