Για τα αποτελέσματα του 38ου συνεδρίου της ΟΙΥΕ

Η ΔΑΣ-ΟΙΥΕ χαιρετίζει τους αντιπροσώπους του 38ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας και ιδιαίτερα αυτούς που στήριξαν το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ. Ύστερα από 3 χρόνια και 4 αναβολές συνεδρίων προσπαθήσαμε μέχρι τέλους να είμαστε η εγγυήτρια δύναμη ώστε να πραγματοποιηθεί ένα συνέδριο με πραγματικούς εργαζομένους, χωρίς εμπλοκή της εργοδοσίας στις γραμμές μας, χωρίς νοθεία.

Η ΔΑΣ-ΟΙΥΕ κατέλαβε 10 έδρες στο ΔΣ της Ομοσπονδίας από 7 και εξέλεξε 14 αντιπροσώπους από 11 για το συνέδριο της ΓΣΕΕ. Η αύξηση των δυνάμεων της ΔΑΣ σε απόλυτο αριθμό ψήφων, σε έδρες στο ΔΣ και σε αντιπροσώπους προς τη ΓΣΕΕ εκτιμάμε ότι είναι ένα αισιόδοξο βήμα για τους εργαζόμενους στους κλάδους ευθύνης της Ομοσπονδίας, στο δυνάμωμα των αγώνων που χρειάζονται σήμερα για να αποσπαστούν κατακτήσεις, στο εισόδημα, στον εργάσιμο χρόνο, την Κυριακή αργία, στο δικαίωμα στη δουλειά.

Με τη στάση μας όλο το διήμερο του συνεδρίου αποδείξαμε για μια ακόμα φορά πως ήμασταν η μόνη δύναμη που θέλαμε να γίνει πραγματικά το Συνέδριο. Με ψυχραιμία και υπεύθυνη στάση τοποθετηθήκαμε σε καταστάσεις ιλαροτραγωδίας που εξελίσσονταν μπροστά στα μάτια μας. Σίγουρα όσοι αντιπρόσωποι ήταν παρόντες στο συνέδριο θα έχουν πολλά να θυμούνται για την προσπάθεια να νομιμοποιηθεί ένα σωματείο το οποίο είχε καταψηφιστεί από το σώμα του Εργατικού Κέντρου Αθήνας στο αντίστοιχο συνέδριο του,  αλλά κυρίως καταψηφιζόταν όλη την 1η μέρα του συνεδρίου της ΟΙΥΕ από το σώμα των αντιπροσώπων, όσες φορές κι όποτε γινόταν καταμέτρηση. Γίναμε μάρτυρες συνεχόμενων και επαναληπτικών ψηφοφοριών, λάθος προσθέσεων, μάθαμε καινούργια μαθηματικά.

Όταν οι παρατάξεις της πλειοψηφίας είδαν πως παρά τις συνεχόμενες καταμετρήσεις δεν έβγαζαν το επιθυμητό αποτέλεσμα για αυτούς, επέβαλαν τη διακοπή των εργασιών για την επόμενη μέρα, παραβιάζοντας το χρονοδιάγραμμα. Την επόμενη μέρα με τη στήριξη και την πανκινητοποίηση της κυβέρνησης και των μηχανισμών της εργοδοσίας, το σωματείο ξαναμπήκε σε ψηφοφορία και εγκρίθηκε από το σώμα του συνεδρίου.

Όμως δεν τους έφτανε αυτό! Μπροστά στον κίνδυνο να «χαθεί» η πρώτη θέση στην ΟΙΥΕ και παρά την νομιμοποίηση του εργοδοτικού μορφώματος, οι  δυνάμεις της ΕΑΚ-ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΑΚΕ μαζί με την εργοδοσία, κατέβασαν κοινό ψηφοδέλτιο απέναντι στη ΔΑΣ, στις δυνάμεις δηλαδή που μέσα από τα σωματεία τους βρίσκονται μπροστά στον αγώνα.

Οι δυνάμεις της πλειοψηφίας στην ΟΙΥΕ δε σεβάστηκαν το συνεδριακό σώμα, τους δεκάδες αντιπρόσωπους που ήταν άυπνοι και ταξίδευαν από τα χαράματα, που συγκρούστηκαν με την εργοδοσία για να πάρουν άδεια από την εργασία τους, αναμένοντας για ώρες να ξεκινήσει το συνέδριο, που μετριούνταν και ξαναμετριούνταν σαν πρόβατα. Η έλλειψη σεβασμού στις συλλογικές αποφάσεις, η υποτίμηση του σώματος και η ανατροπή των εργασιών του Συνεδρίου που είχε αποφασιστεί στα συλλογικά όργανα, βαραίνει αυτές τις δυνάμεις.

Είναι “υγεία” ότι αρκετοί αντιπρόσωποι που διαφωνούν μαζί μας ή που δεν έχουμε πλήρη ταύτιση θέσεων, μας έλεγαν ότι όλες αυτές οι διαδικασίες προκαλούσαν αηδία και ανέφεραν πως «δίκιο έχετε..», ανεξάρτητα από τις δεσμεύσεις που δεν τους άφηναν να κάνουν ένα επιπλέον βήμα. Με όλους αυτούς τους συναδέλφους που προχώρησαν έστω και με αυτόν τον τρόπο στην έκφραση θέσης, δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε την προσπάθεια να ανοίξει περισσότερο και πιο ολοκληρωμένα η συζήτηση για το «τί κίνημα χρειάζεται σήμερα», τί σωματεία θέλουμε για να δυναμώσει ο διεκδικητικός αγώνας, να ακυρωθούν αντεργατικοί νόμοι, να δυναμώσει η ταξική γραμμή.

Προσπαθήσαμε έστω και τη 2η μέρα του συνεδρίου και μετά την απαράδεκτη διακοπή που αποφάσισε η πλειοψηφία του προεδρείου φτάνοντας στο σημείο μέχρι και να κοπεί ο ήχος στα μικρόφωνα, να γίνουν τοποθετήσεις από συνέδρους, να συζητηθούν τα προβλήματα των εργαζομένων, να μεταφερθεί εικόνα και εμπειρία από τους κλάδους, από τις περιοχές, να εκφραστεί με ομιλίες ο λόγος για τον οποίον εκατοντάδες εκλεγμένοι συνδικαλιστές από σωματεία όλης της χώρας ήταν στο Συνέδριο για να τους αντιπροσωπεύσουν.

Στο διάστημα που προηγήθηκε κάναμε τεράστια προσπάθεια για να αποκαλυφθεί η δυσοσμία που υπήρχε στις γραμμές της ΟΙΥΕ γύρω από την παρέμβαση της εργοδοσίας, η νοθεία, τα ψέματα, οι πλαστογραφίες αποφάσεων, οι πλαστοπροσωπίες. Αποδείχτηκε ξεκάθαρα πως παρά τις κατηγορίες και τις συκοφαντίες που στήνονταν απέναντι στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ όλα αυτά τα χρόνια, ήμασταν αυτοί που πραγματικά θέλαμε να γίνει το συνέδριο. Αυτό φάνηκε και το προηγούμενο  διήμερο στην πράξη από τη στάση μας, τις ομιλίες των αντιπροσώπων, τις συζητήσεις που άνοιξαν στο περιθώριο των εργασιών με αντιπροσώπους που εκλέχτηκαν με ψηφοδέλτια άλλων δυνάμεων.

Στην αντίπερα όχθη βρίσκονται εντός ή εκτός της ΟΙΥΕ πλέον, οι δυνάμεις που με το «έτσι-θέλω» νομιμοποιούν την εργοδοσία και τις νοθείες που όταν τα συνεδριακά σώματα ή τα συλλογικά όργανα αποφασίζουν διαφορετικά από την τακτική τους, είτε ακυρώνουν συλλογικές αποφάσεις είτε κάνουν τα δικαστήρια 2ο σπίτι τους είτε διακόπτουν τις εργασίες είτε δημιουργούν νέα συνδικαλιστικά σχήματα φεύγοντας «σαν τον κλέφτη».

Θα επιδιώξουμε το επόμενο διάστημα να ενισχυθεί η συζήτηση και η επαφή με σωματεία, με επιτροπές αγώνα σε χώρους δουλειάς, με ανένταχτους συνδικαλιστές, ώστε να δυναμώσει η ταξική απάντηση, να διευρυνθεί το ΠΑΜΕ με νέες δυνάμεις, στην κατεύθυνση ανασύνταξης του εργατικού-συνδικαλιστικού κινήματος. Για συνδικάτα μαζικά, ταξικά, που θα είναι καρφί στο μάτι της εργοδοσίας, ανεξάρτητα από τις κυβερνήσεις, με προσανατολισμό στους νέους εργάτες, στις γυναίκες, στους μετανάστες, σε όσους εργάζονται «ευέλικτα» και με μισθούς ανέχειας, όπου γενικά χτυπάει η καρδιά των εργαζομένων.

Βγαίνει πλέον ως άμεση ανάγκη η κλιμάκωση των εργατικών αγώνων για να στήσουμε τείχος προστασίας στα εργατικά δικαιώματα, για να προστατεύσουμε τη λειτουργία των σωματείων και τη συνδικαλιστική δράση, να πάρει απάντηση η μεγαλοεργοδοσία στους χώρους ευθύνης της ΟΙΥΕ, στο εμπόριο, στην καθαριότητα, στις ταχυμεταφορές, στα γραφεία, στις αποθήκες, στους ναυτιλιακούς υπαλλήλους. Να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για τη συγκρότηση ενός απεργιακού ξεσηκωμού τους επόμενους μήνες που θα ακυρώσει αντεργατικούς νόμους, θα αναχαιτίσει την επίθεση και τις διαθέσεις της εργοδοσίας, θα μπει σε τροχιά νικηφόρων αγώνων στη γραμμή που χάραξαν οι εργαζόμενοι στην efood και στο λιμάνι της COSCO.

Δυναμώνουμε τους αγώνες μας!

Ενισχύουμε την ταξική γραμμή!

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio