Αθήνα, 27/08/2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για τις κραυγαλέες ανάγκες στη σχολική καθαριότητα σε συνθήκες πανδημίας

Αφού η κυβέρνηση ΝΔ αρχικά αρνήθηκε να αποδεχτεί το δίκαιο αίτημα των καθαριστριών στα σχολεία για τη μονιμοποίηση τους, στη συνέχεια με θράσος βάφτισε την εργασία τους, δηλαδή τη δουλειά ετών με κάθε είδους εργασιακή σχέση ομηρίας ως «νέες προσλήψεις». Στη συνέχεια και παρά τα μεγάλα λόγια περί ηρώων στην πανδημία πέταξε συνολικά το μπαλάκι της σχολικής καθαριότητας στους Δήμους.

Μπροστά στο πρώτο χτύπημα του κουδουνιού και παρά τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα για την ετοιμότητα ώστε τα σχολεία να υποδεχτούν μαθητές και εκπαιδευτικούς μπροστά στο νέο κύμα της πανδημίας, ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων στη σχολική καθαριότητα σε όλη τη χώρα υπολείπεται των σχολικών κτιρίων.

Προκηρύξεις θέσεων, διορθώσεις, νέες παράγραφοι και διατάξεις προσπαθούν να βάλουν μπαλώματα στην κάλυψη των κενών, των σχολικών αιθουσών, όλων των χώρων που υπάρχουν μέσα σε ένα σχολείο. Έχει δημιουργηθεί αλαλούμ, αδικίες και για μια ακόμα φορά δημιουργούνται εργαζόμενοι πολλών ταχυτήτων για την ίδια εργασία στους ίδιους εργασιακούς χώρους. Εργαζόμενοι με μόνιμη εργασία, εργαζόμενοι ΞΑΝΑ με εργασία 9μηνης χρονικής διάρκειας (ως τέλος του σχολικού έτους) και σχεδόν οι μισοί από τις υποτιθέμενες 9500 προσλήψεις είναι μερικής απασχόλησης. Ο κάθε Δήμος με τη σειρά του χτυπά σε διαφορετικό τέμπο την επίθεση του καθώς στην ουσία αποτελούν ξεχωριστή εργοδοσία σε αυτές τις συνθήκες. Ήδη ακούγεται από πιο πολλά στόματα μέσα σε Δημοτικές αρχές η επικουρική χρησιμοποίηση εργολαβικών συνεργείων.

Η έκταση και ο αριθμός των σχολικών μονάδων σε όλη τη χώρα σήμερα όσο και ο αριθμός των μαθητών και σπουδαστών που μπαίνουν μέσα σε αυτές δε μπορεί να καλυφθεί από το υπάρχον προσωπικό στη σχολική καθαριότητα. Επιπλέον αρκετές σχολικές αίθουσες λειτουργούν το απόγευμα ως αίθουσες σε ΙΕΚ, νυχτερινά σχολεία κοκ. Η αναλογία χώρων καθαριότητας, αιθουσών, γραφείων, βοηθητικών και κοινόχρηστων χώρων για κάθε καθαρίστρια είναι απαγορευτική για να μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική και ολοκληρωμένη κάλυψη. Οι εργαζόμενοι δε μπορούν να δεχτούν ούτε την εντατικοποίηση της εργασίας ούτε την παράνομη διεύρυνση του ωραρίου τους ώστε να «βγαίνει η δουλειά». Την ίδια στιγμή, λίγες μέρες πριν την έναρξη της νέας χρονιάς, υπάρχουν ακόμα οφειλές στους εργαζόμενους από το προηγούμενο έτος.

Η άσκηση οργανωμένης και συλλογικής πίεσης φέρνει αποτελέσματα αλλά δε μπορεί να γίνεται παραμόρφωση της πραγματικότητας που υπάρχει αυτή τη στιγμή σε όλη τη χώρα. Παρά τους πανηγυρισμούς του εργοδοτικού συνδικαλισμού και της ΓΣΕΕ σε σημείο να δίνονται εύσημα στα υπουργεία και στην κυβέρνηση για όλη την παραπάνω κατάσταση, έρχεται η στιγμή που το χάλι δε μπορεί να κρυφτεί κάτω από το χαλί.

Σε συνθήκες πανδημίας το δίκαιο αίτημα για μόνιμη και σταθερή εργασία των εργαζομένων στη σχολική καθαριότητα αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα. Με πανδημία ή χωρίς, η καθημερινή καθαριότητα στα σχολεία είναι αναγκαία πριν και μετά το μάθημα σε κάθε διάλειμμα, σε κάθε χώρο. Η σχολική καθαριότητα δεν είναι ατομική ευθύνη των μαθητών, των γονέων και των εκπαιδευτικών αλλά ευθύνη του κράτους.

Οι εργαζόμενοι στη σχολική καθαριότητα που δουλεύουν εδώ και χρόνια μέσα στα σχολεία, είναι ο πιο σταθερός κρίκος μέσα σε αυτά. Είναι οι άνθρωποι που είναι επιφορτισμένοι με την ευθύνη για την καθαριότητα και την υγιεινή στα σχολεία, την προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών. Είναι άνθρωποι που τους γνωρίζουν μαθητές-δασκάλοι και γονείς από την πρώτη μέρα. Είναι οι άνθρωποι που σε συνθήκες πανδημίας αναδείχτηκε ο ρόλος τους, δέχτηκαν με λόγια κυβερνητικούς επαίνους και τιμές και στην πράξη άκουσαν πως «δε γίνεται να νομιμοποιηθούν γιατί είναι κόντρα στο νόμο». Τους νόμους που φτιάχνουν οι ίδιοι διαχρονικά για να τσακίζουν εργατικά δικαιώματα, μισθούς και συμβάσεις. Οι νόμοι που θέλουν τις καθαρίστριες σε διαρκή ομηρία και που κρατάει δεκαετίες έχει την υπογραφή όλων των κυβερνήσεων. Κι ας θεωρούν κάποιοι πως η μνήμη των εργαζομένων είναι μικρή.

Σήμερα υπάρχει επείγουσα ανάγκη για την ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ μετατροπή όλων των συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε πλήρη πάνω στο έδαφος της οριστικής και χωρίς καθυστέρηση ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ όλων των εργαζόμενων στη σχολική καθαριότητα. Υπάρχει εξόφθαλμη ανάγκη για νέες-πραγματικές προσλήψεις.

Σε αυτές τις συνθήκες καλούμε τα σωματεία καθαριστριών και ιδιωτικών υπαλλήλων σε όλη τη χώρα να προχωρήσουν σε Γενικές Συνελεύσεις, σε συσκέψεις, σε πλατιές συνεδριάσεις των ΔΣ. Δε μπορεί να βγει η χρονιά με ελλείψεις, με εντατικοποίηση, με χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων.

Δε μπορεί να περάσει το νέο «διαίρει και βασίλευε» της κυβέρνησης. Καλούμε τα σωματεία στους ΟΤΑ, τους συλλόγους εκπαιδευτικών και γονέων σε συντονισμό της δράσης.

 

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio