Ανακοίνωση της Γραμματείας Εμπορίου-Υπηρεσιών μπροστά στο 2ο κύμα της πανδημίας

Από την προηγούμενη εβδομάδα τα τηλέφωνα των σωματείων χτυπούν και η ερώτηση δεν είναι «ποιος» αλλά «πόσα» με δεκάδες κρούσματα κορονοιού να βγαίνουν ανά ημέρα σε μεγάλους χώρους δουλειάς, στα super market, σε αποθήκες και γραφεία. Κρούσματα που αποκρύβονται ή ακολουθούν διαδικασίες που δεν έχουν καμία σχέση με τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Τα μόνα πρωτόκολλα που πιστά εφαρμόζει η εργοδοσία στο εμπόριο είναι τα πρωτόκολλα του κέρδους, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία εργαζομένων και καταναλωτών. Ιχνηλατήσεις από τους εργοδότες, τους προϊσταμένους και τους τμηματάρχες και επίκληση στη γνωστή πλέον αθλιότητα της ατομικής ευθύνης. Στην υπαρκτή και άμεση ανάγκη να γίνουν μαζικά τεστ σε όλους εργαζόμενους και να διακοπεί η ροή της μετάδοσης σε τμήματα και χώρους δουλειάς που υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα, η απάντηση είναι «βάλτε το χέρι στην τσέπη για να τα κάνετε».

Οι εργαζόμενοι έχουν να αντιμετωπίσουν συνολικά την επίθεση, τα κενά και την ανυπαρξία σχεδιασμού σε ότι αφορά τη ζωή τους, όχι μόνο στην υγεία αλλά και στους μισθούς, στα εργασιακά δικαιώματα, στην παιδεία, στις συνδικαλιστικές ελευθερίες.

Η ελευθερία στις απολύσεις με τη νεκρική σιγή της κυβέρνησης γύρω από την προστασία της εργασίας αυτές τις μέρες να είναι χαρακτηριστική, η επέκταση του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ που πετσοκόβει κάθε μήνα τους μισθούς, η αναστολή συμβάσεων με ετεροχρονισμένα επιδόματα-ψίχουλα, βαθαίνουν τα πλήγματα στο εισόδημα, στον προγραμματισμό της ζωής των εργαζομένων.

Την ίδια στιγμή στους χώρους που παραμένουν ανοιχτοί η εντατικοποίηση της εργασίας χτυπάει κόκκινο, με μονομερείς μεταβολές σε όρους εργασίας και στο ωράριο κάτω από απειλές και εκβιασμούς. Δουλειά τις Κυριακές, επέκταση ωραρίων ως τα μεσάνυχτα, αλλαγές ειδικοτήτων είναι μερικά από τα στοιχεία της επίθεσης στα εργατικά δικαιώματα. Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα για 2η φορά καλούνται να παίξουν ρόλο μπαλαντέρ σε χώρους που δε σχετίζονται με τα σχολεία.

Σε αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση αξιοποιεί την πανδημία και με αθλιότητα απλώνει το δίχτυ της επίθεσης, φέρνοντας τις ανατροπές του αιώνα, με 10ωρα, με απλήρωτη εργασία, με νέα εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους στο εμπόριο, στα γραφεία και στην καθαριότητα να απευθυνθούν στα σωματεία τους (http://ey-pamehellas.gr/wp/356-2/) και στο ΠΑΜΕ για κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα που προκύπτει στην εργασία τους. Με κάθε τρόπο να στείλουμε μήνυμα στην εργοδοσία και την κυβέρνηση, με την υγεία μας δεν θα επιτρέψουμε να παίξουν, να τη θυσιάζουν στο βωμό του κέρδους των επιχειρηματικών ομίλων.

Διεκδικούμε:

 Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Τώρα χρηματοδότηση των νοσοκομείων και των δομών Υγείας. Άμεση δημιουργία νέων κλινών ΜΕΘ. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας.
 Σταθερή δουλειά για όλους με δικαιώματα. Καμία απώλεια εισοδήματος. Καμία απόλυση.
 Τακτικές απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους των καταστημάτων, των γραφείων και των αποθηκών. Αυστηρά μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
 Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ για τον κορονοϊό δωρεάν σε όλους τους συναδέλφους.
 Άμεση ενημέρωση των συναδέλφων σε περίπτωση κρούσματος. Τα αποτελέσματα των τεστ Covid-19 που πραγματοποιούνται από διάφορα διαγνωστικά εργαστήρια να παραδίδονται άμεσα, επίσημα και γραπτά στους ίδιους τους εργαζόμενους.
 Να δοθεί τώρα άδεια ειδικού σκοπού σε όλους τους συναδέλφους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες με πλήρη μισθολογική και ασφαλιστική κάλυψη.
 Πολλαπλασιασμός των δρομολογίων στα ΜΜΜ, για να μειωθεί και η πληρότητα ανά δρομολόγιο

Δυναμώνουμε τον αγώνα μας για την υπεράσπιση της υγείας μας και των δικαιωμάτων μας

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio