Για τις εκλογές στο μηχανισμό της εργοδοσίας με τον τίτλο «Ένωση Υπαλλήλων Εμπορίου-Τροφίμων Super Market»

Αθήνα, 27/04/2023

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Για τις εκλογές στο μηχανισμό της εργοδοσίας με τον τίτλο «Ένωση υπαλλήλων εμπορίου-τροφίμων super market» 

Συναδέλφισσες-οι,

Ο μηχανισμός παραγωγής αντιπροσώπων που ακούει στο όνομα «Ένωση υπαλλήλων εμπορίου-τροφίμων super market», ο μηχανισμός δηλαδή που αποτέλεσε τα προηγούμενα χρόνια τον βασικό «Δούρειο Ίππο» στην προσπάθεια της εργοδοσίας να μπει με φυσική παρουσία στις γραμμές του εργατικού-συνδικαλιστικού κινήματος, μαθαίνουμε ότι προχωρά σε «αρχαιρεσίες» τις επόμενες ημέρες, ύστερα από 6 χρόνια σιωπής.

Δυστυχώς για την εργοδοσία του Σκλαβενίτη, του My Market, του ΑΒ, τον διευθυντικό μηχανισμό των s/m και τους συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ που εκλέγονται από αυτόν, η προσπάθεια να κρατήσουν ως επτασφράγιστο μυστικό την πραγματοποίηση των αρχαιρεσιών του μηχανισμού τους, δηλαδή να μη μαθευτεί ως γεγονός, να χαθεί στο θόρυβο των βουλευτικών εκλογών ώστε να κάνουν στα βουβά τις βρωμιές τους μέσω της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, έπεσε στο κενό.

Θυμίζουμε στους συναδέλφους μας στα s/m, στο εμπόριο αλλά και σε κάθε κλάδο πως το συγκεκριμένο μόρφωμα ήταν μία από τις βασικές αιτίες ώστε να δυναμώσει τα προηγούμενα χρόνια το σύνθημα «σωματεία εργατών, όχι των εργοδοτών» λόγω της ευθείας παρέμβασης της εργοδοσίας στα συνδικάτα. Είναι εκείνο το «σωματείο» που δε νομιμοποιήθηκε στο συνέδριο του ΕΚΑ, που οι εργαζόμενοι όλης της Αθήνας το πέταξαν εκτός.

Είναι το «σωματείο» που στις εκλογές του 2017 (που είναι και οι τελευταίες που είχε πραγματοποιήσει) τόσο στο ψηφοδέλτιο που κατέβαζε όσο και στην κατάσταση ψηφισάντων βρίσκονταν αναρίθμητα διευθυντικά στελέχη με επιτελικό ρόλο στην διεύθυνση των επιχειρήσεων. Είναι το «σωματείο» των διευθυντών που μας καλούσαν να χαμογελάμε για 300€, που με πιέσεις, απειλές και εκβιασμούς δημιουργούσαν κλίμα φόβου και τρομοκρατίας για να έρθουν να ψηφίσουν οι εργαζόμενοι. Δεν έχουν σβήσει οι εικόνες από τα βαν των εταιρειών που έφερναν τους εργαζόμενους για να ψηφίσουν κάτω από το άγρυπνο μάτι των διευθυντών τους.

Συναδέλφισσες-οι,

Δεν αναφερόμαστε σε ένα σωματείο που μπορεί να έχει τη γραμμή του εταιρισμού, να υιοθετεί δηλαδή τη γραμμή της εργοδοσίας με βάση την αντίληψη της ενιαίας οικογένειας όπου εργαζόμενοι και αφεντικά είναι αδιαίρετα. Αυτήν τη δηλητηριώδη θέση που βρίσκεται απέναντι από τα συμφέροντα των εργαζομένων, την πολεμούμε καθημερινά στους κλάδους και στους χώρους δουλειάς, είναι σημείο αντιπαράθεσης και των δύο διαφορετικών γραμμών που υπάρχουν δεκαετίες τώρα στο εργατικό-συνδικαλιστικό κίνημα.

Αναφερόμαστε σε έναν βρώμικο μηχανισμό που κάνει αντιποίηση ρόλου καθώς αυτοχαρακτηρίζεται ως σωματείο. Ένα μόρφωμα που έχει στηθεί στα γραφεία των Διευθυντών, χωρίς παρουσία, δράση, εμφάνιση, γραφεία-έδρα, Διοικητικό Συμβούλιο, που δημιουργήθηκε αποκλειστικά και μόνο για να παράγει δεκάδες «αντιπροσώπους», οι οποίοι θα διαμορφώνουν τους συσχετισμούς σε δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο επίπεδο, αλλοιώνοντας την πραγματική βούληση των εργαζομένων.

Επιδιώκουν μέσω της ψήφου σας να εκλέγονται άνθρωποι της εργοδοσίας στα συνδικάτα και στην προκειμένη περίπτωση να πηγαίνουν στην αγκαλιά της συνδικαλιστικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό το αίσχος δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε!

Ήδη γνωρίζουμε και με στοιχεία αρκετές πλευρές από τις βρώμικες μεθόδους και το σχεδιασμό που έχουν μπροστά στις υποτιθέμενες αρχαιρεσίες τους. Βρωμιές που αποδεικνύουν στην πράξη πως αναφερόμαστε σε ένα μηχανισμό που δεν έχει σχέση με τα συνδικάτα.

Ενδεικτικά:

  • Περιφερειακοί διευθυντές ζητούν συγκεκριμένο αριθμό ψηφισάντων από κάθε γεωγραφική ενότητα, έχοντας ήδη διαμορφώσει τη λίστα ψηφισάντων και τον αριθμό της συμμετοχής
  • Αναφέρουν πως ότι συζητείται «μένει εδώ», δεν πρέπει να βγει τίποτα προς τα έξω και πως χρειάζεται απόλυτη εχεμύθεια
  • Καλούν τους εργαζόμενους να δώσουν προσωπικά στοιχεία λέγοντας πως θα χρησιμοποιηθούν για εκλογές σε ένα σωματείο χωρίς να τους αναφέρουν παραπάνω πληροφορίες
  • Δημιουργούν λίστες ονομάτων πάνω σε λευκές κόλλες με εργαζόμενους που θα ψηφίσουν ανά κατάστημα
  • Αναφέρουν στους συναδέλφους πως οι εκλογές θα γίνουν με την παρουσία των διευθυντών τους (τάχα για τυχούσες δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν) και μέσα στα καταστήματα
  • Ζητούν mail λέγοντας πως οι εργαζόμενοι δε θα «ταλαιπωρηθούν» καθώς υπάρχει η δυνατότητα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας
  • Ζητούν μεγαλύτερη προσοχή για να μη μας αντιληφθεί το ΠΑΜΕ

Συναδέλφισσες-οι, εσείς που εργάζεστε στις αποθήκες, στα ψυγεία, στα ταμεία, στα ράφια, στα τυριά, στα φρούτα, στα κρέατα, με ορθοστασία, με συνεχή αλλαγή πόστων, σε συνθήκες εντατικοποίησης της εργασίας. Εσείς που δουλεύετε με 4ωρα-6ωρα, με μισθούς που δεν καλύπτουν ούτε το ενοίκιο… σας καλούμε να προβληματιστείτε:

Γιατί ο διευθυντικός μηχανισμός κόπτεται για τη συμμετοχή σας σε ένα «εργατικό σωματείο»-φάντασμα, που δεν έχετε ακούσει, που δεν το έχετε δει να παρεμβαίνει, να βρίσκεται δίπλα σας; Τι δουλειά έχουν οι Περιφερειακοί Διευθυντές και τα golden boys με τα εργατικά δικαιώματα και τα συνδικάτα; Γιατί η εργοδοσία μέσω των Διευθυντών της επιδιώκει να συμμετάσχετε σε ένα «σωματείο»; Για να κατοχυρώσετε τα εργατικά δικαιώματα σας απέναντι στην ίδια;

Προφανώς όχι! Αντιθέτως θέλει να διαμορφώσει δικούς της συσχετισμούς στα συνδικάτα, να «κλέψει» τη συναίνεση σας, για να τσακίσουν δικαιώματα και κατακτήσεις με την υποτιθέμενη έγκριση σας. Οι διαδικασίες που ακολουθούν «ζέχνουν» τόσο-όσο και οι αξίες που υπηρετούν δηλαδή τα κέρδη τους!

Καλούμε κάθε εργαζόμενο στα καταστήματα, στα γραφεία και στις αποθήκες των s/m να ενημερώσει για οποιαδήποτε βρώμικη-παράταιρη προσπάθεια πέσει στην αντίληψη τους σε σχέση με εκλογές «σωματείου». Να μη φοβηθεί, να μη δώσει ονόματα, mail, στοιχεία στους διευθυντές του. Καμία εν λευκώ επιταγή στους ανθρώπους της εργοδοσίας. Να υπάρχει άρνηση σε διαδικασίες συμμετοχής που δε γνωρίζουν. Να σταθούν με αξιοπρέπεια απέναντι στον ενιαίο μηχανισμό της εργοδοσίας.

Προειδοποιούμε και ενημερώνουμε όσους εμπλέκονται σε τέτοιες διαδικασίες που είναι ξένες με τα συνδικάτα, πως αυτός ο μηχανισμός δε θα γίνει δεκτός στα συνέδρια της Ομοσπονδίας και των Εργατικών Κέντρων.

Να μην τολμήσουν να πειράξουν συνάδελφο, να τον εξαναγκάσουν σε συμμετοχή.

Θα μας βρουν άμεσα μπροστά τους!

Μαϊμούδες, τέλος!

Καμία ανοχή στην ευθεία παρέμβαση της εργοδοσίας στις γραμμές μας!

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio