ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ-ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν.ΛΑΡΙΣΑΣ: ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΘΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων – Εμποροϋπαλλήλων Ν.Λάρισας, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις καλεί τους εργαζόμενους σε  Cyta και Vodafone, να είναι σε επαγρύπνηση.  Να μην δεχτούν καμία αλλαγή στις συνθήκες εργασίας τους, να μην επιτρέψουν να απολυθεί κανένας εργαζόμενος.

Καμία εμπιστοσύνη στην εργοδοσία! Υπάρχει εμπειρία που πρέπει να αξιοποιήσουμε ώστε να βγάλουμε σωστά συμπεράσματα όσον αφορά τη στάση που πρέπει να κρατήσουν οι εργαζόμενοι  απέναντι στην εξέλιξη της εξαγοράς της Cyta Hellas από τη Vodafone. Υπάρχει εμπειρία θετική και αρνητική, και σε άλλους κλάδους και στον ίδιο κλάδο, αλλά και στην ίδια εταιρεία, βλέπε Vodafone-HOL και δημιουργία της 360 CONNECT.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι μεγάλες εταιρείες, όπως και αυτή της Vodafone, αναζητά νέα πεδία κερδοφορίας, προχωρώντας σε συνεργασίες με ενεργειακούς ομίλους. Ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών είναι από τους πιο κερδοφόρους τα τελευταία χρόνια, που παρά την κρίση των τελευταίων ετών, παρά την πτώση του τζίρου τους κατάφεραν να συγκρατήσουν την πτώση του ποσοστού κέρδους τους και να διατηρήσουν την κερδοφορία τους. Παρόλα αυτά οι εργαζόμενοι των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο αυτό είναι κακοπληρωμένοι, με ωράρια λάστιχο, με το συνεχή φόβο της αξιολόγησης και της απόλυσης.

Όλη αυτή η κατάσταση όμως δεν τους εμποδίζει οι μεθοδεύσεις τους ενάντια στους εργαζόμενους να γίνονται όλο και πιο βίαιες και επιθετικές. Αμείβονται με την ΕΓΣΣΕ των 586 μεικτά άνω των 25 ετών και 511 μεικτά κάτω των 25 ετών, ενώ ότι παραπάνω παίρνουν θεωρείται bonus, που σημαίνει όποτε θέλει το δίνει η επιχείρηση κι όποτε θέλει το κόβει, με τον εργαζόμενο να μην μπορεί το διεκδικήσει από την στιγμή που το bonus, θεωρείται οικειοθελής παροχή και δεν είναι μέρος της σύμβασης εργασίας.

Λόγω του αντικειμένου του κλάδου που έχει να κάνει με νέες τεχνολογίες, ο μεγαλύτερος όγκος εργαζομένων που απασχολούνται είναι κυρίως νέοι ηλικιακά, που δε γνωρίζουν τα εργασιακά τους δικαιώματα, δε γνωρίζουν καν ότι έχουν δικαιώματα σαν εργαζόμενοι και νομίζουν ότι αυτό που τους προτείνει κάθε φορά η εργοδοσία είναι μονόδρομος, δεν έχουν άλλη επιλογή.

Επίδομα ταμείου, επίδομα γάμου, τριετίες κτλ, ούτε για αστείο. Σύμφωνα με τις τελευταίες καταγγελίες μάλιστα, οι εργαζόμενοι καλούνται κάθε φορά να πληρώνουν από την τσέπη τους ότι διαφορά υπάρχει στο ταμείο, με αρκετές φορές το ποσό που χάνουν στο τέλος του μήνα να είναι αξιοσημείωτο για κάθε εργαζόμενο, ενώ ούτε επίδομα ταμείου παίρνουν οι εργαζόμενοι, το οποίο γι’ αυτό ακριβώς το λόγο δίνεται στους εργαζόμενους που διαχειρίζονται χρήματα, ούτε κάποιο άλλο επίδομα διαχειριστικών λαθών που θα επέτρεπε ως ένα βαθμό οι εργαζόμενοι να καλύπτουν τέτοιου είδους διαφορές.

Επίσης σύμφωνα με καταγγελίες που φτάνουν στο σωματείο μας, με το που προχώρησε η Vodafone στην εξαγορά της Cyta, οι εργαζόμενοι κλήθηκαν να υπογράψουν νέες συμβάσεις εργασίας από 8ωροι σε 4ωρους και με αντίστοιχη μείωση στο μισθό τους βέβαια. Και ως συνηθίζεται, η εργοδοσία «ενημέρωσε» ότι όποιος δεν το δεχτεί και δεν υπογράψει θα απολυθεί.

Καλούμε τους εργαζόμενους της Vodafone να αντισταθούν. Έχουν δικαίωμα να μην υπογράψουν τις νέες συμβάσεις και να διεκδικήσουν να μείνουν στη δουλειά με ότι εργασιακό δικαίωμα είχαν έως σήμερα. Δε μπορεί ο εργοδότης να σου επιβάλει τους όρους εργασίας, θεωρείται μονομερής ενέργεια και δεν αποτελεί λόγο απόλυσης. Σε περίπτωση απόλυσης συναδέλφου που αρνηθεί να υπογράψει, η απόλυση είναι εκδικητική και διεκδικούμε την ακύρωσή της.

Καλούμε τους εργαζόμενους της Vodafone να μην ξαναπληρώσουν τα ελλείμματα του ταμείου, να διεκδικήσουν επίδομα ταμειακών λαθών για να μπορούν να καλύπτονται οι διαφορές αυτές. Διαφορετικά να μην ξαναβάλουν στο χέρι στην τσέπη να πληρώσουν οτιδήποτε τους ζητηθεί.

Το σωματείο μας θα είναι δίπλα σας! Αρκεί να σηκώσετε το κεφάλι και να πείτε φτάνει πια! Γιατί σε κάθε περίπτωση χαμένος να είναι ο εργαζόμενος? Είτε κερδοφορεί η επιχείρηση είτε πτωχεύει ο εργαζόμενος πάντα βρίσκεται στη γωνία.

Γι’ αυτό καλούμε τους συναδέλφους σε  Cyta και Vodafone την Κυριακή 4 Φλεβάρη στις 11.00 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας, να πάρουν μαζικά μέρος στη Γενική Συνέλευση του κλαδικού τους Σωματείου. Να ενημερωθούν για τα δικαιώματά τους και τους τρόπους αντίστασης στις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας.

Διεκδικούμε:

  • να μην χαθεί καμία θέση εργασίας ούτε από Cyta, ούτε από Vodafone,
  • καμία αλλαγή προς το χειρότερο εργασιακών συνθηκών και απολαβών,
  • Υπογραφή ΣΣΕ στον κλάδο.

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio