Ανακοίνωση ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ – ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ-ΦΕΡΩΝ-ΣΟΥΦΛΙΟΥ “Η ΕΝΟΤΗΤΑ” Για τις εξελίξεις στην επιχείρηση «ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ»

Για τις εξελίξεις στην επιχείρηση «ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ»

Εδώ και λίγο διάστημα, η διοίκηση της επιχείρησης έχει προχωρήσει σε ένα μπαράζ απολύσεων με κάθε μέσο που στόχο έχει οι εργαζόμενοι, όχι μόνο να βρεθούν χωρίς δουλειά, όχι μόνο να βρεθούν απλήρωτοι, αλλά να βάλουν και το χέρι στην τσέπη.

Ναι, σωστά διαβάζετε, η επιχείρηση δεν ντράπηκε να ζητήσει πίσω τις αποζημιώσεις απόλυσης αξιοποιώντας το τεράστιο ψέμα, πως, αν κάποιος εργαζόμενος δεν επιστρέψει την αποζημίωση δε θα του δώσουν τα απαιτούμενα χαρτιά για να μπορέσει να βγει στο ταμείο ανεργίας.

Και αυτά τα κάνει ακόμα και σε εργαζόμενες που θέλουν 3 και 4 χρόνια για να βγουν στη σύνταξη. ΝΤΡΟΠΗ!

Τι κάνει λοιπόν ακριβώς η επιχείρηση:

-Αφού ξεμπέρδεψε άρον άρον με τους εργαζόμενους που δεν είχαν ακόμα κατοχυρώσει δικαίωμα για αποζημίωση απόλυσης και τους απέλυσε έναν προς έναν προχώρησε στους υπόλοιπους.

-Άρχισε να απολύει καταβάλλοντας αποζημιώσεις (όπως είναι υποχρεωμένη) που στη συνέχεια τις ζητούσε πίσω στο χέρι και με την απειλή πως μόνο έτσι θα δώσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να μπορούν οι συνάδελφοι να βγουν στο ταμείο ανεργίας. Ισχυρίζονταν ακόμα πως όταν η εταιρία θα λειτουργήσει ξανά θα προτιμηθούν αυτοί που έδειξαν χαρακτηριστική αυτοθυσία και επέστρεψαν τα χρήματά τους για το καλό της επιχείρησης…

Να πιστέψουμε πως δε γνωρίζουν οι κύριοι των μανιταριών πως, από τη στιγμή που καταβάλλεται αποζημίωση, οι διαδικασίες είναι αυτόματες και εννοείται πως ο απολυμένος εργαζόμενος μπορεί να πάρει ταμείο ανεργίας; Όχι, μόνο, το γνωρίζουν καλά, αλλά μπροστά στην ασυδοσία της εργοδοτικής αυθαιρεσίας δε ντράπηκαν να ζητάνε πίσω τα χρήματα από απολυμένες μητέρες, γονείς, εργαζόμενους.

Και δύο στοιχεία ακόμα:

1ο. Ενώ είναι γνωστό πως οι εργαζόμενοι δουλεύουν πολύ συχνά 7 ημέρες την εβδομάδα και ακόμα πιο συχνά 10 και 12 ώρες, ελάχιστοι εργαζόμενοι έχουν πλήρη εικόνα για τη σύμβασή τους, για το ποσό του μισθού τους. Δηλώνονται ότι εργάζονται μέχρι και τριήμερη τετράωρη εργασία.

Με βάση, λοιπόν, αυτήν την τακτική ο μισθός και οι αποζημιώσεις υπολογίζονται με τα στοιχεία που η επιχείρηση δηλώνει στο «Εργάνη» και που, προφανώς, είναι κατά πολύ πιο χαμηλά από όσο θα έπρεπε να είναι.

2ο. Από τη στιγμή που αυτές, έστω, οι κουτσουρεμένες αποζημιώσεις κατατέθηκαν σε λογαριασμούς εργαζομένων σημαίνει πως έγιναν κανονικά οι απολύσεις αλλά μέχρι αυτή τη στιγμή εργαζόμενοι-απολυμένοι όλος παραδόξως δεν έχουν υπογράψει καμία απόλυση. Ποιος άραγε υπογράφει στο όνομα των εργαζομένων;

3ο. Μέχρι και σήμερα η επιχείρηση δεν έχει καταβάλει το μισθό του Μάη, κάτι που προκαλεί επιπλέον αναστάτωση στους εργαζόμενους και πρόσθετες δυσκολίες στην καθημερινότητα των οικογενειών τους.

Με την παρούσα ανακοίνωση γνωστοποιούμε την κατάσταση στην επιθεώρηση εργασίας ζητώντας να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες.

Καλούμε κάθε εργαζόμενο να συνταχθεί με το σωματείο, να παλέψουμε από κοινού και όχι ο καθένας μόνος του.

Αέρα στα πανιά του κάθε μεγάλο-εργοδότη δίνει η πολιτική όλων των κυβερνήσεων που ψηφίζουν νόμους που κάνουν καθεστώς την αδικία! Από τη μια επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές για τις μεγάλες επιχειρήσεις και από την άλλη φτώχεια και χαράτσια για τους εργάτες.

Δεν περιμένουμε σωτήρες! Και η περίπτωση αυτή επιβεβαιώνει την ανάγκη να αυξηθεί η οργάνωση στο σωματείο, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι από καλύτερες θέσεις να διεκδικούμε τα δικαιώματα μας και κανένας συνάδελφος να μην είναι έρμαιο στη μούχλα των παθογόνων μυκήτων…

Απαιτούμε:

 να καταβληθούν κανονικά οι αποζημιώσεις και στο πραγματικό τους ύψος

 καμία σκέψη για επιστροφή των χρημάτων από τις αποζημιώσεις

 να καταβληθεί άμεσα ο μισθός του Μάη

 Καμιά απόλυση-Δουλειά με δικαιώματα για τους εργαζόμενους

 Απαλλαγή των απολυμένων και των οικογενειών τους από τις υποχρεώσεις σε ΔΕΚΟ, δημοτικά τέλη, τράπεζες και εφορία, για όλο το διάστημα της ανεργίας τους.

 Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος.

 

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio