Σχόλιο για τις σημερινές δηλώσεις των υπουργών Παιδείας και Εσωτερικών για τη σχολική καθαριότητα.

Σχόλιο για τις σημερινές δηλώσεις των υπουργών Παιδείας και Εσωτερικών για τη σχολική καθαριότητα.

Με βάση τη σημερινή συνέντευξη τύπου των υπουργών Παιδείας και Εσωτερικών για το άνοιγμα των Δημοτικών σχολείων και των παιδικών σταθμών, οι εργαζόμενοι στη σχολική καθαριότητα έμαθαν εμμέσως ότι θα υπάρξουν τροποποιήσεις των συμβάσεων τους καθώς και νέες προσλήψεις.

Περίπου 10000 κακοπληρωμένοι εργαζόμενοι στη σχολική καθαριότητα δε γνωρίζουν ως αυτήν τη στιγμή αν θα έχουν δουλειά καθώς βρίσκονται σε συνεχή ομηρία με παρατάσεις των συμβάσεων ανά ένα ή δύο χρόνια ενώ τώρα από διάφορα στόματα ακούγονται και οι συμβάσεις 3ετίας. Στο δίκαιο αίτημα τους για «μόνιμη και σταθερή εργασία» σε έναν χώρο που κάθε χρόνο βρίσκονται χιλιάδες παιδιά και εκπαιδευτικοί, αίτημα που υιοθετούν σήμερα δεκάδες σύλλογοι γονέων και εκπαιδευτικών, η ΑΣΓΜΕ καθώς και σωματεία εργαζομένων στους Δήμους, η κυβέρνηση προ ημερών δήλωσε αδυναμία να το ικανοποιήσει διότι σκοντάφτει στο Σύνταγμα και παράλληλα δε θέλει να δημιουργήσει έδαφος για «πελατειακές σχέσεις».

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, το αίτημα για «μόνιμη και σταθερή εργασία» είναι απαίτηση και ανάγκη. Σε συνθήκες πανδημίας δεν επιτρέπεται οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα να είναι ευέλικτοι, κακοπληρωμένοι, να  μετακινούνται πρωί-απόγευμα και από υπηρεσία σε υπηρεσία κατά παράβαση ακόμα κι αυτών των απαράδεκτων συμβάσεων τους, να μην επιτρέπεται να αρρωστήσουν.

Οι παρατάσεις των συμβάσεων και η συζήτηση για μεγαλύτερο χρονικό εύρος δίνονται κάθε φορά λόγω των πιέσεων και των αγώνων των καθαριστριών. Όμως αυτό δεν αρκεί!

Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα χαρακτηρίστηκαν από την κυβέρνηση ως ήρωες και ειπώθηκε πως «πλέον δεν είναι αόρατοι». Οι γονείς, οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουν από πρώτο χέρι για τον ηρωισμό των συναδέλφων στη σχολική καθαριότητα τόσο προ πανδημίας όσο και τώρα.

Η μετατροπή των συμβάσεων των ήδη συμβασιούχων εργαζόμενων αλλά και οι νέες προσλήψεις που ανακοινώθηκαν σήμερα, πρέπει να έχουν ως βάση τη μόνιμη και τη σταθερή τους εργασία.

You May Also Like

ΠΑΜΕ webradio